Categories
Охрид

Се санираат голем број скршени дрвја и гранки на повеќе локации низ Охрид

Оперативните служби на Ј.П.„Охридски Комуналец„ со полни раце работа после паднатиот снег.

Categories
Охрид

УНЕСКО: Државата, Југозападниот плански регион и Охрид имаат рок од три години да го решат проблемот со дивите депонии

Во последниот Нацрт извештај на УНЕСКО за состојбата со природното и културното наследство на Охридскиот регион стои дека во временски период од три години, државата и Југозападниот плански регион мора да ги затворат нелегалните депонии како Буково, Мауцкер, депониите кај Струга, но и помалите, многу побројни во регионов, а просторот соодветно да го исчистат и опплеменат.

Categories
Охрид

НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид ја издаде книгата „Григор Прличев и неговиот ХIХ век“

Неодамна, во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  излезе книгата „Григор Прличев и неговиот ХIХ век“ од Вера Сточевска – Антиќ и приредувачот Милчо Јованоски.

Categories
Охрид

Поставена модуларната болница за третман и лекување на пациентите со КОВИД 19 во Охрид

Деновиве пристигнаа модулите за монтажната болница за третирање на пациенти заболени од ковид 19 во Охрид. Веднаш се пристапи на нивно монтирање, па така до крајот на денешниот ден болничкиот објект веќе го доби својот лик.

Categories
Охрид

Историскиот архив на град Охрид и Лајонс клубот Лихнидос направија дигитална верзија на Рибарски алманах

Во чест на Богојавленските празници, Историскиот архив на град Охрид и Лајонс клубот Лихнидос направија дигитална верзија на интересен архивски материјал, наречен Рибарски алманах.

Categories
Охрид

ПОСТАВЕНИ ПОЛУ-ПОДЗЕМНИ КОНТЕЈНЕРИ НА НЕКОЛКУ ЛОКАЦИИ ВО ОХРИД

Започнаа активностите за поставување на полу-подземни контејнери кои значително ќе придонесат за подобрување на јавната чистота во Охрид.

Categories
Охрид

СВР Охрид: Полицијата интервенираше во Вевачни за недозволено групирање

По документирање на случајот, ќе бидат поднесени и соодветни поднесоци, информира портпаролот на СВР Охрид, Стефан Димоски.

Categories
Охрид

ЈП ГРАДСКИ ПАЗАР-Охрид издава под закуп продажно место-тезга за продажба на земјоделски производи

ЈП ГРАДСКИ ПАЗАР-Охрид издава под закуп продажно место-тезга за продажба на земјоделски производи, продажно место-тезга за продажба на јајца, продажно место-тезга за продажба на млеко и млечни производи и плац пред дуќан во Новиот Затворен пазар, мал плац, тезги за продажба на бижутерија и штандови за текстил.

Categories
Охрид

Состојбата на сите критични локации во Општина Охрид, каде што постои опасност од излевање на вода е стабилна

Состојбата на сите критични локации во Општина Охрид, каде што постои опасност од излевање на вода е стабилна . И покрај обилните врнежи од дожд кои во текот на изминатите денови го зафатија Охридскиот регион, нивото на реките и каналите засега е нормално и до сега не е детектиран ниту еден проблем со излевање на вода од канализациониот систем.

Categories
Охрид

Општина Охрид: Исполнувањето на препораките од УНЕСКО за нас останува приоритет

Од Општина Охрид велат дека во предвидениот рок ќе испратат коментари на оваа првична верзија на извештајот, а официјален став околу нотираните препораки и заклучоци ќе го соопштат откако ќе пристигне конечната и финална верзија на извештајот. Во изминатиот период успеавме да направиме многу значајни чекори за зачувување на статусот светско природно и културно наследство на Охридскиот Регион. Исполнувањето на препораките од УНЕСКО за нас останува приоритет, велат од Општина Охрид.