Ознака: Охрид

Aleksandar Nikolski

Охрид ќе се штити со закон

Post Views: 0 Законот за Охрид кој години наназад се најавува, веќе е изготвен.Со него ќе бидат регулирани голем број работи кои досега се провлекуваа и ја загрозуваат автентичноста на градот. Долгонајавуваниот Закон за Охрид е веќе изготвен и се очекува наскоро да се најде во законодавниот дом. Министерстрвото за Култура и за животна средина заедно со охридските пратеници интензивно работат на него. Реализација на првата фаза на Законот се очекува во текот на овој месец па потоа Законот ќе оди на јавна расправа за да на крај се најде пред парламентарците. Со долгоочекуваниот...

Continue reading

Ohrid

Охрид ќе светне во новогодишен сјај

Post Views: 1 Првиот човек на градов вели дека Охрид за новогодичшнитепразници ќе биде поубав од секогаш, а ќе има и богата културноуметничка програма. „За уметниците нема високи хонорари, кој ќе пее во Охрид за Нова година е привилегиран“, вели Петрески. Новогодишното издание на Охрид уште поубаво од ланското. Вакви се најавите на таткото на градот. Градоначалникот вели дека ќе го исполни даденото ветување градов секој нареден дочек на Новата година да биде поразличен и поподготвен од минатогодишниот. Влегувањето во 2009 ќе биде одбележано со голем огномет на градскиот...

Continue reading

znak

Меѓународниот ден на хендикепираните лица одбележан и во Охрид

Post Views: 0 Претставници на здруженијата на хендикепираните лица на традиционална средба со градоначалникот на Охрид. На неа беа изложени проблемите и достигнувањата на здруженијата во текот на оваа година како и нивната соработка со локалната. Меѓународниот ден на хендикепираните лица одбележан и во Охрид. Традиционално, охридскиот градоначалник со претставниците на здруженијата на хендикепирани лица одржа средба на која беа изложени нивните проблеми и достигнувања во текот на оваа година. Петрески кажа дека многу е направено, но и многу допрва треба да се направи за...

Continue reading

ФТОН

Охрид-универзитетски центар

Post Views: 0 Градоначалникот на Охрид , Александар Петрески бара Охрид да прерасне во универзитетски центар. Тој апелира до владата сериозно да го разгледа предлогот просторот кај касарната да прерасне во универзитетски кампус. „Охрид е со најголем процент на завршени средношколци во земјава,меѓутоа поради економската состојба овдешните родители не се во состојба да ги испраќаат на студии во други градови“, вели Петрески. Тој сугерира во Охрид да се отворат факултети како медицинскиот, правниот, еконономскиот, факултетот за менаџмент и за технички науки. Министерот за...

Continue reading

Zoran Zaev

Зоран Заев денес во Охрид

Post Views: 0 Сдсм активно се подготвува за наредните локални избори. Нејзиниот претседател не сакаше да открие имиња на можни кандидати за идниот охридски градоначалник, но рече дека се работи за квалитетни личности со богата политичка позадина. Сдсм ја започнаа предизборната кампања. Денес претседателот на оваа партија, Зоран Заев беше во посета на Охрид каде истакна дека претстојните локални и претседателски избори се од исклучителна важност за партијата, но и за самата држава. Заев потенцираше дека Сдсм ќе понуди квалитетни кандидати за градоначалник не само во Охрид...

Continue reading

ohridska carsija

Охрид се стреми да развива елитен туризам, а личи на панаѓур

Post Views: 0 Охридските советници  бараат конечно да се реши хаосот кој во лето се создава со недозволено поставените столици и маси на градскиот плоштад и околу него. Тие бараат целосен извештај колкава е користа на општината од поставувањето на урбаната опрема во летниот период. Централното градско подрачје и ова лето личеше на панаѓур. Ова е констатација на поголемиот број охридски советници кои на последната седница побараа за нареднава сезона да се реши хаосот со недозволено поставените столчиња и маси по градскиот плоштад и околу него. Градоначалникот на Охрид се...

Continue reading

Zoran Strezovski

Општинаската организација на „ДОМ“ од Охрид, доби нов претседател

Post Views: 0 Вчера на  изборното собрание се одлучи за прв човек на партијата да биде поставен Зоран Стрезоски, магистар на науки од областа на туризмот, регионален менаџер на Скопски саем. За потпретседатели се избрани се избрани Емилија Колевска, Рада Арнаудова и Зоран Паскали. За секретар е избран Драги Танески, а организационен секретар, Летка Филипова. Од партијата најавија поголема отвореност кон граѓаните и решавање на секојдневните проблеми.

Continue reading

Законот за Јавна чистота во Охрид нема кој да го спроведува

Post Views: 0 Општинскиот комунален инспекторат не е подготвен за спроведување на Законот за јавна чистота. Овој закон стапи во сила пред три дена и со него јасно и прецизно се уредени условите и начинот на одржувањето на јавната чистота. Надлежни лица за контрола и инспекциски надзор на спроведувањето на законот се униформиран полициски службеник, државен комунален инспектор, општински комунален инспектор и комунален редар. Началникот на Општинскиот комунален инспекторат, Танас Танаскоски, вели дека тие немаат комунални редари и допрва треба да  ангажираат лица кои ќе го...

Continue reading

„Духот на Охрид“, сеуште актуелен

Post Views: 0 После финалната презентација на проектот „Духот на Охрид“, не стивнуваат реакциите. Негативни критики од сите страни, додека позитивни оценки дадоа само оние кои беа влкучени во реализацијата на овој проект. Веб страната, чијашто изработка беше една од компонентите на овој проект, е приказна засебе. И најобичните лаици, кои ќе седнат пред компјутер со намера да дојдат до било каква информација за Охрид, неговото географско, културно, историско наследство, како и сместувачките капацитети со кои тој располага, ќе приметат дека веб страната наликува на „ремек...

Continue reading

Заменик министерот, Мирјана Секулоска се сретна со охриѓани

Post Views: 0 Заменик министерот за информатичко општество Мирјана Секулоска дојде во Охрид на средба со граѓаните. Секулоска ќе ги сослуша своите сограѓани и проблемите какао и предлозите ќе ги достави до  Владата, каде што ќе се бара решение во ресорните министерства. При  посетата проговори и за проектот Компјутер за секое дете. Заменик министерот Мирјана Секулоска потенцира дека целосно е спроведена компјутеризација  на средните училишта со што ќе се постигне висок ефект во едукацијата  на учениците. Во основните училиште е во тек  имплементирањето, а причината за задоцнувањето...

Continue reading

Охрид го загуби духот. Многу пари – малку музика

Post Views: 0 Се изврши финалната промоција на проектот Духот на Охрид. Вклучените во проектот со позитивни оценки. Се поставува прашењето- колку производите добиени со проектот го имаат квалитетот- неопходен да го привлече интересот на префинетите странски туристи. Секторот за Локален економски развој го промовира финалниот резултат на проектот Духот на Охрид, чија изработка траеше една година. Резултатот од оваа едногодишна, според вклучените во проектот- макотрпна работа се: дигитален атлас, веб страница и промотивно цд за Охрид на англиски јазик.   За градоначалникот...

Continue reading

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top