Tag: хумани

Црвениот крст од Охрид, уште еднаш најдобар во промоцијата на хумани вредности

Од вкупно 150 проекти изработени од  организации на Црвен крст во целата држава, нaјбројни, најуспешни и оценети со највисоки оценки беа шесте проекти кои ги изработија 40 млади волонтери на Црвен крст Охрид со кои помогнаа на повеќе од 100 лица од ранливата категорија на граѓани од Охрид. Од вкупно 150 проекти изработени од организации на Црвен крст во целата држава, нaјбројни, најуспешни и оценети со највисоки оценки беа шесте проекти кои ги изработија 40 млади волонтери на Црвен крст Охрид со кои помогнаа на повеќе од 100 лица од ранливата категорија на граѓани од Охрид. Поради овие достигнувања...

Continue reading

Охриѓани се хумани помагаат на сограѓаните во социјален ризик

Охридската хуманитарна организација го одбележа светскиот ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина. ОО со поддршка на хуманите луѓе и компании секојдневно помага со голем број волонтери на сограѓаните кои се во социјален ризик. Луѓето најмногу  бараат помош од прехранбени артикли и за лекување. Над 1000 волонтери на ОО на Црвениот крст секојденвно помагаат во најразлични ситуации. Од ОО ЦК се соочуваат со различни потреби на граѓаните од Охрид и Дебрца кои се нашле во ситуација на социјален ризик, вели Сашо Точков претседател на ОО ЦК. „ Најповеќе се бараат прехранбени производи.Во последно...

Continue reading

Ревијален ватерполо натпревар во Охрид за хумани цели

Клубот за спортови на вода Охридски бранови 2008 Охрид, во соработка со ЈП Билјанини извори и Црвен крст Охрид Ви најавува ревијален ватерполо натпревар со хуманитарен карактер, на кој свое учество ќе земат ватерполисти-ветерани од Пливачките-ватерполо клубови Вардар-Скопје, Струга-Струга и Охридски бранови- Охрид. Клубот за спортови на вода Охридски бранови 2008 Охрид, во соработка со ЈП Билјанини извори и Црвен крст Охрид Ви најавува ревијален ватерполо натпревар со хуманитарен карактер, на кој свое учество ќе земат ватерполисти-ветерани од Пливачките-ватерполо клубови Вардар-Скопје, Струга-Струга...

Continue reading

Охриѓани најистакнати по своите хумани вредности

Охрид е лидер во хуманост и негување на хуманите вредности. Повеќе млади охриѓани поминувајќи низ филтрите на проектот за промоција на хуманите вредности доспеале многу и застапени се во владините, образовните структури, дел од нив се професори доктори на наука, а основна карактеристика за нив е, што и до ден денес ги применуваат и негуваат стекнатите хумани вредности. Промоција на хумани вредности е проект кој со години континуирано се имплементира во нашава општина од страна на Црвениот крст. Идејата за овој проект беше иницирана уште во 1996 година од страна на Црвениот крст на Македонија...

Continue reading

Ем хумани, ем одлични во просторна ориентација

Учениците од охридските основни училишта ја покажаа својата хуманост, но и нивните ориентациони способности на годинешниот натпревар Компас 2016.  Основците од градов ем ја покажаа својата хуманост, ем ги покажаа нивните способности за ориентација во просторот. Втора година по ред, учениците организирани во екипи имаа задача преку дешифрирање на загатки, да откриваат локации, на кои добиваа нови загатки за истражување на нови локации. Една од целите на овој натпревар, покрај хуманата димензија е младите да си ги зајакнат вештините за ориентација во просторот, тимската работа, снаодливоста и...

Continue reading

градинка

Децата од охридските градинки одржаа продажна хуманитарна аукција

 Децата од охридските градинки  одржаа  продажна  хуманитарна аукција. Накит, играчки и украсни предмети се продаваа во објектот Развигорче. Продажните предмети беа изработени од децата од сите градинки на ЈОДУ„Јасна Ристеска“. Ова е втора акција насловена како „ Од деца за деца“. Хуманитарниот настан беше посетен од родителите кои се вклучија во активностите на градинката и гледаат со одбрување на всадување на хуманите навики кај своите деца. Собраните средства од денешната продажна хуманитарна аукција се наменети за поплавените населени места Могила и Новаци. Децата од сите објекти од  предучилишна...

Continue reading

аукција

Во градинката Лихнида се одржа аукција на рачно изработени кукли

Во градинката Лихнида се одржа аукција на рачно изработени кукли. Во градинката Лихнида се одржа аукција на кукли. Родителите купуваа играчки во хумани цели.  Играчките ги  изработија децата згрижени во  објектите  на детската градинка Јасна Ристеска заедно со вопситувачите и родителите.  Собраните средства ќе бидат  донирани во хумани цели во рамките на проектот „Од дете за дете“, вели директорката на детската установа Роза Костоска.„ Покрај основната цел креативноста да се изрази кај децата имаме уште една цел од мали нозе да се учат да бидат хумани, да ги вреднуваат предметите за нивна лична...

Continue reading

kampanja

За кампањата Недела за борба против гладот донираа охридскиот градоначалник и неговите соработници

За кампањата Недела за борба  против гладот донираа охридскиот градоначалник и неговите соработници.  Локалната самоуправа по втор пат се приклучува во активностите на општинскиот Црвен крст во кампањата Ден против гладот.  На симболичен начин со личен пример градоначалникот, советниците и директорите на јавните претпријатија дадоа свој допринос во акцијата Денот на борбата против гладот. Сакаме да ги поттикнеме сите хумани луѓе и фирми да се приклучат секој според своите можности да помогнеме на ранливата  категорија сограѓани, истакна градоначалникот Никола Бакрачески. Првиот човек на градот...

Continue reading

vezba

Танцувајќи младинците ќе испратат порака за разновидноста на културите и толеранцијата

Во рамките на Националната програма на Црвен крст на Р.Македонија,  Црвен крст во акција-промоција на хумани вредности (ЦКА-ПХВ), која веќе 17 години се спроведува во Македонија,  младите учат за културата како систем на вредности, за културата на дијалог како основен предуслов за градење на интеркултурно опшество и при тоа се поттикнати да бидат активни и да изработуваат мали проекти за добробит на заедницата Во рамките на Националната програма на Црвен крст на Р.Македонија,  Црвен крст во акција-промоција на хумани вредности (ЦКА-ПХВ), која веќе 17 години се спроведува во Македонија,  младите...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top