Tag: храна

Експертите за храна без одговор дали се пренесува ковид 19 преку храна

Се би било шпекулација бидејќи СЗО нема официјални научни истражувања, напоменуваат експертите. Упатуваат совети луѓето да го зајакнат имуниетот и препорачуваат конзумирање на зеленчук и овошје богати со витамини Ц , Д, но и селен и цинк. Сеуште е не познаница за научниците дали и како се пренесува ковид 19 преку храната. Прашањето посебно стана актуелно по случајот во Нов Зеланд кога властите после 100 дена без ниту еден нов заразен се посомневаа на нови инфекции со вирусот преку пратка од смрзната храна. Се додека СЗО и научната јавност не излезат со јасни податоци и истражувања може само...

Continue reading

ПРИРАЧНИЦИ ЗА ХРАНА ЗА ПРЕДУЧИЛИШНИ И УЧИЛИШНИ УСТАНОВИ

Агенција за храна и ветеринарство и Организација на потрошувачите на Македонија подготвија Прирачници за операторите кои подготвуваат храна за предучилишните и училишните установи или кои истата ја добавуваат. Агенција за храна и ветеринарство и Организација на потрошувачите на Македонија подготвија Прирачници за операторите кои подготвуваат храна за предучилишните и училишните установи или кои истата ја добавуваат. Двата Прирачника содржат важни информации за видот на храната која треба да ја добиваат децата и учениците, условите на нејзина подготовка и чување. ПРИРАЧНИЦИ ЗА ОПЕРАТОРИТЕ СО...

Continue reading

Фекалии на неколку метри од храна

Дефект на канализациона шахта од која се излеваа фекалии го блокира пристапот до градскиот пазар од страната на булавар „Туристичка“. Екипи од „Нискоградба“ денеска работеа на санација на проблемот кој настана пред повеќе од една недела.  Само на два метри подолу на гајби пред пазарот се продава храна, а Од Општинскиот инспекторат никој не дојде да види, а камо ли да преземе некакви мерки за да ги заштити купувачите од можните последици. Дефект на канализациона шахта од која се излеваа фекалии го блокира пристапот до градскиот пазар од страната на булавар „Туристичка“. Проблемот е присутен повеќе...

Continue reading

Оваа сезона во Охрид без труења од храна

Потрошувачите и туристите од охридско-струшкиот регион можат да бидат сигурни во безбедноста на храната која ја консумираат, но и во квалитетот на водата за пиење, кој е одличен додаваат од Охридскитот центар за јавно здравје. Како туристички центар Охрид е општина во која бројот на луѓе во градот во лето се зголемува, со што се зголемува и консумацијата на храна во хотелско угостителските објекти. Примероците од храна, земени од хотели, ресторани, пицерии, слаткарници, бурекџилници, пекарници, сендвичарници, ќебапчилници, кафетерии, маркети, како и во други објекти каде што се произведува и...

Continue reading

Летниот приод е време кога многу често може да се заработи труење со храна

Високите температури погодни за размножување на бактериите. Летниот приод е време кога многу често може да се заработи труење со храна, па затоа треба многу да се внимава од каде и што се купува. Во Охрид засега состојбата е стабилна. Нема забележан случај на труење со храна, велат од центарот за јавно здравје. Летниот приод е време кога многу често може да се заработи труење со храна. Насекаде се продава се и сешто, најчесто без да се запазат основните услови за продажба на прехрамбени производи. Затоа од Центарот за јавно здравје советуваат граѓаните да бидат внимателни од каде и што купуваат. Да...

Continue reading

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ОРГАНИЗАЦИЈАТА „ХРАНА ЗА СИТЕ – БАНКА ЗА ХРАНА МК“

Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески, и претседателот на здружението „Храна за сите – Банка за храна МК“, Душко Христов, потпишаа меморандум за соработка. Оваа соработка е во рамки на реализацијата на проектот „Нула глад во општина Охрид“. Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески, и претседателот на здружението „Храна за сите – Банка за храна МК“, Душко Христов, потпишаа меморандум за соработка. Оваа соработка е во рамки на реализацијата на проектот „Нула глад во општина Охрид“. Согледувајќи ги проблемите на значајна група сограѓани од една страна и вишокот храна кој се појавува...

Continue reading

АХВ со вонредни инспекциски контроли врз операторите со храна во туристичките места

Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) од 5 до 11 јули спроведоа вонредни инспекциски контроли кај операторите со храна во туристичките центри Дојран, Охрид и во Струга. Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) од 5 до 11 јули спроведоа вонредни инспекциски контроли кај операторите со храна во туристичките центри Дојран, Охрид и во Струга. Целта на контролите спроведени во хотелите, рестораните, пицериите, слаткарниците, бурекчилниците, пекарниците, сендвичарниците, ќебапчилниците, кафе-баровите, маркетите и други објекти е спречување појава...

Continue reading

Препораката на нутриционистите: Најбезбедна и најздрава е автохтона храна од локалното поднебје

Храната во земјава е со сомнителен квалитет. Се случувало да се открие  млеко, месо, зеленчук,па дури и  минерална вода со несоодветен квалитет, што предизвикува штетни  последици врз здравјето на луѓетo. Храната во земјава е со сомнителен квалитет. Се случувало да се открие  млеко, месо, зеленчук,па дури и  минерална вода со несоодветен квалитет, што предизвикува штетни  последици врз здравјето на луѓето. Според експетите во земјава постојат  лабаратории, но нема капацитет , бидејќи има огромен број на производители и невозможно е да се контролираат сите. Агенцијата за храна честопати  тврди...

Continue reading

Милошевски: Бесплатна здрава храна за ученици од прво до петто одделение!

Бесплатна здрава храна за ученици од прво до петто одделение!, најави кандидатот за градоначалник од ВМРО ДПМНЕ, Митре Милошевски. Кажа дека овој проект е еден од најважните во неговата програма затоа што само образовано население со здрави навики може соодветно да им одговара на предизвиците од модерното општество. Подигнување на образована но и здрава младина е една од заложбите на кандидатот за градоначалник на Охрид од вмро дпмне, Митре Милошевски. Тој на денешната прес конференција го најави проектот Бесплатна здрава храна за ученици од прво до петто одделение! За кој рече дека е еден од...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top