Tag: сакаат

Дел од корисниците на постојана социјална помош сакаат да работат

Тие се заинтересирани  да  се вклучат на пазарот на труд  доколку се најде  заинтересирани работодавач да ги вработи. Потребно е само да се усогласат  нивните квалификации и потребите на работодавачите , покажува досегашното искуство на Агенцијата за вработување која реализира мерки за поттикнување на  вработувањето  и за корисниците на постојана  социјална помош .   Агенцијата за вработување во соработка со Центарот за социјални работи објавува нова активна мерка за субвенционирање на плати.Се мерката се опфатени корисниците на постојана социјална помош. Огласот тече по втор пат и планирано...

Continue reading

Вевчани и Дебрца сакаат настава со физичко присуство

Во училиштето „Страшо Пинџур“ во Вевчани и ОУ Дебрца во Белчишта според локалните самоуправи на општините има услови за одвивање настава со физичко присуство. Очекуваат Комисијата за заразни болести позитивно да се изјасни по нивните барања. Во Вевчани наставата ќе се одвива со физичко присуство на учениците. Дури 96% од  родителите се изјасниле за образование  во училница, само4 % за онлајн учење. Од октомври во училиштето „Страшо Пинџур“  школовањето ќе започне за 200 основци. Надлежните велат се` е подготвено, набавени се  бесконтактни топломери, дезинфекциони средства. Подготвени се протоколи...

Continue reading

Донев: СДСМ под превезот на малите инфраструктурни зафати сакаат да ги затскријат нереализираните ветени проекти

СДСМ се свесни за својот слаб рејтинг и убедливиот пораз на локалните избори па под превезот на малите инфраструктурни зафати сакаат да ги затскријат нереализираните ветени проекти. Во 21 век асфалтирањето улици или поставувањето водовод и канализација мислат дека е големо достигнување и причина граѓаните да гласаат, кажа денеска на прес конференција, претседателот на ОК на ВМРО ДПМНЕ, Сашо Донев.  Нема суштински проекти што ќе значат нови вработувања, подобар животен стандард, поубав Охрид, рече Донев. СДСМ и Константин Георгиески сакаат да ја затскријат својата неспособност за реализирање...

Continue reading

Дебата за тоа каков градоначалник сакаат охриѓани

За прв пат во пресрет на локалните избори во Охрид се организира  отворена дебата на тема “Каков градоначалник сакаат Охриѓани?”. За прв пат во пресрет на локалните избори во Охрид се организира отворена дебата на тема “Каков градоначалник сакаат Охриѓани?”. Граѓанските здруженија и политичарите заеднички ќе ги детектираат проблемите и предизвиците на градот, со цел да се слушне гласот на граѓанскиот сектор и на обичниот граѓанин. На дебатата ќе се говори за проблемите во сите сфери: туризам, угостителство, урбанизам, животна средина, комунален развој, концесионери на...

Continue reading

Охриѓани сакаат да спортуваат и да се рекреираат на СРЦ „Билјанини извори“

  Од СРЦ Билјанини извори велат дека максимално се користат нивните спортски терени и спортската сала.  Во тек е пријавување на охридските компании за  одржување на пролетниот бизнис турнир во фудбал.  Фудбалот и кошарката се најчестите спортови со кои охриѓани се рекреираат на спортските терени. Од СРЦ Билјанини извори кажуваат дека прават се вратите на спортскиот центар да бидат отворени и за спортистите и за граѓаните. Љубителите на спортот тука може не само да уживаат на спортските настани туку и да спортуваат, информира Гордана Јованоска директор на СРЦ Билјанини извори. Во таа насока се...

Continue reading

76,5 % анкетирани охриѓани сакаат ул „Македонија“ да биде пешачка зона

76,5 % од анкетирани охриѓани сметаат дека ул Македонија треба да биде пешачка зона. Анкетата беше спроведена во рамки на програмата “Овозможување локална демократија и холистички урбан развој преку SymbioCity пристап“ во која учествува Општина Охрид, заедно со претставници од други седум градови од Србија, Украина и Турција. Тим од општина Охрид, како урбанистички предизвик во рамки на програмата “Овозможување локална демократија и холистички урбан развој преку SymbioCity пристап“, го работи проектот ,,Нови хоризонти преку унапредена пешачка зона“, кој всушност се однесува на адаптирање на...

Continue reading

Кинезите сакаат да ја посетат Македонија

Кинезите сакаат да ја посетат Македонија, посебно Скопје и Охрид, но имаат проблем со визите. Агенциите во државава кои се занимаваат со рецептивен туризам се залагаат преку надлежните институции да го решат овој проблем. Доколку се спуштата визите тогаш бројот на азиски гости многу ќе се зголеми, а и ќе се продолжи и туристичката сезона. Азијските гости го одбегнуваат Охрид и Македонија иако се заинтересирани да ги видат убавините на нашата земја и град. Проблемот е што државава не ги има спуштено Шенгенските визи како што тоа го направија земјите од опкружувањево. Азијците, посебно кинезите...

Continue reading

Граѓаните кои сакаат да патуваат во азиските и африканските земји задолжително мора да се вакцинираат

Граѓаните кои сакаат да патуваат во азиските и африканските земји задолжително мора да се вакцинираат против маларија, хепатит Б, против тифус и против хепатит А. Најголемиот дел од нив можат да се примат во ЦЗЈЗ во Охрид, а за оние кои ги нема се упатуваат во Скопје. Од центарот велат дека имаат добра соработка со туристичките агенции од градов кои ги испраќаат своите патници на имунизација. Нема патување во некои азиски и африкански земји доколку граѓаните не се заштитат од заразните заболувања кои таму се присутни. Охридските туристички агенции имаат добра соработка со охридскиот ЦЗЈЗ и постојано...

Continue reading

ЕДЕН: Охриѓани сакаат институциите да се грижат за заштита на природата

ЕДЕН: Охриѓани сакаат институциите да се грижат за заштита на природата. Од Здружението Еден остварија средба со охриѓани, институции и невладиниот сектор во рамките на завршниот настан на проектот “Заштита на природата во НП Галичица ,бајка или реалност“. Од здружението за заштита на животната средина ги презентираа резулатите од нивните спроведени истражувања. Истражувањата ги опфатиле е анализите на домашната и меѓународна правна  регулатива за НП Галичица и анкетното истражување спроведено на 300 охриѓани, институции и невладиниот сектор, информира Драгана Велковска од здружението ЕДЕН. „Граѓаните...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad