Tag: превоз

Вршење јавен превоз без лиценца, пронајдена марихуана-СВР билтен

На 27.07.2021 во СВР Охрид, приведен е М.П.(24) од Прилеп кај кого во Авто кампот „Градиште” во Охрид, пронајдена е марихуана. Против него ќе биде поднесена соодветна пријава. СВР Охрид поднесе кривична пријава против А.П.(30) од Струга, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „вршење јавен превоз без лиценца”. При контрола извршена на 06.07.2021 година на булеварот „Туристичка” во Охрид, полициските службеници констатирале дека тој врши такси превоз на патници без да поседува соодветна лиценца издадена од надлежен орган. Поради постоење основи на сомнение...

Continue reading

ЈАВЕН ОГЛАС ЗА ОПШТИНСКИ ЛИНИСКИ ПРЕВОЗ НА ПАТНИЦИ

Општина Охрид објавува јавен оглас за добивање на дозвола за вршење на општински линиски превоз на патници. Врз основа на Одлуката за вршење општински линиски превоз на патници во Општина Охрид бр. 08-7951/10 донесена од општинскиот Совет на ден 11.06.2015 година, објавен е јавен оглас за добивање на дозвола за вршење на општински линиски превоз на патници во Општина Охрид. Подетални информации на следниот линк:  https://ohrid.gov.mk/%d1%98%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81-%d0%b1%d1%80-03-2021-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%...

Continue reading

Редовно се контролираат јавните превозници за заштита од ковид

Кај одредени превзоници се констатирани прекршувања на мерките за заштита од ковид при контролите на СВР  Охрид и  овластениот инспектор за патен сообраќај при Општина Охрид. Од Свр апелираат превозниците во јавниот превоз на патници, доследно да ги почитуваат протоколите кои се очекуваат да стапат на сила за 50 посто на искористеноста на капцитетот на возилата во јавниот превоз. Од спроведените контроли во јавниот транспорт на патници во Охрид, СВР Охрид и овластените инспектори за патен сообраќај при Општина Охрид, констатирале помали прекршувања на мерките за заштита од ковид 19. Секојдневно...

Continue reading

Засилени контроли во јавниот превоз во охридско и струшко

Покрај проверките за лиценца на вршителите на такси превоз  сообраќајната полиција деновиве засилено врши контроли и  за почитување на препораките за заштита од корона вирусот во патниот ссообраќај. Седум возачи од Струга во еден ден заработија парични казни за нелегално вршење  такси превоз на патници. Затекнатите лица немале лиценца, ниту  унифицирани ознаки и опрема на такси возилото, работеле на црно. Сообраќајната полиција деновиве засилено врши контроли и  за почитување на препораките за заштита од корона вирусот во патниот ссообраќај. Носење заштина маска, но и преполовен  број на патници...

Continue reading

Во јавниот превоз бројот на патници во возилата да изнесува најмногу до 50% од капацитетот на возилата

На последната седница Владата ја дополни Уредбата со законска сила примена на Законот за превоз во патниот сообраќај за време на вонредна состојба со која е предвидено во јавниот превоз на патници бројот на патниците во возилата да изнесува најмногу до 50% од капацитетот на возилата за кои е задолжително да бидат опремени со маски, ракавици и возилата да се дезинфицираат. На последната седница Владата ја дополни Уредбата со законска сила примена на Законот за превоз во патниот сообраќај за време на вонредна состојба со која е предвидено во јавниот превоз на патници бројот на патниците во возилата...

Continue reading

Препораки за патници кои користат јавен превоз

Министерството за здравство на својот фејсбук профил ги објави препораките за патниците кои користат јавен превоз. Министерството за здравство на својот фејсбук профил ги објави препораките за патниците кои користат јавен превоз. Редовно мијте ги или дезинфицирајте ги рацете, особено по допир на површини во јавниот простор (држачи, рачки, копчиња) Покријте ја устата со марамче или превиткан лакт доколку се накашлате или кивнете Секогаш кога сте во можност, користете велосипед или пешачете

Continue reading

Дезинфекцијата на јавниот превоз делумно се почитува

Повеќето автобуски и комби превозници ги дезинфицирале возилата со кои превезуваат патници, но некои одбиваат да го направат тоа, велат од Центарот за јавно здравје. Такси компаниите сеуште не се обратиле во центарот за да им се направи дезинфекција на возилата. Дополнителната законска обрска за заштита од заразни болести за дезинфекција на јавниот превоз досега ја испочитувале поголемиот дел од автобуските и комби превозници кои вршат линиски и меѓуградски превоз. Меѓу одговорните компании кои го испочитувале Законот за заштита на населението од заразни болести, а со тоа покажале и грижа за...

Continue reading

Започна дезинфекција на јавниот превоз на автобусите на автопревозната компанија Галеб

 Апел  до сопствениците на такси возилата и другите компании за јавeн превоз да го следат примерот и почитуваат препораките за заштита на јавното  здравје на патниците. Вонредно ќе се дезинфицираат сите здравствени и образовни институции во градот. Почна дезинфекција на сите 80 автобуси на автопревозникот Галеб кои возат на меѓународни, републички и локални линии. Почнавме со превенции и претходно со едукација на возачите и вработените како да се заштитат себе си , но и патниците вели Димитар Василески директро на АД Галеб. „Денес вршиме и дезинфекција и ќе ги опремиме вработените возачите и...

Continue reading

Измени во општинскиот автобуски линиски превоз

Се известуваат сите корисници на Општинскиот линиски превоз кои  го користат Возниот ред  3/1 – линија  Охрид – Косел – Охрид  , дека  од понеделник (12.05.2019 година) првото поаѓање од овој возен ред ќе биде  во 4.55 часот од  станица Булевар „Туристичка“ – зграда Печијаре, а не во 5.00 часот како што беше досега. Се известуваат сите корисници на Општинскиот линиски превоз кои го користат Возниот ред 3/1 – линија Охрид – Косел – Охрид , дека од понеделник (12.05.2019 година) првото поаѓање од овој возен ред ќе биде во 4.55 часот од станица Булевар „Туристичка“ – зграда Печијаре, а не во 5.00...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad