Tag: дел

Опасна риба напаѓа во хрватскиот дел на Јадранот

Во хрватскиот дел на Јадранското море, неодамна е забележана таканаречената Огнена риба или риба лав (од родот Scorpaenidae). Морски предатор која уништува речиси сѐ што има пред себе. Јаков Дулчиќ од Институтот за океанографија и рибарство во Сплит откри дека животното пристигнало од Црвеното Море и сега брзо се шири преку Јадранот. Бројот на јајца што ги положува е многу голем, а се мрести во текот на целата година – изјавил Дулчиќ во телевизиска емисија на ХРТ. Тој додаде дека оваа риба била откриена минатата година на две места во Јадранското море – во близина на Италија и Албанија. Тоа...

Continue reading

СООПШТЕНИЕ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ ЈАВНА АНКЕТА И ЈАВНA ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА ПРЕДЛОГ ДУП ЗА УЗ 2, ДЕЛ ОД БЛОК 2.2 – ОПФАТ 3, ОПШТИНА ОХРИД ПЛАНСКИ ПЕРИОД 2017-2022

Врз основа на член 50 од Законот за локална самоуправа („Сл. весник на РМ“ бр. 05/02) и член 34 од Статутот на општина Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“ бр. 08/07 и 01/08), а во врска со член 35 од Законот за просторно и урбанистичко планирање („Сл. весник на РМ“ бр.199/14, 44/15, 193/14, 31/16, 163/16, 64/18 и 168/18) и член 93 од Законот за урбанистичко планирање („Сл. Весник на РСМ“ бр. 32/20), Градоначалникот на општина Охрид, донесе:                                                                                                                                                                                                                                                ...

Continue reading

Плажа Канео и стариот дел на Охрид

Прекрасен поглед од црквата Св. Јован Канео кон плажата Канео и стариот дел на градот Охрид. Охридските убавини секојдневно ги инспирираат нашите сограѓани да ги забележат преку фотографии убавите моменти. Преку најновата фотографија го доживуваме прекрасниот поглед од црквата Св. Јован Канео кон плажата Канео и стариот дел на градот. Бидете и Вие дел од #ТиСиТвојотГрад, ги очекуваме Вашите фотографии и снимки на нашиот меил tisitvojotgrad@tvm.mk или преку порака на страниците на ТВМ Телевизија на социјалните мрежи фејсбук и инстаграм.

Continue reading

Огласите за вработувања во Општина Охрид се дел од годишниот план за вработување

Тивко се одржа 60-та седница на советот на Општина Охрид. За истата ниту медиумите, ниту граѓаните не беа известени благовремено поради како што велат од Локалната технички пропуст. Вчера се гласаше по пет точки на дневен ред, од кој најактуелна за опозицијата беше измената на планот за вработување. Поради ненамерен технички проблем 60-та седница на Општина Охрид се одржа без да бидат известени медиумите и граѓаните, велат од Локалната самоуправа. Од вчерашните точки предвидени на дневниот ред, дискусија предизвика гласањето на измената на годишниот план за нови вработувања во општината. Координаторот...

Continue reading

Дел од Шар Планина стана национален парк

Со посебна гордост објавувам дека пратениците во Собранието на Република Северна Македонија со мнозинство од 66 гласови дадоа зелено светло за Законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк и донесоа историска одлука. Со изгласувањето на овој Закон нашата држава го доби четвртиот национален парк по прогласувањето на последниот во 1958 година и првиот по осамостојувањето на Република Северна Македонија. Со посебна гордост објавувам дека пратениците во Собранието на Република Северна Македонија со мнозинство од 66 гласови дадоа зелено светло за Законот за прогласување на дел...

Continue reading

ЌЕ БИДАТ СТАВЕНИ ВО ФУНКЦИЈА РАМПИТЕ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВО СТАРИОТ ДЕЛ НА ГРАДОТ

Се известуваат жителите и туристите кои престојуваат во Охрид дека од 1.07.2021 година (четврток) ќе бидат ставени во функција рампите за влез и излез во стариот дел на градот. Моторните возила ќе може непречено да сообраќаат, само доколку поседуваат картичка за движење во овој дел од градот. Се известуваат жителите и туристите кои престојуваат во Охрид дека од 1.07.2021 година (четврток) ќе бидат ставени во функција рампите за влез и излез во стариот дел на градот. Моторните возила ќе може непречено да сообраќаат, само доколку поседуваат картичка за движење во овој дел од градот. Оваа мерка...

Continue reading

Владата ќе решава за укинување на дел од мерките за заштита од ширење на Ковид-19

Целосно укинување од утре на полицискиот час и на ограничувањето од максимум 100 гости на свадби и прослави, како и дозвола за организација на настани, концерти и забави во клубовите и локалите само на отворено, со капацитет до максимум 50 отсто од објектот и не повеќе од 1000 лица, се новите препораки кои вчера ги донесе Комисијата за заразни болести и ги прифати Главниот координативен Ковид-19 кризен штаб, а се очекува денеска на својата седница да ги усвои Владата. Целосно укинување од утре на полицискиот час и на ограничувањето од максимум 100 гости на свадби и прослави, како и дозвола за...

Continue reading

Автентичен фенер во Стариот дел на Охрид

Автентичните фенери го красат Стариот дел на Охрид. Стариот дел на Охрид блеска со автентичните фенери од минатото. Фенерчињата се изработени од ковано железо, идентични како и старите фенери кои ги красеа и осветлуваа староградските куќи.

Continue reading

СЕ САНИРААТ УЛИЦИ ВО СТАРИОТ ДЕЛ НА ГРАДОТ

Со цел да се санираат оштетувањата и да се подобрат условите за движење на возила и пешаци, Општина Охрид спроведува градежни активности за рехабилитација и санација на дел од улиците и пешачките патеки во стариот дел на градот. Со цел да се санираат оштетувањата и да се подобрат условите за движење на возила и пешаци, Општина Охрид спроведува градежни активности за рехабилитација и санација на дел од улиците и пешачките патеки во стариот дел на градот. Деновиве се работи на улицата „Самоилова“ каде што се врши прередување на старите гранитни плочки и поставување на нова тампон основа. На деловите...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top