Tag: хотелски

На Охрид му требаат нови хотелски капацитети

На Охрид му требаат нови хотелски капацитет. На охридско – струшкото крабржје нема доволен број  хотелски капацитети , вели Крсте Блажески првиот човек на Хотам. Во моментов на располагање за гостите се 6500 до 7000 легла додека една  туристичка дестинација се смета за сериозна ако располага со најмалку 10.000 легла посочува  Блажески.Тој  напоменува дека хотелската индустрија располага и со застрарени објекти на кои им треба обновување. Појаснува дека во моментов 10 -тина нивни членки не можат да почнат со доградба на хотелите. „ Владата излезе со предлог комуналиите да се намалат на...

Continue reading

hoteli

Со подобра патна инфраструктура и нови хотелски капацитети до резултати во туризмот

Ова се само дел од деловите од сложувалката кои недостигаат за успешна туристичка приказна во државава според туристичките работници. Тие сметаат дека кога ќе се обезбедат сите предуслови, тогаш нема да има потреба да се бараат странски инвеститори во туризмот, туку дека тие сами ќе доаѓаат да вложуваат во македонскиот туризам. Градење на нови хотелски капацитетти, достигнување на бројка од еден милион гости годишно, поволни каматни стапки за добивање кредити, креирање на производ кој е привлечен за странските туристички гиганти, изградба на соодветна патна инфраструктура за поуспешна и подолга...

Continue reading

Холандски веб портал со статија во која се вели дека холандски туристи лежат болни во нивните хотелски соби

Холандски веб портали денес ја пренесоа веста за дваесетина холандски туристи кои престојуваат во струшкиот х.Изгрев, а кои се пожалиле на симптоми на повраќање и дијареа. „Многу холандски туристи, на Охридското Езеро во Македонија, лежат болни во нивните хотелски соби, место да уживаат покрај базен или на плажа. Неколку лица се згрижени во болница.“ Вака започнува написот во холандскиот весник „Телеграф“. Во статијата во која амстердамскиот весник се повикува на извесна Рина топ Брауер, која престојува во хотелот Изгрев спа и аквапарк, пишува дека холандски туристи, се пожалиле на вирус со...

Continue reading

hoteli

Изградба на нови хотели предвидена со новиот ДУП за потегот Горица-Св.Стефан-Метропол

Според градоначалникот Бакрачески,  токму изградбата на хотелски комплекси е нивната генерална урбанистичка определба поради можноста за брз локален економски развој. Изградба на нови хотели, но и реконструкција, доградба и надградба на постоечките хотелски капацитети на потегот од населбата „Св. Стефан“ до хотелот „Метропол“. Ова е предвидено со новодонесениот детален урбанистички план за овој потег, односно вон-населено место. Бранко Арнаудов, од Секторот за урбанизам при локалната самоуправа појаснува дека во сите детални урбанистички планови кои се вон-населено место, единствена намена на...

Continue reading

hotel

Хотелските капацитети во Охрид исполнети за новогодишните празници

Охрид за новогодишните празници ќе биде полн. Гости од Србија, Црна Гора, Бугарија и Грција токму во нашиов град ќе ја испратат старата, а ќе ја дочекаат новата година. Хотелиерите задоволни од исполнетоста на нивните капацитети. Хотелските капацитети во Охрид исполнети за новогодишните празници. Хотелиерите велат дека најголем дел од гостите се од соседните земји и тоа од Србија и Бугарија. Цените за тридневен аранжман се движат од 110 до 150 евра по лице. Од хотелите Метропол и Белви велат дека многу се задоволни од продажбата на аранжманите во овој хотелски комплекс. Кај нив капацитетите...

Continue reading

ohridsko ezero

Четири луксузни хотели ќе се градaт на охридското крајбрежје

Четири луксузни хотели ќе се градaт на охридското крајбрежје. На просторот кај детската специјална болница, која е претворена во руина,  ќе се гради луксузен хотел. На оваа тема деновиве  се водени разговори помеѓу потенцијални инвеститори и локалната самоуправа, Министерството за странски инвестиции и  Министерството за транспорт и врски , информира охридскиот градоначалник Никола Бакрачески. „ Заинтересираните за купување на тоа земјиште се со цел изградба на луксузен хотелски коплекс. Од тие причини според пројавениот интерес на потенцијалните инвеститори, Министерството за транспорт и врски,...

Continue reading

хотел

Започнаа подготовките за изградба на луксузен бутик хотел над плажата Горица 3

Започнаа подготовките за градба на луксузен хотел над плажата Горица 3 . На ридот, над плажата Горица три започнаа подготовките за изградба на хотелски копмлекс. Просторот е ограден, започна сечењето на шумичката со иглолисни стебла  и поставена е табла со податоци за објектот. На овој потег ќе се гради луксузен хотел,  ја најавува градежната хотелска инвестиција градоначалникот Никола Бакрачески. „ Тоа е еден од познатите проекти со кој Локалната самоуправа и Охрид  се гордеат. Тука е најавена изградба на лукзузен хотел, бутик хотел, од групацијата Small Luxory Hotels.    Инвеститори ќе се...

Continue reading

inex

Охридскиот хотелски бренд „Инекс-Горица“ добитник на престижна награда во Шпанија

Интернационалната награда за хотелско и ресторантско работење, Инекс ја добил во конкуренција со триесетина хотели од целиот свет. Global Trade Leaders Club од Мадрид, Шпанија му додели престижна награда на нашиот хотелски бренд „Инекс-Горица“. Интернационалната награда на нашиот хотел му е доделена за квалитетот на услугата во хотелското и ресторантското работење. Освен фактот што наградата ја доделува престижна организација од една од најпосетените туристички дестинации во светот, посебна тежина дава и фактот дека за неа не може да се аплицира туку се доделува на препорака на клиенти кои го...

Continue reading

kalkulacii

Ги брка ли Охрид инвеститорите со високите комуналии?

Деновиве ТВМ во континуитет ја обработува темата комуналии за изградба на хотелски објекти, иницирани од неколкуте  донесени одлуки и правилници, што од локалната а што од централната власт за начинот на определување на оваа давачка. Деновиве ТВМ во континуитет ја обработува темата комуналии за изградба на хотелски објекти, иницирани од неколкуте  донесени одлуки и правилници, што од локалната а што од централната власт за начинот на определување на оваа давачка.Го побаравме ставот од локалната за висината на комуналиите при изградба на хотелски објекти во Охрид. Раководителот на Одделението...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad