Tag: такси

Сеуште има такси компании кои возат не ги дезинфицирале возилата

Некои од нив тоа ќе го напрват во текот на денов. Државниот здравствен и санитарен инспекторат највува дека покрај контролите на големите превозни компании засилено ќе ги контролира и такси превозниците. Некои такси компании сеуште вршат јавен превоз со недезинфицирани такси возила. Додека поголемите превозници од јавниот превоз како автобуси, минибуси и комбиња во Охрид и Дебрца извршиле дезинфекција на возилата, некои сопственици на такси компаниите одолговлекуваат со почитување на Законот за заштита на населението од заразни болести. Од Центарот за јавно здравје, како единствено овластена...

Continue reading

Пропусници за такси возилата

Јавното претпријатие Билјанини Извори ги известува сите таксисти и такси компании кои имаат решение за вршење на превоз на патници дека од понеделник 30 јули ќе започнеме со издавање на специјални пропусници за непречено возење во зоната на Стар град. Јавното претпријатие Билјанини Извори ги известува сите таксисти и такси компании кои имаат решение за вршење на превоз на патници дека од понеделник 30 јули ќе започнеме со издавање на специјални пропусници за непречено возење во зоната на Стар град. Сите заинтересирани ги повикуваме да дојдат во дирекцијата на ЈП Билјанини Извори (Спортска сала...

Continue reading

Граѓаните и понатака се жалат на низа проблеми во такси превозот.

Граѓаните и понатака се жалат на низа проблеми во такси превозот. Охридските таксисти подлежат на секојдневни контроли, тврдат од Локалната самоуправа. Сообраќајните инспектори само за дваесетина дена поднесле 7 прекршочни пријави за откриени посериозни неправилости во такси превозот. Проблемите во такси превозот во Охрид актуелни секоја летна сезона. Граѓаните кои користат такси превоз се жалат на одредени таксисти кои одбиваат да возат на пократки релации во градот, возат без вклучен таксиметар, не издаваат фискални сметки или немаат поставени задолжителни налепници. Од Локалната самоуправа...

Continue reading

Општина Охрид определи 180 паркинг локации за авто такси превозниците од градов

Наскоро треба да се случи и средба на локалната со здружението на такси превозниците од градов, за да се намали сообраќајниот метеж за време на шпицот на туристичката сезона. Определени такси станиците за авто такси превозниците на територијата на нашата општина. Од Секторот за комунални дејности сообраќај и улици – Општина Охрид велат дека веќе се определени 180 локации каде таксистите ќе може да паркираат. Со ова би требало да се избегне метежот за време на туристичката сезона. Сашо Поп Донев, претседател на Здружението на такси превозници од Охрид пак, истакна дека отаму очекуваат да...

Continue reading

Плодна година за такси превозниците

Македонските таксисти во 2016 година превезле вкупно 27.621.000 патници, од кои 23.761.000 во градскиот превоз, додека во меѓуградскиот превоз се транспортирани 3.860.000 патници, информираат од Државниот завод за статистика. Македонските таксисти во 2016 година превезле вкупно 27.621.000 патници, од кои 23.761.000 во градскиот превоз, додека во меѓуградскиот превоз се транспортирани 3.860.000 патници, информираат од Државниот завод за статистика. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека такси превозот во земјава е организиран од 2.172 патнички автомобили. Ваквите информации...

Continue reading

Вљубено такси за сите вљубени охриѓани

Вљубено такси за сите вљубени охриѓани. Св. Валентајн-Денот на вљубените некои го празнуваат, а некои не бидејќи не е православен празник. Но, без разлика на тоа љубовта сите нас не соединува. Инсајд Ауто, охридскиот дилер на возилата на Цитроен организира целодневно бесплатно такси возење  под слоганот „Од Цитроен со љубов“. Вљубено такси за сите вљубени охриѓани. Inside Auto, охридскиот дилер на возилата на Citroën организира целодневно бесплатно такси-возење со Citroën C4 Cactus под слоганот „Од Citroën со љубов“. Екипа составена од два члена во текот на целиот ден бесплатно ги пренесуваат...

Continue reading

Иднината на јавниот превоз е небесното такси

Наскоро започнува тестирањето на таканареченото небесно такси Сообраќајниот метеж, големите колони и премногу проведеното време во автомобил на преполните улици се чести сцени во големите градови ширум светот во кои бројот на автомобили одамна ги надмина можностите на инфраструктурата која е испланирана за значително помал број на возила. Поради овие причини големите градови решиле овој проблем да го надминат со подземните железници, а од компанијата SkyTran (која соработува со NASA) тврдат дека имаат ново и многу поевтино решение во однос на подземната или класичната железница, таканареченито...

Continue reading

logo

Започнуваат испитите за такси возачи

Охридските таксисти во текот на месеците октомври и ноември ќе можат да полагаат испит за авто такси возачи. Охридските таксисти во текот на месеците октомври и ноември ќе можат да полагаат испит за авто такси возачи. За таа цел Охридската локална самоуправа објави Јавен повик за пријавување на кандидати за полагање на овој испит, заедно со термините за одржување на полагањата. -Кандидатите за полагање на испит за добивање на сертификат за авто такси возач треба предходно да завршат обука за авто такси возач и за истата да им се издаде потврда за завршена обука од правното лице за вршење на...

Continue reading

taksi

Таксистите ќе водат список на патници од еден дo друг град

Таксистите кои вршат превоз од една во друга општина мора да ги евидентираат патниците. Таксистите гневни, велат оваа мерка ќе го намали бројот на патници. Од Секторот за комунален развој сообраќај и патишта смируваат. Од таму велат дека ги следат најновите теркови, но излегуват во пресрет на авто такси превозниците на територијата на општина Охрид. Доколку сакате да патувате со такси превоз од Охрид до Струга, Битола, Скопје или било кој друг град во земејава задолжително треба со  име и презиме да бидете евидентирани во дневникот на патници кој треба да го поседува секој лиценциран авто таски...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad