Tag: пари

Лажен полицаец изнудива пари од жители на Охрид, Струга и Кичево

СВР Охрид презема мерки за пронаоѓање на лице кое, деновиве преку телефонски јавувања кај граѓани од Охрид, Струга и Кичево, лажно се претставува како полициски службеник. СВР Охрид презема мерки за пронаоѓање на лице кое, деновиве преку телефонски јавувања кај граѓани од Охрид, Струга и Кичево, лажно се претставува како полициски службеник. „Осомничениот врши измама за наводно случена сообраќајна незгода во која жртви или тешко повредени, се членови на нивните семејста.Притоа, предизвикувајќи огромна вознемиреност, бара пари за понатамошна постапка, информира портпаролот на СВР Охрид, Стефан...

Continue reading

Во буџетот на МОН се предвидени и пари за бесплатен студентски оброк

Мила Царовска, министерката за образование, на денешната прес конференција презентирајќи го ресорниот буџет за следната година проектиран на 23 милијарди денари, рече дека во него се предвидени и пари за бесплатниот студентски оброк, проект кој започнува да се имплементира во 2021. Мила Царовска, министерката за образование, на денешната прес конференција презентирајќи го ресорниот буџет за следната година проектиран на 23 милијарди денари, рече дека во него се предвидени и пари за бесплатниот студентски оброк, проект кој започнува да се имплементира во 2021. „ Издвојуваме 900 милиони денари...

Continue reading

Општина Охрид една од општините која доби пари за рурален развој

Преку Програмата за рурален развој, која се спроведува од Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, од буџетот на Република Северна Македонија, обезбедени се финансиски средства од околу 38 милиони евра, за реализација на 202 проекти во сите општини и плански региони. Преку Програмата за рурален развој, која се спроведува од Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, од буџетот на Република Северна Македонија, обезбедени се финансиски средства од околу 38 милиони евра, за реализација на 202 проекти во сите општини и плански региони. Со...

Continue reading

Општините Дебрца, Струга и Вевчани добија механизација со пари од Светска Банка

Општините Дебрца, Струга и Вевчани на трајно користење доби универзален ровокопач, со придружна опрема  хидрауличен чекан и даска за снег марка Hidromec. Општините Дебрца, Струга и Вевчани на трајно користење доби универзален ровокопач, со придружна опрема хидрауличен чекан и даска за снег марка Hidromec. Механизацијата е обезбедена во рамките на Проектот: “Подобрување на општинските услуги”, имплементиран од Светска Банка и Министерство за финансии, а со средства обезбедени од Инструментот за претпристапна помош на ЕУ ( ИПА ). Согласно проектот, механизацијата покрај општина Дебрца, како апликант...

Continue reading

Со европски пари ќе се воведат нови туристички содржини на Слатинско Езеро

Презетиран проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, што го имплементира Министерството за локална самоуправа и со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка. Презетиран проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, што го имплементира Министерството за локална самоуправа и со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка. Општина Дебрца аплицираше со проектот: “Уредување на атрактивни зони и патеки во Југозападниот плански регион” и со одобрените околу 20.000 CHFтреба да се внесат нови туристички содржини на Слатинско Езеро . Имено...

Continue reading

Нема општински пари за кофинансирање на концерти во екот на туристичката сезона

Општината ќе ги поддржува музичките манифестации кои ќе ја продолжуваат сезоната. Од следната година ќе се применува и електронска аукција при издавање термини за одржување концерти на просторот на ЈП „Билјанини извори“. Повеќе нема пари од буџетот на општината за финансиска поддршка на концерти во екот на туристичката сезона. Охридските советници на последната седница едногласно одлучија повеќе да не се издвојуваат општински пари за кофинансирање на концерти и јавни настани во периодот од 15 јули до 15 август. Вакви музички манифестации редовно се одржуваа во Охрид во шпицот на туристичката...

Continue reading

Земјоделците се обучуват и се информираат како да извлечат пари од европските фондови

Земјоделците се обучуват и се информираат како да извлечат пари од европските фондови. Од Руралната коалиција им советуваат при аплицирањето за Програмата за рурален развој да настапуваат како здруженија, а не како поединци. Апелираат на многу поголема соработка меѓу општините, подрачните единици на Министерството за земјоделство и Агенцијата за потикнување на развојот на земјоделството. Земјоделците многу малку искористиле пари од европските фондови. Само 3% од нив настапиле при аплицирањето за Програмата за рурален развој како здружение, а сите останати аплицирале како поединци. Овој минимален...

Continue reading

Европски пари за поголема конкурентност во туризмот

18 милиони евра европски пари ќе им бидат на располагање на општините, организациите од туристичкиот сектор , образовни установи и центри за обука за проекти за подобрување на конкурентноста во туризмот. Огласот за аплицирање е отворен денеска, а изјавување на интерес општините и сите чинители од сферата на туризмот треба да пројават најдоцна до 30 април годинава. Со 18 милиони евра грант од Европската унија преку ИПА 2 програмата и учество на Владата од 3,2 милиони евра ќе се подобрува локалната конкурентност во туризмот во Македонија.  Средствата ќе се доделуваат преку Програмата за локална...

Continue reading

Европски пари за проекти на општина и „Комуналец“

180 илјади евра грант европски пари доби општина Охрид за Проектот  „Меѓугранична соработка и интегрирани здравствени и социјални услуги за стари лица и деца и нивна превенција“.ЈП „Охридски Комуналец“ доби  600 000 евра за проектот „ Одржливо управување и третман на био отпад со користење методи за производство на био гориво. Проектите се дел од Програмата за прекугранична соработка помеѓу република Македонија и Република Грција. 180 илјади евра грант европски пари доби општина Охрид за Проектот  „Меѓугранична соработка и интегрирани здравствени и социјални услуги за стари лица и деца и нивна...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top