Tag: опција

НВО „Опција“ ги презентира програмите со кои делуваат во превенцијата од Хив/Сида

Со  видео запис  НВО „Опција“ од Охрид ги презентира програмите со кои делуваат во превенцијата од Хив /Сида. Се одржа средба со советниицте од Охрид и Струга,  како и со претставниците од државните и јавните институци кои се поврзани со овој општествен проблем. Од „Опција“ очекуваа поддршка и од ЛС  по повлекувањето на Глобалниот фонд за превенција од ХИВ/Сида од земјава. Одржана работна средба на НВО Опција со советниците од општините Охрид и Струга и претставниците од јавните и државните институции кои имаат допирни точки со превенцијата од ХИВ СИДА . Од Опција со видео запис ја презентираа...

Continue reading

Опција продолжува со превентивните програми за ХИВ/СИДА

Превентивните програми на граѓанските здруженија и невладини организации за заштита од ХИВ/СИДА целосно ќе ги финансира Министерството за здравство. Минатиов период овие програми буквално висеа на конец бидејќи не се знаеше дали ресорн Министерството за здравство целосно ќе ги финансира превентивните програми на граѓанските здруженија и невладини организации за заштита од ХИВ/СИДА. Здружението на граѓани Опција Охрид е една од 15те организации на ниво на Македонија која доби финансиска подршка од националниот буџет на РМ. Оваа граѓанско здружение веќе 13 години ги спроведува овие превентивни...

Continue reading

Нема повеќе опција „Сам плаќа“

Инкасторите од Водовод Охрид, деновиве ќе се соочат со поголем обем на работа. Управниот одбор на ова претпријатие ја укина опцијата „Сам плаќа“, а донесе нова, односно проверка на сите броила кај корисниците на услуга со цел усогласување на реалната состојба која корисникот треба да ја подмири. Нема повеќе опција „Сам плаќа“. МЈП Проаква Водовод Охрид ја укина оваа одлука и донесе нова. Наместо досегашната пракса на уплата за вода во наплатните центри и банките, корисниците на услуги од 1 ви февруари треба да пријават состојба за изготвување на сметка да побараат инкасатор или контролор да...

Continue reading

Oпозицијата предлага повеќе пари за развој на спортот во Охрид и поддршка на НВО „Опција“ во буџетот за 2017

Oпозицијата предлага повеќе пари за развој на спортот  во Охрид и поддршка на НВО „Опција“ во буџетот за 2017 . Советот на општина Охрид  ја одржа 65 седница. Советниците од позицијата за 2017 година усвоија 27 точки со предлог одлуки за нацрт развојни програми од бројни општествени  сфери, а 38 точки се донесоа од областа на  урбанизмот.  Советниците од опозицијата по денешните точки на дневен ред гласаа воздржано или пак се изјаснаа против. Јован Стојаноски, координатор на советничката група од СДСМ кажа дека се сведоци на безидејна нацрт програма  за буџетот во 2017 година. Нема ништо ново...

Continue reading

Facebook Messenger воведува непопуларна опција за корисниците

Надоградба поради која корисниците би можеле да го избришат  Facebook Messenger Facebook добива нова улога, да ја научи апликацијата Messenger да му го пласира, по пат на реклама, она што корисникот го сака. Корисниците и трговските фирми ќе можат да користат chat ботови на Messenger за праќање реклами до корисниците кои ги користеле нивните услуги, а потоа и на сите корисници на таа апликација, а ќе се користат со алатки за целно рекламирање. Рекламите ќе имаат рекламна порака, линк до производите и слика која му се нуди на потенцијалниот купувач. На пример, доколку со некого зборувате за подароци...

Continue reading

ОПЦИЈА од Охрид се приклучува кон протестот на Владата и Министерството за здравство

Невладината организација ОПЦИЈА од Охрид се приклучува кон протестот на Владата и Министерството за здравство речиси тројно да го намали буџетота заштита на населението од ХИВ- СИДА. Од таму велат дека тоа би можело да доведе до појава на епидемија од оваа опасна и неизлечива болест. Се надеваат дека институциите ќе имаат слух и нема да направат радикален чекор кој многу граѓани може да ги чини живот.  Граѓанските организации кои спроведуваат активности за превенција и рано откривање на ХИВ помеѓу групите изложени на најголем ризик во Република Македонија бараат од пратениците, Владата, Министерството...

Continue reading

Instagram воведува опција која многумина ја посакуваа

“Наша цел е Instagram да се направи забавен, пријателски расположен и најважно безбеден” Кога зборуваме за социјалните мрежи, секој кој е зависен од нив сака барем две работи: уредување на твитовите и опција палец надолу на Facebook. Но, следува добра вест за Instagram корисниците кои веќе со години ја сакаат оваа опција која се воведува сега. Имено, Instagram воведува неколку промени во своите опции, а тоа ќе ги развесели сите, а станува збор за можноста за бришење коментари и нивно филтрирање. Дополнително, наскоро ќе може и општо да се исклучи коментирање на своите објави, пишува Washington...

Continue reading

Facebook Messenger воведе нова опција и стана попрактичен

Иако планот беше прекинат, беше јасно дека СМС ќе бидат интегрирано решение На Facebook Messenger апликацијата сега ќе може да се примаат и праќаат СМС пораки. СМС за Messenger се врати на Android платформата по неуспешниот старт од 2012 и 2013 година. Со овој потег не само што Facebook ја осигура доминацијата во комуникациска смисла, туку осигура и значајна доза на практичност. Иако планот беше прекинат, беше јасно дека во еден момент СМС ќе се врати како интегрирано решение. Читањето на сите пораки на едно место секако е практично, но сега на Messenger за Android ќе може и да се праќаат СМС...

Continue reading

Опција на Facebook прогласена за незаконска

Највисокиот суд во Германија прогласи една функција на Facebook за незаконска Во тужбата, која во 2010 година ја поднесе здружението за заштита на потрошувачи, највисокиот германски суд за незаконска ја прогласи функцијата на Facebook која пријателите на корисниците ги повикува да се придружат. Како што пишува Guardian, судот со тоа ги потврдил двете пресуди во пониските судови во Берлин од 2012 и 2014 година, кои утврдиле дека Facebook ги крши законите за заштита на податоци и нечесни трговски дејствија. Спорната функција ги повикува корисниците на Facebook да му допушти од нивниот адресар...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top