Tag: менува

Се менува навиката за селектирање на отпад кај охриѓани

 Се менува навиката за селектирање на отпад кај охриѓани. Во специјално поставените садови во разни делови од градот досега најмногу се селектира хартија, а најмалку стакло. Се размислува за поставување на нова линија за секундарна селекција. ЈП Охридски комуналец и Пакомак од Скопје на територија на Охрид имаат поставено 60 кафези за хартија , 45 специјални садови за стакло и 13 за одлагање на ПЕТ амбалажа и лименки. На депониите и понатака завршуваат големи количини на текстил и лименки. Свеста за селектирање на отпадот кај граѓаните полека се менува и се подобрува, информира Слободан Рапешоски...

Continue reading

Facebook го менува светот со уште еден проект

Спрема изјавите на членови од лабораторијата се работи за најдетална мапа која некогаш е видена Без оглед што на многумина приказната за менување на светот е претенциозна и напумпана, на крајот излегува дека е сосем вистинска. Откако Mark Zuckerberg го лансираше Facebook начинот на живеење се смени. Секако, не само благодарение на најпопуларната мрежа на светот, но во голем дел секако е дека е поради неа. Дали е тоа добро или лошо е константна тема на расправа бидејќи многу луѓе реалниот свет го сменија со виртуелниот. Многумина, исто така предвидуваа детронизација на Facebook, но наместо тоа...

Continue reading

ФИФА ќе го менува форматот на Светските првенства ?

Доколку биде избран кандидатот на УЕФА за претседател на ФИФА ќе се менува форматот на најголемиот бренд Генералниот секретар на УЕФА, Gianni Infantino, човекот кој таа организација го номинира за претседател на ФИФА предлага, доколку биде избран, зголемување на бројот на репрезентации учеснички на Светските првенства. “Ќе го зголемам бројот на учеснички од 32 на 40. Верувам во ширењето на Светското првенство врз основа на искуствата кои ги имавме со ЕУРО. Тоа, помеѓу другото, треба да донесе и нова динамика во квалификациите и создавање на нов ентузијазам. Фудбалот мора да вклучи повеќе дружење...

Continue reading

болница

Охридското здравство се менува на подобро

Од изградбата на новиот хируршкиот блок на Општата болница во Охрид, во мај 2013 година заклучно со јуни годинава, се згрижени 89.594 амбулански пациенти и 6.817 болнички пациенти, информира директорот на оваа јавна здравствена установа Љубен Арнаудов. Од изградбата на новиот хируршкиот блок на Општата болница во Охрид, во мај 2013 година заклучно со јуни годинава, се згрижени 89.594 амбулански пациенти и 6.817 болнички пациенти, информира директорот на оваа јавна здравствена установа Љубен Арнаудов. Според него, од 2006 година наваму, охридското здравство има доживеано драстично позитивни промени...

Continue reading

Ќе се менува азбестниот кров на детската градинка „Сонце“

Конечно ќе се реновира Детската градинка „Сонце“, од Струга, поточно ќе се менува азбестниот кров. Така одлучија стружани на неодамна одржаниот граѓански форум. Од 8 те предложени проекти, стружани приоритет дадоа на реализација на проектот за промена на азбестен кров на детската установа. Средствата се обезбедени од Фондацијата отворено општество, Македонија. Со тоа се решава долгогодишниот проблем со кој се соочува оваа установа.   Ќе се менува азбестниот кров на Детската градинка „Сонце“ во Струга. Оваа детска установа години наназад има голема потреба од менување на кровот бидејќи истиот...

Continue reading

Откритие кое менува многу работи во енергетиката во Европа

Супер наоѓалиште со гас на кое Путин нема да има влијание Откриено е најголемото наоѓалиште на гас во Медитеранот, поточно во близина на бреговите на Египет, а го пронашла група од италијански нефтени инженери. Спрема првите претпоставки, наоѓалиштето е толку богато со земен гас што Египет во наредните неколку десетлија нема да мора да размислува за гас. Групата италијански нафтени инженери напоменува дека ова поле би можело да биде најголемо досега откриено на Медитеранот, а се верува дека во него се наоѓаат 850 милиони квадратни метри гас, што е еквивалентно на 5,5 милијарди барели нафта,...

Continue reading

Еве зошто е посебна новата банкнота од 10 евра

Новата банкнота содржи неколку промени Од денес е во оптек нова банкнота од 10 евра. На неа има неколку промени поради кои ќе биде многу тешко да се фалификува. Таа има поизразени релјефни линии кои можат да се почуствуваат со допир на прстот, предната страна има рефлектирачки делови, серискиот број е со смарагдно зелена боја, а ако се погледне од косо, се гледа светлечка линија во бројот која изгледа дека се движи, а целиот сериски број притоа ја менува бојата од смарагдно зелена во сина. Иако последните неколку години не е зголемен бројот на фалсификување на банкноти, Европската централна...

Continue reading

grb

Ќе се менува грбот на Охрид и името на охридскиот кеј

Ќе се менува грбот на Охрид и името на охридскиот кеј. ТВМ во неколку наврати  информираше дека според правилата на  УНЕСКО треба да се промени грбот на Општина Охрид, бидејќи симболите на оваа меѓународна организација не смеат да се употребуваат во ознаки на други институции. Иако беше најавувано дека новиот грб ќе биде промовиран на Свечената Академија по повод патронот на градот Св.Климент Охридски, тоа не се случи. За промената на симболите на грбот на Охрид, ќе одлучуваат Охридските советници, на наредната седница, која е закажана за петок 22ри август.  Освен за грбот, советниците на...

Continue reading

Кое знаме е најомразено на Балканот

Корисниците можат виртуелно да запалат знаме На интернет се појави страница на која корисниците можат со виртуелно палење на знаме да покажат кое од нив најмногу го мразат. Уште една во низата необични интернет страници, flag burning world, овозможува да запалите знаме од некоја држава, секако виртуелно. Корисниците досега запалиле 50 милиони знамиња, а македонското горело повеќе од 76 илјади пати. Откако ќе одберат чие знаме сакаат да гори, корисниците треба само да кликнат и знамето ќе исчезне во пламенот. Важно е да се напомене дека бројот на палења непрестано се менува. Во понудата се и...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top