Tag: безбедно

Угостителските објекти имаат можност да се здобијат со национален „ЧИСТО И БЕЗБЕДНО“ и интернационален сертификат „SAFE TRAVELS“

Во новава туристичка сезона покрај стандардните протоколи во земјава, угостителските објекти треба да ги исполнуваат и глобалните препораки за пречекување на гости, сметување, начин на движење , одржување на хигиена во угостиелските објекти. Независна угостителска комора почна да ги доделува сертификатите чисто и безбедно и  „Safe travels“ во охрдско струшкит регион. Сетрификатот е доказ   дека угостителските објекти работат согласно препораките  за заштита од корона вирусот.  Деновиве повеќечлена комисија ќе врши увид и ќе доделува сертификати во регинот. „  Во соработка со здружението Охридски...

Continue reading

Започна снимањето на промотивните спотови за кампањата „Безбедно како дома“

Србија, Албанија, Косово, Бугарија, Полска и Турција се пазарите каде што оваа година се пласира првиот дел од медиумска кампања со цел информирање за поминување на безбеден одмор во туристичките потенцијали коишто земјава ги поседува и будење на свесноста за неопходност од почитување на безбедносни протоколи.  Од агенцијата со оптимистички предвидувања за сезоната што ни претстои, а во Охрид очекуваат покрај од регионов, туристи и од  Холандија, Полска и Украина. Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот започна снимање на промотвно видео „Safe like home“ за привлекување на домашни и странски...

Continue reading

“Безбедно како дома” е новата медиумска кампања на АППТ во регионот

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) почна со медиумска кампања во шест земји низ регионов за подигнување на свесност за безбедно патување и туристичките потенцијали коишто земјава ги поседува. Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) почна со медиумска кампања во шест земји низ регионов за подигнување на свесност за безбедно патување и туристичките потенцијали коишто земјава ги поседува.Србија, Албанија, Косово, Бугарија, Полска и Турција се пазарите каде што оваа година се пласира првиот дел од медиумска кампања со цел информирање, насока и будење на свесноста...

Continue reading

Зелен коридор за брзо и безбедно патување во регионот

На иницијатива на Агенцијата за туризам се оствари состанок со националните туристички организации на Србија и Црна Гора на кој детално се презентираа резултатите од туристичката сезона за време на Ковид 19 и начините за надминување на бариерите за патување. На иницијатива на Агенцијата за туризам се оствари состанок со националните туристички организации на Србија и Црна Гора на кој детално се презентираа резултатите од туристичката сезона за време на Ковид 19 и начините за надминување на бариерите за патување. Со оглед на неизвесноста од иднината и мерките за превенција од ширење на коронавирусот,...

Continue reading

20-тина избирачки места во Охрид не ги исполнуваат условите за безбедно гласање

Тие гласачки места ќе бидат преместени во најблиските училишни згради. Во моментов тече увидот на состојбата на избирачките места од страна на  Државната изборна комисија од поддрачното одделение на избирачките места во Охрид и Дебрца.  Ќе има преместување на избирачки места во петтата изборна единица во Охрид за гласањето на претстојните предвремени парламентарни избори. Од 89 гласачки места досега се констатирало дека 20-тина избирачки места во Охрид не ги исполнуваат условите според протоколите за безбедно гласање на избирачите. Ова го покажал досегашен увид на состојбата на избирачките места...

Continue reading

Охридските основци и децата од градинката беа дел од проектот Живеј здраво, живеј безбедно

Охридските основци и децата од градинката беа дел од проектот „ Живеј здраво, живеј безбедно“. Децата преку игра учеа  како да стекнуваат здрави животни  навики и како да постапуваат при повреди. Со тоа општина Охрид се вклучи во  одбележаување на Светскиот ден на здравјето.   Основците од повеќе охридски училишта и од детската градинка Јасна Ристеска се вклучија во проектот кој се одржа под мотото „Живеј здраво, живеј безбедно“. Учениците преку забава се здобија со знаења како да стекнуваат здрави животни навики. Во организација на општина Охрид на овој начин беше одбележан Светскиот ден на...

Continue reading

Дали паркингот, каде забрзано се дислоцира градскиот пазар, е соодветно подготвен за безбедно тргување со храна?

За брзо ќе се удира темелот на современ затворен градски пазар. Настан кој охриѓани долго го очекуваат. Но дали на просторот на паркингот каде се дислоцираат тезгите веќе неколку денови, обезбедени се соодветни услови за да функционира како зелен пазар на кој безбедно ќе се тргува со прехрамбени производи. За ова прашање, од Директорот на ЈП Градски Пазар , молк. Интензивно се работи на дислокацијата на градскиот пазар. По се изгледа набрзо ќе се фрла лопата за изградба на новиот затворен пазар. Иако нешто повеќе од 3годни паркинг просторот беше една од локациите која се најавуваше за привремено...

Continue reading

„Мирно и безбедно лето за охриѓани и туристите“

„Мирно и безбедно лето за охриѓани и туристите“. Под ова мото денес на иницијатива на СВР Охрид се одржа состанок со надлежните институции на кој се дискутираше како да се постигне поголема безбедност на крајбрежјето и во вода. Состојбата во споредба со минатите години се подобрува, но има простор и за понатамошно ангажирање, велат од СВР Охрид. Угостителските објекти, хотели и ноќни клубови за време на летниот период ќе бидат дополнително контролирани од страна на полициските службеници, со цел спречување на било какво нарушување на јавниот ред и мир . На иницијатива на СВР Охрид надлежните...

Continue reading

„Живеј здраво – Живеј безбедно“ проект за враќање на духот на детските игри

Мобилизација на општеството за борба и ширење на фронтот против пороците и сите негативности, преку проектот „Живеј здраво – Живеј безбедно“. Ова е пораката на организаторите на овој прекрасен настан, кои успеаа на едно место да ги соберат децата од основните училишта, кои пак во еден натпреварувачки дух потсетија на некогашните детски игри. Денес детскиот џагор го исполни градскиот парк на „Кејот Македонија“.  Учениците од сите основни училишта од Охрид екипно групирани се натпреваруваа во повеќе тимски игри, сијамски близнаци, итрата лисица, жонглирање, петлица, вешт келнер и влечење јаже. ...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top