Tag: барањата

Стојаноски: Општина Охрид нема разидување со барањата на здружението „Стар Лагадин“

Од Здружението „Стар Лагадин“ денеска пред општината го изразија својот револт затоа што на денешната седница не се најде на дневен ред нивното барање за поништување на општиот акт за село Лагадин со кој се доволува девастирање на овој дел од крајбрежејто и рушење на незаконската градба на хотелот во Лагадин. Градоначалникот порача немаме разидување со барањата на здружението. За хотелот во Лагадин кажа дека се чека конечната одлука на Министерството за транспорт и врски. Мирослав Котевски , претседателот на Здружението „ Стар Лагадин“  истакна ние се бориме против Општиот акт за село Лагадин...

Continue reading

Oхриѓани ќе можат да го дадат својот потпис за поддршка на барањата на родителите на децата со посебни потреби

И охриѓани ќе можат да го дадат својот потпис за поддршка на барањата на родителите на децата со посебни потреби, за законски промени и дополнувања, со кои на овие деца ќе им се овозможи соодветна здравствена и социјална заштита. Различни сме, но еднакви. И охриѓани ќе можат да го дадат својот потпис за поддршка на барањата на родителите на децата со посебни потреби. Во тек е координација на ресурниот центар на родители на деца со посебни потреби со волонтери, невладини организации и родителите  на деца со посебни потреби,  кажа за ТВМ Горица Поповска – Нелевска Регионалниот координатор на овој...

Continue reading

Исламската држава бара 200 милиони долари за двајца заложници

Екстремистите се закануваат со егзекуција на јапонските заложници Екстремистите на Исламската држава се закануваат дека ќе ги егзекутираат двајцата заробени Јапонци доколку во рок од 72 часа не им се исплатат 200 милиони долари. На снимката, која ја објавиле, се прикажуваат двајца мажи од Азија кои се облечени во портокалова облека и човек со црна маска преку лицето кои ги чита барањата, јавува Rusia Today. Мажот кои бара откуп звучел како Британецот кој е вмешан во поранешните обезглавувања на заложници кои ги киднапираше Исламската држава и која контролира една третина од ирачката и сиријската...

Continue reading

sonk

Охридскиот Сонк молчи за престојниот штрајк на професорите

 Охридскиот Сонк молчи за престојниот штрајк на професорите. Од охридскиот регионален одбор на Синдикатот за образование, наука и култура молк за престојниот штрајк на просветните работници. Никој не сака да го коментира денешниот состанок на општинската со  претставници од синдикалните организиции, какоц став зазедоколу штрајкот и што ќе им препорчаат на колегите. Обидите да стапиме во контакт со претседателот на општинската организација Аце Речкоски останаа неуспешни. Телефонот беше исклучен и на Јаким Неделков, лидерот на СОНК.      Она што го дознава ТВМ од неофицијални извори е дека кај...

Continue reading

logo

Рокот за субвенционирање комунални услуги завршува во петок

Заинтересираните граѓани барањата за субвенционирање на комунални услуги можат да ги поднесат заклучно со петок , 5- ти декември. Заинтересираните граѓани барањата за субвенционирање на комунални услуги можат да ги поднесат заклучно со петок , 5- ти декември.Вкупниот износ на субвенцијата изнесува 600 денари месечно за секој корисник и ќе биде составена од четири компоненти: покривање на трошоците за потрошена вода за пиење до 250 денари, покривање на трошоците за одведување на отпад до 150 денари, покривање на трошоците за одведување на отпадни и атмосферски води до 150 денари и покривање на...

Continue reading

sonk

Охридскиот регионален СОНК не дава поддршка за штрајк на 29 септември

Охридскиот регионален СОНК не дава поддршка за штрајк на 29 септември. Охридскиот регионален одбор на СОНК не го поддржува генералниот штрајк на 29 септември. Тоа е став на членството на регионалниот одбор по претходното изјаснување на синдикалните  организации.  Членството во Охрид брои околу 900 синдикалци , а од регионалниот одбор велат дека повеќето од нив биле против штрајкот или немале кворум за работа. Од 21 организација колку што ги има во регионот,  13 синдикални организации се во образованието, 4 во културата, 3 во високото образование и една во детската градинка. Само една од овие ...

Continue reading

socijalno

Огромен интерес во Охрид за Владиниот проект за отпишување на долгови

Огромен интерес во Охрид за Владиниот проект за отпишување на долгови. Освен долгите редици досега нема посериозни проблеми, информираат од Меѓуопштинскиот Центар за социјална работа Охрид. Секој ден во одделението  за детска заштита при центарот се доставуваат по 50 барања за отпишување на долгови. Охриѓани покажуваат голем интерс за акцијата за еднократен отпис на долговите за најсиромашните граѓани. Секој ден околу 50 барања се доставуваат во Меѓуопштинскиот Центар за Социјални работи поточно до одделението за детска заштита при центарот кое се наоѓа наспроти амбулантата „ Маларична“, вели...

Continue reading

carsija

1 Мај празникот на трудот помина без протести во Охрид

1 мај празникот на трудот во Охрид помина без протести. Први мај празникот на трудот помина без протести во Охрид. Попладнето по  расчистувањето на дождливите облаци охридската  чаршијата беше полна со луѓе и гости кои го празнуваа овој ден.  И познатото излетничко место во Синдикални по традиција беше полно со посетители. Слободниот ден граѓаните го поминаа во прошетка, а некои во кафеана. Недостуваа  само расчадените скари кои ги попречи врнежливото, променливо време.  Охриѓани поделени околу мислењето  зошто македонските работници не го креваат гласот за своите права. Едни се без одговор...

Continue reading

azilanti

Барањата за азил ќе се решаваат за самo седум дена

Со измените на законот кој ги регулира прашањата за азилантите, а кои Министерството за внатрешни работи на Сојузна Република Германија ги подготвува деновиве, ќе биде ставен крај на лажните азиланти што доаѓаат од балканските држави. Со измените на законот кој ги регулира прашањата за азилантите, а кои Министерството за внатрешни работи на Сојузна Република Германија ги подготвува деновиве, ќе биде ставен крај на лажните азиланти што доаѓаат од балканските држави. Како што пренесува “Дојче веле”, процедурата е проста. Македонија и останатите балкански земји ќе бидат декларирани...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top