Мај 29, 2014

Ако досега сте го правеле ова – престанете

Wikipedia може да биде многу корисен извор на информации но сепак треба да се земаат со резерва, а поготово кога се работи за сериозни теми како што се болестите и лечењето. Имено, истражувањето на научниците од американскиот универзитет Campbell, покажало дека девет од десет медицински статии на Wikipedia содржат погрешни информации, пренесува Daily Mail. Затоа предупредуваат, Wikipedia не би требало да се користи како замена за лекар. “Истражувачите не би требало да ја користат Wikipedia како главен извор бидејќи тие написи не проаѓаат низ процес на проверка како медицинските списанија”, …

Мај 29, 2014

Starbucks доживеал потполн неуспех

И додека во САД можете да сретнете Starbucks coffee на секој чекор, овој ланец на кафулиња во Австралија се претворил во потполно промашување. Starbucks во Австралија спаднал на само 24 кафулиња, а нивната лиценца ја превземала компанијата Withers Group, која во таа земја управува со трговски ланец кој се вика 7-Eleven, пишува Bloomberg. Вредноста на спогодбата не е откриена. Starbucks се појавил во Австралија во 2000 година, но не успеа да ја добие битката со другите ланци на кафулиња, како што е McCafe од McDonald, кој се појавил во земјата уште во 1993 година. Starbucks исто така во Авст…

Мај 28, 2014

Плаќаат да се гласа против независност

Секој граѓанин ќе биде побогат за 1400 фунти годишно доколку Шкотска гласа за останување во составот на Велика Британија, изјавил заменик министерот за финансии на Велика Британија, Дени Александер. “Доколку останеме заедно, иднината на Шкотска ќе биде посигурна, со посилни финансии и понапредно општество. Тоа значи дека секој маж, жена и дете во Шкотска ќе добијат дивиденда од 1400 фунти годишно”, изјавил Александер, а пренесува Reuters. Неговиот апел кон Шкотските граѓани уследил, на референдумот на 18 септември, да гласаат против независност, откако шкотскиот премиер, Алекс Салмонд, изја…

Мај 28, 2014

Интернет во реално време

Во 200 секунди е можно да го погледнете интернет во реално време по пат на иконографија. Google во тоа време бележи скоро милион пребарувања а заработува повеќе од 300 илјади долари. Корисниците на Facebook, во овие 200 секунди, објавваат  еден терабајт податоци составени од статуси, лајкуваат околу 10,5 милиони пати и прават 11 милиони објави. Корисниците на Android апликациите слегуваат повеќе од 250 илјади апликации, додека купувачите на Amazon трошат повеќе од пола милион долари, а глобално се праќаат дури 690 милиони е-мејл пораки. Ова можете да го видите на интернет страницата pennys…

Мај 27, 2014

Десет интересни факти за брендот H&M

H&M е добро познат светски бренд, меѓутоа на многумина не им се познати разните статистики и факти од историјата на компанијата. Ова се десет интересни факти за шведскиот моден ланец Hennes&Mauritz: H&M првата продавница ја отворил во шведскиот град Vastersau во 1947 година, а компанијата ја основал претприемачот Erling Persson. Компанијата на почетокотсе викала само Hennes, што на шведски значи “за неа”. Дваесетина години подоцна го добила името Hannes&Mauritz, по аквизацијата со ланецот Mauritz Widforss. Компанијата денес има 3200 продавници во повеќе од 50 земји ширум све…

Мај 27, 2014

Кое знаме е најомразено на Балканот

На интернет се појави страница на која корисниците можат со виртуелно палење на знаме да покажат кое од нив најмногу го мразат. Уште една во низата необични интернет страници, flag burning world, овозможува да запалите знаме од некоја држава, секако виртуелно. Корисниците досега запалиле 50 милиони знамиња, а македонското горело повеќе од 76 илјади пати. Откако ќе одберат чие знаме сакаат да гори, корисниците треба само да кликнат и знамето ќе исчезне во пламенот. Важно е да се напомене дека бројот на палења непрестано се менува. Во понудата се и екс-ју државите па така знамето на Србија го…

Мај 27, 2014

“Правото на заборав” ќе го користат моќници

Критичарите велат дека одлуката на Европскиот суд на правда, по која граѓаните можат да бараат од Google бришење на податоци, ги слабее темелите на демократијата и дека тешко ќе се спроведува во пракса. Од 13 мај, кога Европскиот суд ја донесе одлуката, на Google му се обратиле еден екс политичар кој има намера повторно да се кандидира, маж обвинет за злоупотреба на детски фотографии и лекар кој сака да се тргнат негативните мислења на пациентите, дознава BBC. Сите тие, и многу други, ќе се обидат да го искористат правото кое со оваа пресуда го имаат – од резултатите на пребарувањето на сво…

Мај 27, 2014

САД го затвораат HAARP

Воената лабораторија која е обвинувана за некои големи катастрофи во светот ќе биде згасната, пишува Indipendent. Владата на САД изјавила дека оваа лабораторија која ја проучува атмосферата не и е потребна повеќе на земјата. Некои теоретичари на заговор тврдат дека САД можат да го користат HAARP за модифицирање на временските прилики, природните катастрофи и за контрола на човечкиот ум. Досега оваа лабораторија е обвинувана за чудните временски неприлики, природни катастрофи и болести, како и за индустриски несреќи како што беше катастрофата со спејс шатлот Колумбија. Тие истакнуваат дека п…
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top