Tag: јавно

Личните податоци за починатите од ковид не смеат јавно да се објавуваат

Личните податоци на заболените и починати од ковид-19, исто како и за кое било друго починато лице, не смеат да се злоупотребуваат и да бидат јавно објавени, како што сугерира авторот на објавата што ја рецензираме. Заштитата на личните податоци се гарантира со повеќе европски и домашни законски акти, а за секое прекршување предвидени се и соодветни казни. Неточни и невистинити се и тврдењата дека  коронавирусот е измама, а вакцините смртоносни, со што може да се нанесе огромна штета врз здравјето на луѓето и нивно евентуално одвраќање од вакцинација која ги штити од сериозни последици. Рецензираме...

Continue reading

Филипче го мобилизира целото јавно здравство за лекување на пациенти со Ковид 19

Спремаме дополнителни капацитети во интерните одделенија низ државата со цел подобро справување со овој непредвидлив вирус во зимскиот период“, објави министерот. Министерот за здравство, д-р Венко Филипче заедно со претседателот на Комисијата за заразни болести др Жарко Караџовски одржа  работни состаноци со директорите од Универзитетските клиники, Клиничките и општите болници ширум државата, како и со главните медицинските сестри од Клиниките во Скопје со цел дополнително зајакнување на сите здравствени капацитети во земјава во периодот кој претстои. „Правиме целосна мобилизација на здравствените...

Continue reading

Центар за јавно здравје Охрид доби донација UV-C ламба за дезинфекција на простории

UV-C ламба за дезинфекција на простории од вируси и бактерии доби Центарот за јавно здравје Охрид. Апаратот е донација од комапнијата ТЕСЛА ЛЕД ДООЕЛ Скопје. Директорот на Центарот, Сашо Точков изрази благодарност за шпаратот кој ќе им ја олесни работата и ќе ја зголеми безбедноста на здравствените работници и на граѓаните. Центарот за јавно здравје Охрид доби  мобилен  UV-C стерилизатор за дезинфекција на простории како донација од компанијата Тесла Лед дооел – Скопје.  UV-C ламбата од 150W може да дезинфицира од вируси бактерии и габи со ефикасност од 99,9%, простор до 30 м2 за 7 до 8 минути...

Continue reading

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 44 оздравени пациенти

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 44 оздравени пациенти. По градови: Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 44 оздравени пациенти. По градови: – Скопје 5– Куманово 12– Прилеп 9– Велес 12– Битола 2– Кавадарци 1– Крушево 1– Неготино 2 Во изминатите 24 часа направени се 292 тестирања, а потврдени се 13 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Куманово-1, Прилеп-3, Тетово-3, Велес-5 и Битола-1. Досега во земјата се направени вкупно 17836 тестирања на ковид -19. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Прилеп на возраст од 55 години, хоспитализиран...

Continue reading

Во охридскиот центар за јавно здравје земени материјали за скрининг тестови на 5 лица

Резултатите ќе се знаат за еден ден, а официјално ќе бидат соопштени преку ресорното министрство. Термините за земање брисеви се закажуваат со мој термин со упат од матичните лекари. Тие преку телефонска анкета со пацентите одлучуваат дали треба да бидат упатени на тестирање. Центарот за јавно здравје утрово започна со скрининг тестови кај пет лица за Ковид 19. Брисевите се земаат од грло и нос од страна на стручни лица од центарот соодветно опремени за оваа постапка, вели Сашо Точков, директор на ЦЈЗ. „На пациентите кои претходно преку матичниот лекар добиле термин за да се изврши таа услуга...

Continue reading

Од денес самостојно ќе функционираат јавните претпријатија „Водовод“ – Охрид, „Водовод“ – Струга и државното јавно претпријатие „Колекторски систем“

Од денес самостојно ќе функционираат јавните претпријатија „Водовод“ – Охрид, „Водовод“ – Струга и државното јавно претпријатие „Колекторски систем“.  Од денес самостојно ќе функционираат јавните претпријатија „Водовод“ – Охрид, „Водовод“ – Струга и државното јавно претпријатие „Колекторски систем“. На денешната седница Советот на Општина Охрид едногласно ја прифати предложената одлука за давање согласност на одлуката за потврдување на Планот за поделба на МЈП „Проаква“ и ја потврди Спогодбата за присоединување. На денешната триесет и шеста седница, Советот на Општина Охрид едногласно ја прифати...

Continue reading

Центарот за јавно здравје подготвува мобилна апликација за квалитетот на водата од артерските и јавните чешми

Во разни делови од градот постојат околу 20- тина јавни чешми и артерски подземни води кои постојано се контролираат. Досегашните испитувања покажале дека водата за пиење од нив е со одличен квалитет. Се подготвува карта на јавните чешми и артерските, подземни води од кои се пие вода на јавни места во Охрид. Податоците ќе бидат достапни на веб страната на Центарот за јавно здравје, но и на мобилна апликација. Јавноста ќе има постојано информации каков е квалитетот на водата за пиење од чешмите, но и на брегот на Охридското езеро. Регистерот со податоци го подготвуваат од Центарот за јавно здравје...

Continue reading

Државните институции задолжени јавно да ги објавуваат податоците за јавните набаки, за локалните самоуправи само препоракa

Владата на последната седница ги задолжи сите органи на државната управа на своите интернет страници, да објават линкови од објавените годишни планови за јавни набавки. Владата оваа постапка за транспарентност на јавните набавки им ја препорачува и на единиците на локалната самоуправа. Владата на последната седница ги задолжи сите органи на државната управа на своите интернет страници, или ако немаат своја, на интернет-страницата на институцијата под чијашто надлежност работат, да објават линкови од објавените годишни планови за јавни набавки, огласите за јавни набавки, известувањата за склучен...

Continue reading

Основното јавно обвинителство Струга поведе постапка против две лица за сечење на трската од езерското крајбрежје

На 16.03.2019 година двете лица се забележани како уништуваат добро под привремена заштита, односно природна реткост. Имено, еден од осомничените во близина на плажата „Версус“ со кајче влегол во езерото и со срп ја сечел трската. На 16.03.2019 година двете лица се забележани како уништуваат добро под привремена заштита, односно природна реткост. Имено, еден од осомничените во близина на плажата „Версус“ со кајче влегол во езерото и со срп ја сечел трската. Вториот осомничен го нарачал сечењето на трската со намера да се сопре природниот раст. Со ваквите дејствија осомничените постапиле спротивно...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top