Tag: цвеќе

sv.kliment

Со голем број настани се чествува патронот на градот

Голем број настани го одбележаа денешниот ден кога се чествува името и делото на патронот на Охрид,  Св. Климент Охридски. Точно напладне, претставници од локалната самоуправа, странски делегации, претставници од политичките партии и охриѓани, на градскиот плоштад се поклонија и положија цвеќе пред споменикот на Св. Климент Охридски. Свој настап имаше и црковниот хор на Св. Богородица Перивлепта кои пред присутните гости и изведоа неколку црковни песни. Утрово , граѓаните се поклонија пред моштите на Свети Климент Охридски во црквата на Плаошник каде имаше света литургија, а положија цвеќе и...

Continue reading

grobista

Спорна местоположбата на тезгите за свеќи и цвеќе на Градски гробишта

Објектите за услужна дејност, продавниците за свеќи и цвеќе, нема да бидат отстранети од влезот на Градските гробишта, иако јавното претпријатие  доби решение од Државниот комунален инспекторат истите да бидат отстранети. Директорот ќе бара дополнително точно и децидно толкување на Членот од Правилникот од Законот за гробишта и пограбални услуги кој се однесува на отстранување на објектите за услужна дејност. Државниот комунален инспекторат по претходно извршен инспекциски надзор на ЈП „Градски гробишта“, побара отстранување на продавницата за погребална опрема и објектите за услужна дејност....

Continue reading

sveti Kliment

Свежо цвеќе за патронот и заштитник на градот Свети Климент Охридски

Православните христијани денес го празнуваат споменот на Св. Климент Охридски, и големиот исцелител Свети Пантелејмон. Верниците синоќа во Св. Климентовиот храм на Плаошник , му оддадоа почит на заштитникот на Охрид. Денеска продолжуваат чествувањата по повод патронот на градот, Свети Климент летен. Денес на градскиот плоштад Охрид, претставници од локалната самоуправа, претставници од Советот на општина Охрид, како и директорите на основното и средното училиште кое го носи името на светецот, се поклонија пред споменикот на Свети Климент. Делегациите положија свежо цвеќе пред заштитникот и патрон...

Continue reading

zardenjeri

И оваа година “Цветни балкони – Цветен Охрид“

Традиционално и годинава по четврти пат се реализира акцијата “Цветни балкони – Цветен Охрид“. Оваа активност се реализира во рамките на неделата на животна средина, а ја спроведува Одделението за заштита и влијание на животната средина при Локалната самоуправа на Охрид и ЈП „Охридски Комуналец“. 300 жардинери со саксиско цвеќе денес беа поделени на 100 тина охридски семејства. Ова цвеќе од расадникот на претпријатието  „Охридски Комуналец“ќе се пресели во нивните дворови. Денешните подарени садници се само дополнителен мотив, охридските дворови да го добијат вистинскиот лик и да претставуваат...

Continue reading

цвекја

„Цветни балкони – Цветен Охрид“

Во текот на неделата на животната средина, предвидено е повторно да се реализира проектот, “Цветни балкони – Цветен Охрид“, во чии рамки ќе бидат поделени 300 жардиниери со саксиско цвеќе на жителите кои живеат на следните улици: „Момчило Јорданоски“, „Марко Цепенков“ од пресекот кај Стобекс до кружниот тек кај болницата, ул. „Вангел Николоски“, ул. „Дебарца“, ул. „Александар Гушо“, ул.„Трајче Дојчиноски“, ул „1-ви Мај“, ул. „1-ва Македонска ударна бригада“ од пресекот со ул. „ Питу Гули “ до Стобекс. Во текот на неделата на животната средина, предвидено е повторно да се реализира проектот,...

Continue reading

den na evropa

Охрид го одбележа Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа

Охрид го одбележа 9-ти мај – Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа. Покрај полагање цвеќе пред споменикот на ослободителите на Охрид овие два светли датуми беа одбележани со пригодна програма во која учество зедоа основците од градов и неколку невладини организации. Со положување цвеќе пред споменикот на ослободителите на Охрид  денеска  официјално беше одбележан 9-ти мај – Денот на победата над фашизмот. Цвеќе положија делегација на Локалната самоуправа, преставници на Советот на Општина Охрид, преставници на ОО на СДСМ и на ОО на Сојузот на борци за Охрид и Дебарца. Делегација на...

Continue reading

igor trajkoski

70 години од битката кај Српница

Денес со полагање на свежо цвеќе на споменикот на паднатите борци од НОБ во с.Лешани и споменикот кај Српница се одбележа 70-годишнината од битката кај Српница. Денес со полагање на свежо цвеќе на споменикот на паднатите борци од НОБ во с.Лешани и споменикот кај Српница се одбележа 70-годишнината од битката кај Српница. На овој настан присуствуваше делегација од општина Дебарца на чело со градоначалникот Игор Трајкоски и делегацијата на сојуз на борци на општините Охрид и Дебарца. За значењето на овој настан пригодно обраќање пред присутните имаа Гоце Георгиески претседател на ОО на СБ и Крсте...

Continue reading

baraki

Тезгите за свеќи и цвеќа заменети со дрвени бараки

Утре 22 февруар е задушница, ден кој Светата православна Црква го одредил за спомнување на покојните. Утре 22 февруар е задушница, ден кој Светата православна Црква го одредил за спомнување на покојните. По тој повод во тек се активностите околу одржување и уредување на градските гробишта со цел зачувување на средината и чистотата на гробиштата, вели директорот на ЈП Зоран Симоноски. Покрај редовните активности, чистење и хортикултурно средување на патеките и парцелите, менаџментот на ЈП, одлучло дрвените бараки да им ги отстапи на закупците на тезги кои продаваат свеќи и цвеќе. „Веќе ги поставивме...

Continue reading

rozi

Македонија, земја на розите

Македонија ќе стане земја на розите. Минатогодишната кампања “Скопје градот на белата роза” се проширува на целата територија на државата. Македонија ќе стане земја на розите. Минатогодишната кампања “Скопје градот на белата роза” се проширува на целата територија на државата. Под мотото “Македонија земја на цвеќето, земја на розите” на 21 март во сите региони треба да бидат засадени над 100 000 рози. Освен за визуелниот ефект кој ќе се постине, изборот на розата се темели и врз основа на студија која го потврдува нејзиното значење во заштитата на животна...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top