Tag: цвеќе

Општина Охрид ќе подари 400 жардиниери со цвеќе

Општина Охрид традиционално и годинава во рамки на одбележувањето на 5-ти Јуни-Светскиот ден на животната средина ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид “. Општина Охрид традиционално и годинава во рамки на одбележувањето на 5-ти Јуни-Светскиот ден на животната средина ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид “. Во рамките на овој проект ќе бидат поделени 400 жардиниери со саксиско цвеќе на жителите кои живеат на следните улици: „Момчило Јорданоски“,„Марко Цепенков“ од пресекот кај Стобекс до кружниот тек кај болницата,„Вангел Николоски“,„Дебарца“,„Александар...

Continue reading

СО ЦВЕЌЕ СЕ РАЗУБАВУВААТ КРУЖНИТЕ ТОКОВИ ВО ОХРИД

Екипи на „Паркови и зеленило “ при Јавното претпријатие „Охридски комуналец“ денес засадуваат  цветен саден материјал од зимската реколта на  кружните текови  во близина на гимназијата и кај Охридска Банка каде хортикултурно се уредува и жардинеријата. Утре со цвеќе ќе се разубавуваат и останатите кружни текови.  Се засадуваат цвеќиња од типот viola (очиња ) од сопствено производство. Екипи на „Паркови и зеленило “ при Јавното претпријатие „Охридски комуналец“ денес засадуваат цветен саден материјал од зимската реколта на кружните текови во близина на гимназијата и кај Охридска Банка каде хортикултурно...

Continue reading

Паркови и зеленило започна со садење на зимско цвеќе

Екипите на „Паркови и зеленило„ започнаа со активности за засадување на цветниот саден материјал кој ќе ги разубавува парковите во Охрид во зимскиот период, се` до летната цветна реколта. Екипите на „Паркови и зеленило„ започнаа со активности за засадување на цветниот саден материјал кој ќе ги разубавува парковите во Охрид во зимскиот период, се` до летната цветна реколта. Предвидено е  да се засадат вкупно 40.000 садници од  видот viola (очиња) од сопствено производство низ грдаските парковски површини, кружните сообраќајници,  патеката покрај каналот Студенчишта и пешачката патека до Парк.

Continue reading

Анастазија Жупан на светскиот ден на лицата со Даунов синдром во бистро Корнер приреди изложба на тема цвеќе

Анастазија Жупан на светскиот ден на лицата со Даунов синдром во бистро Корнер приреди изложба на тема цвеќе. Таа се радува на пролета и неизмерно ја сака природата. Родителите апелираат општството да им овозможи на овие лица подобри здравствени и образовни можности. Анастазија Жупан својата дарба за сликање ја претстави на изложба. Во бистро Корнер таа изложи десетината слики со мотиви на цвеќиња. На тој начин се вклучи во одбележување на денот на лицата со Даунов синдром. Изложбата ја посветува на својата неодамна почината баба Здравка Жупан. Преку веселите бои на своите цртежи таа открива...

Continue reading

Повторно кражби на цвеќе од јавните поворшини

Не поминаа ниту десеттина дена откако беше хортикултурно уреден новиот дел на патеката и заменети украдените садници према хотелот “Парк”, несовесноста на граѓаните продолжува. Не поминаа ниту десеттина дена откако беше хортикултурно уреден новиот дел на патеката и заменети украдените садници према хотелот “Парк”, несовесноста на граѓаните продолжува. Забележана е нова и поголема кражба, каде што се украдени 40-тина садници од видот “Џунџуле” и 6 украсни зимзелени садници, што предизвикува неубава глетка за пешаците и туристите што циркулираат на тој дел од градот.

Continue reading

расадник

Се одгледува и продава сезонско цвеќе во охридскиот расадник

Се одгледува  и продава сезонско цвеќе  во охридскиот расадник. Во охридскиот расадник, кој работи во рамките на ЈП Комуналец се одгледуваат лисно и цветно декоративни садници. На површина од  2 хектари  под пластеници и под стакло се произведува сезонско цвеќе. За засадување и одржување на хортикултурните површини се грижат околку 25 работници. За хортикултурно уредување на јавните површини во парковите, но и за продажба за приватни дворови и градини се одгледуваат различни видови на сезонско цвеќе, информира Трајче Љатков  од ЈП Комуналец.   „ Најмногу сме определени за цвеќе од хибридно...

Continue reading

Цвеќе, прегратка и убави зборови за жените телесни инвалиди

Преставниците на локалната самоуправа им го честитаа 8ми март на жените телесни инвалиди, членки на здружението „Мобилност“. Тие им ветија дека во рамките на можностите ќе направат се за да им се олесни животот.   Со цвеќе, прегратка и убави зборови преставниците на локалната самоуправа им го честитаа 8ми март на жените телесни инвалиди, членки на здружението „Мобилност“. Заменик градончалникот Ангел Јанев рече дека ваквите средби им преставуваат задоволство и дека се трудат тие да бидат почести и не само по повод на некој празник. Јанев рече дека локалната и Градоначалникот Никола Бакрачески...

Continue reading

prlicev

Панихида, свежо цвеќе и пригодна реч за ловороносецот Григор Прличев

На денешните свечености во чест на Прличев беа доделени и наградите на наградените ученици од литературниот конкурс на основното училиште „Григор Прличев“. Втор ден чествување на ликот и делото на најистакнатиот охридски поет, ловороносецот Григор Прличев. Денес во неговата спомен куќа претставници од локалната самоуправа, институциите од градов што го носат името на Прличев, родители и ученици уште еднаш се присетија на значењето на овој голем охридски деец. „Ќе не потсети дека системот на вредности се темели токму на личниот пример. Татко имаме еден, а таткојната е многу татковци. Мајка имаме...

Continue reading

logo

ЈП „Градски пазар“ издава тезги за 8-ми март

По повод дмеѓународниот ден на жената, празникот 8-ми Март, ЈП „Градски Пазар“ од Охрид, издава под закуп тезги за продажба на украси и цвеќе на плоштадот Крушевска Република, кај Чинарот. По повод дмеѓународниот ден на жената, празникот 8-ми Март, ЈП „Градски Пазар“ од Охрид, издава под закуп тезги за продажба на украси и цвеќе на плоштадот Крушевска Република, кај Чинарот. Сите заинтересирани за изнајмување на тезгите може да се пријават во административните простории на ова јавно претпријатие или да побараат информации на телефон 046-266-600. {loadposition content9}

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top