Tag: хотелиери

Охридските и струшките хотелиери нудат сместување за настраданите во земјотресот во соседна Албанија

Охридските и струшките хотелиери нудат сместување за настраданите во земјотресот во соседна Албанија. Хотели, приватни станоиздавачи од мал обем од Охрид и од Струга ги отворија своите капацитети за настраданите од соседна Албанија. Во разорниот земјотрес многу од жителите останаа без покрив над глава, бидејќи нивните домови беа срушени. Семејства од Драч и околината уште утрото по стравотниот земјотрес од 6,4 степени се упатиле кон Македонија и побарале засолниште сместувајќи се во хотели во Охрид и Струга. Хотелиерите велат дека постојано пристигнуваат резервации од Албанија, од Драч и Тирана...

Continue reading

hoteli

Охридските хотелиери и приватните станоиздавачи без можност електронски да ги пријавуваат гостите во полицијa

Охридските хотелиери и приватните станоиздавачи  без можност електронски да ги пријавуваат гостите во полицијa. Охридските хотелиери и приватните станоиздавачи во полиција не може да ги пријавуваат гостите по електронски пат. Со овој пропуст најмногу се засегнати станоиздавачите од поодалечените места на крајбрежјето. Тие скоро секој ден мора да доѓаат до полиција за да ги пријавуваат и одјавуваат гостите кои  престојувале во нивните објекти. Професор Габриела Ракичевиќ од ФТУ  предлага што псокоро воведување на ваква новина за пријавување на гостите во полиција. „ Некој од Пештани и Трпејца...

Continue reading

Охридските хотелиери и угостители бараат ревидирање на предлог Правилникот изготвен од ЗАМП

Охридските хотелиери и угостители бараат ревидирање на предлог Правилникот изготвен од ЗАМП. Замп се обидува на мала врата да го протне новиот предлог правилник со тарифа на користење на авторски музички дела со нереално високи ставки, обвинуваат засегнатите субјекти.   Здружението на угостителство и туризам при Стопанската комора на Македонија бара ревидирање на Предлог-правилникот со тарифа на користење авторски музички дела, подготвен од  Здружението за заштита на авторски музички дела – ЗАМП. На 28-ми октомври 2015 година, Собранието на ЗАМП го одобрило Предлог-правилникот и објавило...

Continue reading

rabotilnica

ТЛЕР организира едукативна работилница за органска храна

Одделението за локален економски развој и Канцеларијата за стручна поддршка на развојот на земјоделието при Секторот за ТЛЕР, согласно својата стратегија за интензивирање на локалниот економски развој вчера во општинската зграда ја одржа првата едукативна работилница со земјоделските производители, хотелиери, угостители и потрошувачи за начинот на производство и нејзина примена. Одделението за локален економски развој и Канцеларијата за стручна поддршка на развојот на земјоделието при Секторот за ТЛЕР, согласно својата стратегија за интензивирање на локалниот економски развој вчера во општинската...

Continue reading

maslo

Хотелиерите и угостителите за 4 години создале 53 тони отпадно масло-за среќа, адекватно го одлагаат

Охридските хотелиери и угостители-еколошки свесни-отпадното масло адекватно го собираат и предаваат на овластена фирма за одлагање на ваков отпад. Хотелиерите и угостителските работници од Охрид уредно го одлагаат отпадното масло. Само во изминатите 4 години, на ниво на општина Охрид биле собрани околу 53 тони отпадно масло кое потоа било соодветно складирано од страна на фирма овластена од Министерството за животна средина. Поведени од ваквите бројки, Одделението за урбанизам и заштита на животната средина при локалната самоуправа го изработи пилот проектот за собирање на отпадно масло кое...

Continue reading

хотели

Европски ѕвезди за македонските хотели

Охридските хотелиери не се воодушевeни од новиот правилник за категоризација на објектите. Охридските хотелиери не се воодушевeни од новиот правилник за категоризација на објектите. Хотелите, ѕвездичките сега ќе ги добиваат по нови критеруми.  За да се избегнат обвинувањата за  субјективизам при рангирањето на хотелите министерството за економија донесе нов правилник прифатен од хотелите во поголем број европски земји. За хотелите од сите категории предвиден е одреден минимум кој треба да го имаат, а понатаму, за секоја услуга ќе добиваат поени. Вкупниот резултат ќе ја дава и категоријата. Претходниот...

Continue reading

Kaneo

Охрид презентиран на Саемот за туризам во Нови Сад

На саемот присуствуваа претставници на Општина Охрид, хотелиери и претставници на туристички агенции од охридско- струшкиот регион. Охрид презентиран на саемот за туризам во Нови Сад, кој се одржа од 28ми септември до 2ри Октомври. На саемот присуствуваа претставници на Општина Охрид, хотелиери и претставници на туристички агенции од охридско- струшкиот регион. Од локалната информираат дека штандот на Охрид бил еден од најпосетените и предизвикал голем интерес од страна на српските медиуми, а особено од ревијата „Туристичка призма“. Овој високотиражен весник во најновиот број  објави 11 страници...

Continue reading

kafe bar

Охрид не е најскапата дестинација на Балканот

Тенденциозната иницијатива на неколку скопски туристички агенции претставува само лага и дава погрешна слика за нашиот туристички бисер. Охрид никогаш не бил поевтин и поорганизиран за дочек на сезоната, додаваат тие. Охридските хотелиери, со аргументи во одбарана на својата туристичка понуда. Вобичаено станува, со самиот почеток на туристичката сезона, да започне и војната помеѓу, туроператорите и нашите хотелиери. Неодамнешните изјави на претставници на туристички агенции од Скопје дека Охрид е скапа дестинација за македонскиот потрошувач, ги иницираа Охридските хотелиери остро да демнатираат....

Continue reading

Drim

Новата летна туристичка сезона, вистински тест за нашите хотелиери

Некои помалку, некои повеќе подготвени да се фатат во коштец со предизвикот кој експертите го најавуваат за ова лето. Останува да видиме дали навистина најспособните ќе опстојат на туристичкиот пазар. Некои помалку, некои повеќе подготвени да се фатат во коштец со предизвикот кој експертите го најавуваат за ова лето. Останува да видиме дали навистина најспособните ќе опстојат на туристичкиот пазар.  Вистинскиот тест за охридските и струшките хотелиери допрва претстои. После и не така бериќетното финале од минатата година, кога за новогодишните празници само некои од хотелите можеа да се пофалат...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top