Tag: собрани

ВО ОХРИД ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ СОБРАНИ 184,5 ТОНИ ОДПАДНО МАСЛО

Секторот за урбанизам и заштита на животната средина при Општина Охрид од 2009 год. отпочна со реализација на проектот за собирање на отпадни масла генерирани при подготовка на храна. Секторот за урбанизам и заштита на животната средина при Општина Охрид од 2009 год. отпочна со реализација на проектот за собирање на отпадни масла генерирани при подготовка на храна. Целта на реализацијата на овој проект беше употребеното масло за готвење да не се фрла заедно со другиот комунален отпад и со него да не се загадува животната средина. Собирањето на отпадното масло започна во соработка со хотелите...

Continue reading

За еден месец за вештачкиот мрест собрани над 1 милион зрна икра

Во тек е изловување на ендемскиот вид охридска пастрмка за вештачки мрест. За еден месец од почетокот на вештачкиот мрест се собрани околу 1 милион и 300 илјади икра. Загрозеноста на Охридската пастрмка како ендемичен вид и нејзимата заштита е постојана тема. Денес беше тема и за пратеничко прашање упатено до министерот за земјоделие, шумарство и водостопанство.  Во водите на Охридското езеро е во тек ловот на пастрмката за вештачки мрест. Од 23 јануари до сега се уловени 1 милион и 300 илјади икра, информира Елизабета Велјаноска Сарафилоска директор на НУ Хидробиолошки завод. Таа напоменува...

Continue reading

За еден месец за вештачкиот мрест собрани над 1 милион зрна икра

Во тек е изловување на ендемскиот вид охридска пастрмка за вештачки мрест. За еден месец од почетокот на вештачкиот мрест се собрани околу 1 милион и 300 илјади икра. Загрозеноста на Охридската пастрмка како ендемичен вид и нејзимата заштита е постојана тема. Денес беше тема и за пратеничко прашање упатено до министерот за земјоделие, шумарство и водостопанство.  Во водите на Охридското езеро е во тек ловот на пастрмката за вештачки мрест. Од 23 јануари до сега се уловени 1 милион и 300 илјади икра, информира Елизабета Велјаноска Сарафилоска директор на НУ Хидробиолошки завод. Таа напоменува...

Continue reading

suma

Со хуманитарната акција за центарот „Зраци“, собрани повеќе од 27.671 денари

На хуманитарна акција за собирање на средства за децата со попреченост во развојот од дневниот центар „Зраци“ кој функционира во Охрид, која викендот се одржа во кафе барот „Аквариус“ собрани се 27.671 денари. На хуманитарна акција за собирање на средства за децата со попреченост во развојот од дневниот центар „Зраци“ кој функционира во Охрид, која викендот се одржа во кафе барот „Аквариус“ собрани се 27.671 денари. Денес оваа информација осамна на Фејсбук профилот од еден од споствениците на кафе барот. Во саботата дел од учесниците во јавниот живот во Охрид, политичари, новинари и сл. работеа...

Continue reading

Еве што кријат производителите на автомобили

Интересни резултати од истражувањето Интерсни резултати покажало новото истражување кое го спровело меѓународниот совет за чист транспорт (ICCT). “Сите податоци потврдуваат дека континуирано расте јазот помеѓу податоците за потрошувачката на гориво која ја даваат производителите и вистинската потрошувачка”, рекол лидерот на европската филијала на ICCT за германскиот весник Der Spiegel. ICCT анализирал податоци, користејќи ги водечките европски портали, на повеќе од 500.000 возила кои се движат по европските патишта. Анализата на податоците на популарната германска страница spritmonitor.de покажала...

Continue reading

crven krst spasiteli

Спасителите од спасителната служба при Црвениот крст од Охрид со хуман гест

Продолжуваат хуманите активности во градов за помош на нашиот 11 годишен сограѓанин кој треба да се лекува во Кина. „Се решивме на еден хуман чекор, на една хумана постапка, а тоа е да одвоиме една дневница од нашиот ангажман ова лето и да ја донираме за нашиот 11 годишен сограѓанин кој овој август треба да се оперира во Пекинг. Се надевме дека оваа наша хумана постапка ќе ја следат повеќе институции и повеќе индивидуалци во овој град и да му помогнеме на нашиот сограѓанин што побрзо да оздрави.“-вели Марија Ристеска од спасителната служба при Црвениот крст од Охрид. А хуманите активности за...

Continue reading

акција

Успешно завршена крводарителна акција последна за оваа година

Успешно завршена крводарителна акција последна за оваа година. Студентите од  факултетот за туризам и угостителство денес даруваа крв. Во неколку часовната акција беа собрани рекордни 35 крвни единици, информира Анета Јованоска од ОО на Црвен крст. На младите луѓе од оваа високо образовна институција им се приклучија и нивни колеги од информатичкиот универзитет Апостол Павле, средношколци од угостителското училиште, како и хуманисти од Лајонс клубот. „ За среќа денес има голем број кој сакаат да подарат благородна течнсот и да спасат нечиј живот. Тука има студенти, средношколци, професори....

Continue reading

eksterno

МОФ во Охрид

Претставниците на Младинскиот образовен форум деновиве и во Охрид. Продолжуваат со нивната мисија за собирање потписи како екстерното тестирање би се прогласило за пилот проект.  Засега задоволни од одзивот на охриѓани. Под мото „Проблематично екстерно оценување, потпиши се за да се прогласи за пилот“ младите активисти на Младинскиот образовен форум не запираат со барање поддршка од учениците и граѓаните, како екстерното тестирање би се прогласило за пилот проект. Координаторот на програмата, Бранкица Затаракоска, задоволна од одзивот на учениците, родителите но и на останатите граѓани. „На...

Continue reading

ikra

За неколку дена собрани 490.000 икра за вештачкиот мрест на пастрмката

На три  пункта: Трпејца, Пештани и Охрид за само 5 дена од почетокот на вештачкиот мрест на Охридската пастрмка се собрани 490.000 зрна икра. Научните работници од Хидробилошкиот институт се задоволни од текот на ловот на пастрмката и процесот на мрестот на овој ендемичен вид на риба. На три  пункта: Трпејца, Пештани и Охрид за само 5 дена од почетокот на вештачкиот мрест на Охридската пастрмка се собрани 490.000 зрна икра. Научните работници од Хидробилошкиот институт се задоволни од текот на ловот на пастрмката и процесот на мрестот на овој ендемичен вид на риба.„ Во споредба со минатата година...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top