Tag: светот

Бил Гејтс нема план масовно да ги убие луѓето во светот со вакцина

Монтирaно и извадено од контекст е видеото во кое се споделува лажен наратив дека Бил Гејтс спроведува масовна вакцинација со цел да го намали бројот на живи луѓе во светот. Вакцините, напротив, ги спасуваат животите на луѓето и доколку нечија скриена агенда беше да се намали светската популација, тогаш воопшто немаше да има вакцини, туку коронавирусот ќе беше оставен слободно да циркулира и да одзема животи. Рецензираме пост на Фејсбук, во којшто е споделено видео од Јутјуб, каде што на комплетно манипулативен начин е искомбиниран сет од гостувања и јавни изјави на Бил Гејтс со цел да се создаде...

Continue reading

Не е точно дека Бил Гејтс планира депопулација на светот преку присилна вакцинација

Конспиративната теоријата според која Бил Гејтс има за цел да го збрише населението ширум светот со помош на вакцинацијата против ковид-19, со огромна брзина се шири на социјалните мрежи. Филантропот Бил Гејтс е една од најпогодените личности од дезинформациите кои се шират со разните конспиративни теории. Дезинформациите поврзани со Гејтс најпрво се шират на англиски јазик, а потоа се преведуваат и прилагодуваат на многу други јазици, вклучително и на јазиците од нашиот регион Извор: Snoopes Најновата конспирација тврди дека вакцинацијата ќе го збрише населението во светот Во јуни 2011 година,...

Continue reading

„САКАЈ ГО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО- ЕДИНСТВЕНО Е ВО СВЕТОТ“ ПРОЕКТ ЗА ЧИСТИ ЕКОЛОШКИ ПЛАЖИ

Во рамките на проектот „Сакај го Охридското Eзеро-единствено е во светот“ имплементиран од невладината организација „Нова Порта“ во рамки на Годишната програма за заштита на животната средина и природата на Општина Охрид, изминативе два месеци беа реализирани бројни активности за подигнување на еколошката свест. Во рамките на проектот „Сакај го Охридското Eзеро-единствено е во светот“ имплементиран од невладината организација „Нова Порта“ во рамки на Годишната програма за заштита на животната средина и природата на Општина Охрид, изминативе два месеци беа реализирани бројни активности за подигнување...

Continue reading

Од кое место во светот најдобро се набљудуваат виножита?!

Виножитото е спектакуларен природен феномен, а едно од местата во светот каде што има многу голема веројатност да го видите е Хаваи. Покрај тоа што е многу честа глетка на небото таму, виножитото на Хаваите е неразделно од културата и традицијата. Во хавајската митологија, виножитото е симбол на трансформација и на патот што ја поврзува Земјата со небото. Научниците сметаат дека виножитото на Хаваи е спектакуларно поради екстремно чистиот воздух и ветровите што дуваат цела година на суптропска ширина и носат дожд на Хаваите. За формирање виножито е потребно релативно изолиран дожд, како и можност...

Continue reading

Охрид и светот денес го одбележуваат 2 Април – Меѓународниот ден на лицата со аутизам

Илјадници културни обележја, згради, домови и заедници ширум светот денес ќе се обојат во сино, испраќајки силна порака за поддршка на лицата со аутизам и нивните семејства. Илјадници културни обележја, згради, домови и заедници ширум светот денес ќе се обојат во сино, испраќајки силна порака за поддршка на лицата со аутизам и нивните семејства. Ќе се одржат настани и едукативни активности со цел да се зголеми разбирањето и прифаќањето на лицата со аутизам, да се поттикне поддршката и да се мотивираат поединци и институции во креирање на пољубезен и поинклузивен свет за сите. Со таа цел, Здружението...

Continue reading

Кардиоваскуларните заболувања и понатаму се водечка причина за смртност во земјава и светот

Во пандемската година се регистрира намалување на бројот на инфаркти во охридскиот Завод за кардиологија. Оваа здравствена установа непречено функционира и покрај тоа што има поголем број на здравствени работници кои се позитивни на ковид 19.  Кардиоваскуларните заболувања се водечка причина за смртност и во земјава и светот, информира д-р Виолета Мојсовска од ЗУ Специјализирана болница за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања “Свети Стефан”. Во Неделата на Кардиоваскуларни заболувања кога се подига свеста кај населението за превенција од овие заболувања,...

Continue reading

Ширењето на Корона вирусот во Европа и ширум светот негативно се одразува врз туризмот

Голем број аранжмани откажани, а осмомартовските патувања во најголем дел нема да се реализираат. Корона вирусот си го зема данокот и во туризмот. Оваа сезона доколку во наредниов месец не стивне епидемијата ќе биде промашена, велат од ХОТАМ. Ширењето на Корона вирусот во Европа и ширум светот негативно се одразува врз туризмот. Голем број аранжмани се откажани, а и осмомартовските патувања во најголем дел нема да се реализираат, велат од ХОТАМ. Хотелите се речиси празни, а туристичките агенции останаа без работа. Намалување и откажување на гости дефинитивно има, бројката не може сега да се...

Continue reading

Кардиоваскуларните болести се убиец број еден и понатака во светот и кај нас

 Шеесет проценти од бројот на починати биле помеѓу 30 и 60 години. Превенцијата е главен влог за зачувување на здравјето од овие болести, како  и редовните медицински прегледи и контроли, препорачуваат кардиолозите. Доктор Виолета Мојсоска, специјализант по кардиологија од ЈЗУ Специјализирана болница за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања – “Свети Стефан” одржа предавање во рамките на Неделата на Кардиоваскуларни заболувања во ОО Црвен Крст. Д-р Мојсоска сподели информации од СЗО дека кардиоваскуларните болести и понатака се убиец број еден...

Continue reading

Скопје повторно најзагаден во светот

Податоците околу загадувањето во главниот град повторно се алармантни. Скопје синоќа пак се искачи на првото место по загаденост во светот. Податоците околу загадувањето во главниот град повторно се алармантни. Скопје синоќа пак се искачи на првото место по загаденост во светот. Индексот на загадување беше 266 што се смета за многу висок и опасен за здравјето на граѓаните. Податоците објавени на страницата „Ер Вижал” покажуваат дека и синоќа и денесја, Скопје се наоѓа високо на листата на најзагадени градови. Изутрината потешко се дише само во Казахстан и Индија. Индексот на загадувањето е 249. Синоќа,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top