Спасителите на вода немаат насоки дали ќе ги покриваат слободните плажи ова лето

Од ОО ЦК се надеваат дека надлежните ќе ја почитуваат законската регулатива на секое капалиште да создадат услови за безбедност на капачите. Од локалната самоуправа инфомираат дека ќе бидат дефинирани сите детали околу обезбедување на потребните услови за функционалност на плажите и обезбедување на безбедност за туристите ова лето.

Делумно се почитуваат протоколите на охридските плажи

Пазарни инспектори заедно со МВР во  контрола на спроведувањето на безбедносните протоколи за заштита од коронавирусот и на плажите. Ќе ги контролираат оние плажи кои се организирани, односно каде што има правно лице кое раководи и кое може да биде санкционирано  доколку не ги почитува правилата. 

На пет угостителски објекти на плажи им се пролонгираа опомените за престанок на работа

Сопствениците ги искористија сите правни механизми и добија дополнително рок до 15 јули, инфромираат од Државнито пазарен инспекторат. Дали се извршени контроли и изречени забрани за обавување дејност на угостителски објекти на плажите без концесија на струшкиот дел од крајбрежјето од Инспекторите од струшката подрачна единица  молк. 

Советниците не ја усвоија точката, Динамички план за отстранување на бесправно изградените објекти плажи

Од опозицијата се иззедоа  од гласање со образложение дека нивните гласови немаат  формалноправан  важност во Советот. За позицијата пак тоа политичка одлука пред избори. 

На охридските плажи нема знаци кои ќе ги предупредат капачите

На охридските плажи нема знаци кои ќе ги предупредат капачите за опасностите кои се кријат во водата или на брегот. Концесионерите се тие кои се должни да постават вакви обележја, а ако плажата нема сопственик тоа треба да го направи општината.

Во сред сезона охридските плажи нерегулирани

Во сред сезона охридските плажи нерегулирани. Постапката за издавање под концесија на петте најатрактивни плажи на крајбрежјето и една година по наддавањето, без епилог. Од општината летово очигледно на сето ова ќе прогледа низ прсти. Ништо ни од најавата на Министерството за транспорт и врски дека државата ќе си ги врати ингеренциите врз плажите на охридско-струшкото крајбрежје.

Кој ќе се офајди од петте најатрактивни охридски плажи?

Седум месеци после наддавањето за издавање под концесија на петте најатрактивни плажи на охридското крајбрежје општината нема склучено договори за закуп.

Спасителите од Црвен крст ангели чувари на охридските плажи

Над 15 сериозни интервенции на извлекување на давеници имала летово службата за спасување на вода на капалиштата. Само вчера спасени тројца давеници, две деца во базен и едно момче на плажата Парк.

Утре ќе се знае кој ќе стопанисува со најатрактивните плажи

Денеска истече рокот за жалби и приговори за наддавањето за издавање под концесија на петте најатрактивни плажи во центарот на Охрид.

Нема повеќе педалинки по струшките плажи

Нема повеќе педалинки по струшките плажи. Градските избраници со одлука за забрана за користење на педалинки едногласно кажаа не за овој вид пловни објекти. Поддршка добија и од струшкиот градоначалник, Рамиз Мерко кој смета дека повеќе вреди еден човечки живот отколку милион педалинки, за кои податоците говорат дека најголем дел од несреќите на давеници се точно поради нив.