Ознака: користење

Донесено решение за користење на спортските терени на СРЦ „Билјанини извори“

Post Views: 0 Градоначалникот на Општина Охрид донесе решение за користење на средства од буџетот на Општината преку субвенционирање на трошоци за користење на спортските терени на СРЦ „Билјанини извори“.Добитниците може да ги погледнете на следниот линк Од Општина Охрид ги повикуваат добитниците на финасиски средства во рок од 10 (десет) работни дена од денот на објавувањето да се пријават во Секторот за спорт, млади и НВО за потпишување на договорите.

Continue reading

Вакцината на Џонсон и Џонсон има упатство за користење, ама онлајн

Post Views: 0 Тврдењето дека празните листови во медицинските пакувања на вакцините се со цел да се сокријат информациите за безбедноста и за ефикасноста на вакцината, се невистинити. Листот е намерно оставен бел, затоа што содржи кју-ар код и веб-страница за да може да ги погледнете најновите и апдејтирани информации за вакцината Рецензирамe пост на Фејсбук со содржина која се однесува на вакцината на Џонсон и Џонсон.На видеото во склоп на постот женско лице во рацете држи затворена кутија од вакцината на Џонсон и Џонсон и откако ја отвора кутијата, од неа го вади упатството...

Continue reading

Сериозно предупредување од СЗО

Post Views: 0 Најголема отпорност на антибиотици покажуваат бактериите кои предизвикуваат дијареа, пневмонија и гонореја. Многу заразни болести кои денес се сметаат за малку опасни би можеле повторно да станат сериозна опасност ако не се превземе нешто на светско ниво против отпорноста на бактериите од антибиотиците, предупредила Светската здравствена организација (СЗО). СЗО во новото соопштение, првото посветено на отпорноста на микроорганизмите на антибиотици во светот, истакнува дека таа серозна закана повеќе не е само можност туку станува реалност во сите делови на светот...

Continue reading

evra

Сами ќе решаваме како ќе се користат ИПА фондовите

Post Views: 0 Одлуката на Европската комисија да и ја пренесе на Македонија надлежноста за управување со ИПА фондовите, е тема на прес конференција, што денеска ќе ја одржи Владата. На прес конференцијата закажана за претпладнево ќе говорат вицепремиерот за европски прашања Васко Наумовски, вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, како и министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески. „Оваа одлука на ЕК е доказ дека капацитетите на Македонија за децентрализирано управување со ИПА фондовите се зајакнуваат, а со тоа се зголемуваат и обврските и одговорноста на...

Continue reading

Градоначалникот на Охрид воведува рационално користење на службените возила

Post Views: 0 Во насока на зголемување на ефикасноста и економичноста, донесовме одлука, Општината и јавните претпријатија да го регулираат користењето на службените возила, соопшти градоначалникот Кирил Пецаков.Тоа значи дека, од денес, службените возила нема да може да се користат по завршување на работното време, односно, ниту јас како градоначалник, ниту секретарот на Општина Охрид, директорите на јавните претпријатија или било кој друг вработен ќе имаат право службените возила да ги користат вон работно време. Во текот на работното време возилата ќе може да се користат...

Continue reading

ЈП Комуналец наскоро очекува да го добие на користење специјалното товарно возило

Post Views: 0 Заврши тендерската постапка за набавка на специјално товарно возило за подигање отпад од подземни контејнери. Станува збор за возило со хидраулика, со кука кое ќе го подига садот, ќе го празни во камионот и ќе ја враќа вреќата назад. Локалната самоуправа за негово купување одобри 1 милион денари, a ќе биде наменето за потребите на ЈП Охридски комуналец,информира Љупчо Грданоски, директор на ЈП. „Согласно тендерската постапка рокот на доставување на камионот е 40 дена. Постапката е при самиот крај. Ние сме во контакт со општината и како оди постапката за поставување...

Continue reading

Сериозни последици од многу антибиотици

Post Views: 0 Американскиот центар за контрола и превенција од болести (CDC) не е познат по песимизам, но во последниот период алармира за последиците од претерано користење на антибиотици. Директорот на CDC Том Фриден предупредил на “бактеријата ноќен кошмар”, тие кои развиле брана против модерните антибиотици. Додека експертите работат на тоа да ја сочуваат делотворноста на антибиотикот и да ги успорат инфекциите, прекумерното користење на антибиотиците и понатаму има здравствени последици ширум светот. 1. Го зголемуваат бројот на проливи кај децата Голем број на случаеви...

Continue reading

Aco Spasenoski

Состанок за корестење на ИПАРД фондовите

Post Views: 0 Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Ацо Спасеноски денеска ќе го отвори состанокот по повод отпочнувањето на проектот СИПП за поддршка во користењето на ИПАРД фондовите. Овој проект е финансиран од ЕУ и има за цел поддршка во ефикасната имплементација на ИПАРД фондовите преку градење на институционалните капацитети кои ќе овозможат ефикасно користење на средствата предвидени преку ИПАРД програмата во периодот од 2007-2013 година.   {loadposition content9}

Continue reading

Правила за користење

Post Views: 0 Правила за користење на веб страницата Oвие правила за користење стапуваат на сила на 01.08 2021 Добредојдовте на веб-страницата tvm.mk во сопственост на Друштво за интернет медиуми Портал ТВМ Охрид, во понатамошен текст – Портал ТВМ. Со користење на кој било дел од порталот “tvm.mk”, автоматски ги прифаќате сите тековни правила за употреба. Од корисниците се бара редовно да ги читаат правилата за употреба и се смета дека корисниците континуирано го користат порталот „tvm.mk“, или кој било дел од него, во секое време се запознаени со тековните...

Continue reading

Во тек се обуките на наставниците за користење на Единствената национална платформа за онлајн настава

Post Views: 0 Министерството за образование и наука, во соработка со Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) и Бирото за развој на образование ги спроведува обуките на наставниците коишто ќе бидат училишни обучувачи за користење на Единствената национална платформа за онлајн настава. Обуката ќе трае од денес до сабота и со неа се опфатени 1.600 наставници и резервни наставници коишто понатаму ќе треба да го пренесат знаењето за користење на платформата на своите колеги во училиштата. Предавањата на училишните обучувачи ги одржуваат триесет национални...

Continue reading

naked bike ride

Голи велосипедисти ја окупираа Европа

Post Views: 0 Многу велосипедисти, без облека, викендов ги преплавија поголемите европски, но и светски градови. Станува збор за „Голо велосипедско возење“, кое се одржува во Лондон, Сантијаго, Единбург, Кардиф, Мадрид, Амстердам, Отава, Сан Диего, Манчестер и многу други места. Целта на голите велосипедисти е да се подигне свеста за заштита на животната средина преку користење велосипеди за да се намали емисијата на штетни гасови во атмосферата. Освен тоа, велосипедистите сакаат да предупредат и на честите случаи кога возачите на автомобили не ги забележуваат и поради...

Continue reading

ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНО КОРИСТЕЊЕ НА ЛОКАЦИИ ЗА ПОСТАВУВАЊЕ НА УРБАНА ОПРЕМА

Post Views: 0 Врз основа на член 80, член 80а и член 81 од Законот за градење ( „Сл.весник на РМ“ бр. 130/09, 124/10, 18/11, 36/11, 54/11, 13/12, 144/12, 25/13, 79/13, 137/13,163/13, 27/14, 28/14,42/14, 115/14, 149/14, 187/14, 44/15, 129/15, 217/15, 226/15, 31/16, 39/16, 71/16, 132/16,35/18, 64/18, 168/18, и „Сл.весник на РСМ“ бр 244/2019 и 18/2020), член 34 од Статутот на општина Охрид, член 36 од Законот за локална самоуправа (Сл.весник на РМ бр. 5/02) , Годишната програма за поставување урбана опрема на подрачјето на општина Охрид за 2020 год. бр. 08-815/5 од 31.01.2020...

Continue reading

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top