ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА НА ЖЕНИ СЛИКАРКИ

Во рамките на одбележувањето на јубилејот,25 години од основањето на Женскиот центар „ Бисера“ , викендов во Центарот за култура „Григор Прличев“ беше отворена ликовна изложба на жени сликарки од Охрид. На свеченото отворање на изложбата се обрати претседателката на Советот на општина Охрид Живка Ангелоска.

Околу илјада жени годишно во земјава заболуваат од карцином на дојка, се почесто и млади жени

Околу илјада жени годишно во земјава заболуваат од карцином на дојка. Во последните три години во општина Охрид бројот на заболени жени од ова малигно заблување е во стагнација. Статистиката сепак покажува дека старосната граница се спушта на помладата популација, а во помал процент од овој карцином не се поштедени ни мажите. 

Отворена изложбата на жени сликарки

Женски Центар „Бисера“ и оваа година меѓународниот ден на жената 8 ми Март, го одбележа работно со организирање на изложба на сликарки од Охрид.

Лидерска академија за жени

Задоволство е да се работи со млади луѓе посебно со оние кои што знаат што сакаат и зошто се тука, истакна претседсателката на Сороптимист Струга, Снежана Зороска Чолакоска, на третата лидерска академија за жени, која и годинава десет дена се одржува во Конгресниот Центар во Охрид.

Еднакви плати и можности за вработување на сите жени-најавија жените од СДСМ на осмомартовскиот марш

sdsm marshВработување на жените од руралните средини, флексибилно работно време за мајки со мали дечиња, воведување на регистар за прекувремени работни часови.

Субвенции за претпријатија во сопственост и управувани од жени

logoСогласно Програмата за конкурентност иновации и претприемништво за 2016 година, Министерството за економија објави Јавен повик за Субвенционирање на претпријатија во сопственост и управувани од жени преку кофинансирање до 70% од докажаните трошоци, но не повеќе од 120.000 денари.

Прекрасни етно специјалитети на вештите жени за хумана цел

etno vesta zenaЛицитирајќи за приготвените јадења, тие собраа средства за да организираат предновогодишни забави низ цела Македонија за децата со посебни потреби. Велат дека благодарение на настанот во кој беа вклучени и глуви и наглуви жени, тие создаваат еден мост помеѓу овој свет и светот на тишината.

Бесплатни прегледи за здравствено осигурените бремени жени

бременаЗдравствено осигурените бремени жени од денеска нема да плаќаат за гинеколошки и микробиолошки прегледи, биохемиски анализи, вклучувајќи го и породувањето, како и за советување при посета од страна на патронажните служби. Овие услуги од 1-ви јануари идната година, бесплатно ќе може да ги добијат и жените без здравствено осигурување.

Хуманитарна акција на Форумот на жени на СДСМ ОО Охрид

сдсм охридПод мотото “Детската насмевка е повредна од највредното богатство”, Форумот на жени на СДСМ Охрид на ден 13.11.2015 година организира хуманитарна акција по повод 20-ти Ноември, Меѓународниот ден на детето.