Tag: Дрим

Рај за очи и душа-Црн Дрим блесна во различни бои

Реката Црн Дрим од синоќа блеска во повеќе бои. Поставено е подводно осветлување од двете страни на коритото. Проектот кој чини 110 илјади евра предизвика реакции кај еколозите и јавноста. Реката Црн Дрим блесна во неколку бои, коритото од синоќа се прелева во сина, црвена, зелена и виолетова боја. Проектот вклучува инсталацијана арматура изработена од не’рѓосувачки челик. Светилки се поставени од двете страни на коритото во должина од 1800 метри. Според градоначалникот Мерко, Дрим е нова туристичка атракција. -Заслужува Дрим да биде осветлен ноќе бидејќи тука доаѓаат гости, а тука сме и ние...

Continue reading

Општина Струга: Во понеделник ќе се направи анализа на водата во Црн Дрим

Соопштение од Општина Струга за водата која се влива во реката „Црн Дрим“. „Во врска со објавите на социјалните медиуми за водата која се влива во реката “Црн Дрим“ пред Мостот на Поезијата, сакаме да ја известиме јавноста дека се работи за зголемена матност и содржина на железо. Оваа вода, се јавува периодично при автоматско чистење на филтрите од топлотните пумпи на Хотел Дрим, кои служат за затоплување и ладење. Апелираме до порталите да не шират дезинформации во јавноста, а за конкретни информации да се обратат кај надлежните служби на Општина Струга. Во понеделник екипа од Јавно здравство...

Continue reading

Се уредува зелениот појас на кејот на Дрим во Струга

Екипите за одржување на Јавното градско зеленило при ЈП Комунално Струга започнаа со кроење и уредување на дрворедот кој е засаден на десниот кеј на реката Црн Дрим, непосредно до истекот од Охридското езеро кај дрвената брана. Екипите за одржување на Јавното градско зеленило при ЈП Комунално Струга започнаа со кроење и уредување на дрворедот кој е засаден на десниот кеј на реката Црн Дрим, непосредно до истекот од Охридското езеро кај дрвената брана. Се сечат старите и суви гранки, исто така и сувите дрва согласно предходната процена на стручни лица. Целта на ова акција е да се спречи кршење...

Continue reading

Без проблеми се одвива чистењето на речното урбано корито на Црн Дрим

Досега се исчистени  една третина од должината на коритото, а работите се очекува да завршат до крајот на октомври. Последното чистење на коритото на Црн Дрим  било пред три и пол децении.    Без проблеми се одвиваат работите за чистење на урбано речно корито на Црн Дрим, информира Никола Здравески, проект менаџер од УНДП. Сигурни сме дека и понатака ќе нема проблеми бидејќи имаме поддршка од локалното население и општина Струга. Исчистени се една третина од 765 метри должина од урбаното корито,а работите се очекува да финишираат до крајот на овој месец, кажува Здравески. „Според досегашните...

Continue reading

Од денес почнува чистењето на устието и коритото на Црн Дрим во Струга

Во рамки на проектот Подобрување на управувањето со заштитените подрачја, финансиран од Европската унија, а го спроведува УНДП во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање, во понеделник, 31 август, ќе почне чистењето на наталожениот материјал на испустот на реката Црн Дрим и речното корито во Струга. Во рамки на проектот Подобрување на управувањето со заштитените подрачја, финансиран од Европската унија, а го спроведува УНДП во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање, во понеделник, 31 август, ќе почне чистењето на наталожениот материјал...

Continue reading

Дрим без пластика

Годинава по шести пат во регионот ќе се одбележи Денот на реката Дрим. Овој проект ги опфаќа реката Сатеска, Глобочичко Езеро и Дебарско Езеро, кои сите заедно се дел од Дримскиот басен. Годинава по шести пат во регионот ќе се одбележи Денот на реката Дрим. Овој проект ги опфаќа реката Сатеска, Глобочичко Езеро и Дебарско Езеро, кои сите заедно се дел од Дримскиот басен. Централниот настан ќе се одржи на 03.05.2019 година во Центар за култура во Дебар.Организатор на овој настан ќе биде Регионалниот Зелен Центар од Охрид, во партнерство со Центарот за одржлив развој на заедницата од Дебар. Проектот...

Continue reading

Работен состанок на Фокус Групата за изработката на Стратешкиот акционен план на целиот слив на реката Дрим

Во рамки на Дримскиот Процес и ГЕФ Дримскиот Проект денеска во Скопје се одржува работен состанок на Фокус Групата за изработката на Стратешкиот акционен план на целиот слив на реката Дрим. Во рамки на Дримскиот Процес и ГЕФ Дримскиот Проект денеска во Скопје се одржува работен состанок на Фокус Групата за изработката на Стратешкиот акционен план на целиот слив на реката Дрим. На работниот состанок учествуваат преставници на надлежни институции од земјата меѓу кои преставници на Кабинетот на заменик премиерот на Владата, преставници на министерството за животна средина, преставници на АД ЕЛЕМ,...

Continue reading

Одбележан денот на реката Црн Дрим со проектот „Сино–зелено наспроти црно–сиво“

Со цел да се подигне свеста на луѓето, особено на младите, за исклучителната универзална вредност на регионот како и да се промовираат конкретни и сеопфатни активности кон зачувување на биодиверзитетот на реката Црн Дрим, нашата земја заедно со соседна Албанија го реализираа проект Сино – зелено наспроти црно – сиво. Со цел да се подигне свеста на луѓето, особено на младите, за исклучителната универзална вредност на регионот како и да се промовираат конкретни и сеопфатни активности кон зачувување на биодиверзитетот на реката Црн Дрим, нашата земја заедно со соседна Албанија го реализираа проект...

Continue reading

Одбележан денот на реката Дрим

 Одбележан денот на реката Дрим. Денот на реката Дрим се одбележа со трибина во селото Орман. На средбата учествуваа претставници од различни институции, инспекторатите за животна средина, од Секретаријатот на Дрин Кор групата, ученици и локално население кое живее по текот на Коселска Река која пак е под сливот на реката Дрим. Станува збор за засегнати страни кои влијаат врз донесување на политики и на ситуацијата со Коселска Река и Црн Дрим како главна река, информира Ѓоко Зороски од ЕД Грашница. Тој кажува дека постојано посочуваат проблеми кои со години се исти. Тоа се неопфатеноста на населените...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top