Tag: ден

Последен ден од продолжениот рок за пријавување за реонски попишувачи и инструктори

Јавниот конкурс за ангажирање реонски попишувачи и инструктори за претстојниот Попис на населението, домаќинствата и становите завршува денеска. Конкурсот беше отворен на 20 јули и првично требаше да трае до 5 август, но беше продолжен до 12 август и потоа уште еднаш до 17 август. Државниот завод за статистика ги повикуваат сите заинтересирани да се пријават на електронската апликација на следните линкови: www.stat.gov.mk и https://popis2021.stat.gov.mk Заинтересираните кандидати кои ќе достават електронска пријава, потребните документи ги доставуваат исклучиво во хартиена форма по пошта до...

Continue reading

„Храбро срце“ го одбележа Светскиот ден на органодарителството

Со делење едукативни флаери за подигнување на свеста кај населението здружението „Храбро срце“ денес во Охрид го одбележа Светскиот ден на органодарителството. Органодарувањето е највозвишениот чин, тоа е спасување на живот. Од еден кадаверичен донор можат да се спасат дури 8 човечки животи на кои им е неопходна трансплантација. Вкупно во земјава 20 тина пациенти се уште чекаат тансплантација на срце, а најмладиот од нив има само 16 години. Јавни личности се приклучија на капмањата се приклучи македоснката православна црква, синодот не поддржа не поддржуваат и познати кардиохирурзи Д-р Јовев,...

Continue reading

808 смртни случаи во Русија за еден ден

Русија регистрира 808 смртни случаи поврзани со коронавирусот за еден ден, соопштија денеска властите. И покрај намалувањето на бројот на нови инфекции, Русија со недели бележи висока стапка на смртност кај болните. Речиси 22.000 нови случаи на инфекција денеска се пријавени на национално ниво, а варијантата делта брзо се шири меѓу населението.Според најновите податоци, нешто помалку од 27 проценти од 146 милиони жители примиле барем една доза од вакцината. Досега, околу 168.000 луѓе починале од Ковид-19 во Русија.

Continue reading

Последен ден за пријавување за реонски попишувачи и инструктори

Јавниот конкурс за ангажирање реонски попишувачи и инструктори за претстојниот Попис на населението, домаќинствата и становите завршува денеска. Конкурсот беше отворен на 20 јули и првично требаше да трае до 5 август, но поради летните одмори беше продолжен до 12 август. Државниот завод за статистика ги повикуваат сите заинтересирани да се пријават на електронската апликација на следните линкови: www.stat.gov.mk  и https://popis2021.stat.gov.mk Заинтересираните кандидати кои ќе достават електронска пријава, потребните документи ги доставуваат исклучиво во хартиена форма по пошта до Државниот...

Continue reading

НОВ ИНФО ДЕН ЗА ИПАРД ПРОГРАМАТА ВО ОПШТИНА ОХРИД

Денес Телото за управување со ИПАРД и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ќе одржат информативно- едукативен настан во Oпштина Охрид во 11:00 часот. Инфо деновите се со цел подобра информираност на заинтересираните странки во врска мерката 7 од ИПАРД Програмата 2014-2020 и поставување на прашања и добивање на одговори за сите странки кои се заинтересирани за аплицирање по оваа мерка. Јавниот повик 01/2021 за мерката 7 е објавен на 8-ми јули 2021 година и во тек е доставувањето на Барањата за користење на средствата со цел до 22-ри август 2021 година сите заинтересирани...

Continue reading

На денешен ден во 916-та се упокоил Св. Климент Охридски

На денешен ден во 916 година, во Охрид се упокоил Свети Климент Охридски, средновековен писател и педагог, патрон на градот Охрид и на Македонската православна црква (МПЦ-ОА). Тој бил средновековен писател и педагог, ученик на светите Кирил и Методиј, основоположник на Охридската книжевна школа, прв словенски епископ во Македонија и втемелувач на националната самобитност на македонскиот народ. Голема етичка сила за нас во Македонија треба да имаат пораките на свети Климент Охридски. Етичките норми што тој ги искажа треба се база за нашата етика, тие не учат на најдоброто и бараат од нас умно...

Continue reading

Законските измени за недела неработен ден во матичната собраниска комисија

Собраниската Комисија за труд и социјална политика денеска треба да расправа за Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за работните односи во прво читање, со којшто се определува недела како ден на неделен одмор за сите, со одредени исклучоци кај работодавачи во дејностите каде работниот процес не дозволува да се направи прекин на работниот процес. –Многу истражувања го утврдуваат значењето на рамнотежата помеѓу професионалниот и приватниот живот, како неопходен елемент во животот на работникот, затоа што оваа рамнотежа придонесува работникот да биде поефикасен и мотивиран...

Continue reading

21-ви јуни е ден на Охридското езеро

21-ви јуни се прославува како ден на Охридското езеро. Охридското езеро е најголемо и најзначајно природно езеро во Македонија, најстаро во Европа и од биолошки аспект, најзначајниот стагнантен воден екосистем на континентот. Се карактеризира со богата историја, културa, археолошки наоѓалишта и природна убавина, и го делат две држави: Македонија и Албанија. Благодарение на ваквите особености, во 1980 година Охридското Езеро и градот Охрид се прогласени за Светско културно наследство,  под заштита на УНЕСКО. Светската важност на езерото се потврдува во 2010 г. кога НАСА и Меѓународниот астрономски...

Continue reading

Добредојде лето-Денеска е најдолгиот ден во годината

Летото на северната хемисфера официјално започна утрово во 5 часот и 32 минути, додека на јужната хемисфера започна зимата во исто време. Летото започна денес на северната хемисфера на Земјата, односно утрово во 5 часот и 32 минути, а во истовреме започна и зимата на јужната хемисфера. На денот на почетокот на летото ноќта е најкратка, а денот е најдолг и ќе трае 16 часа и 28 минути. Летото на северната хемисфера започнува во моментот кога насоката на северниот дел на Земјината оска е најблиску до Сонцето, а на тој ден висината на Сонцето на пладне е најголема во текот на годината.

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top