Tag: годината

Добредојде лето-Денеска е најдолгиот ден во годината

Летото на северната хемисфера официјално започна утрово во 5 часот и 32 минути, додека на јужната хемисфера започна зимата во исто време. Летото започна денес на северната хемисфера на Земјата, односно утрово во 5 часот и 32 минути, а во истовреме започна и зимата на јужната хемисфера. На денот на почетокот на летото ноќта е најкратка, а денот е најдолг и ќе трае 16 часа и 28 минути. Летото на северната хемисфера започнува во моментот кога насоката на северниот дел на Земјината оска е најблиску до Сонцето, а на тој ден висината на Сонцето на пладне е најголема во текот на годината.

Continue reading

НУ Библиотека „Григор Прличев“ се вклучува во Годината на Конески

Во пресрет на 23 Април – Светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и Здружението за промоција на култура, спорт и образование „Младински културно образовен центар Соната “ – Охрид, потпишаа Меморандум за соработка. Во пресрет на 23 Април – Светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и Здружението за промоција на култура, спорт и образование „Младински културно образовен центар Соната “ – Охрид, потпишаа Меморандум за соработка. Целта е преку воспоставување и спроведување заеднички Проект: „Да читаме, раскажуваме...

Continue reading

ОХРИД БЛЕСНА ВО БОИТЕ НА РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ

Зградата на општина Охрид, синоќа блесна во боите на ретките болести како дел од кампањата „ Ги запознаваме ретките болести 2021“ со која се дава поддршка на лицата кои боледуваат од ретки болести. Со ова општината и градот Охрид се приклучуваат кон глобалниот повик на „Еурордис“ за осветлување на локални и национални згради и споменици. Во февруари којшто е месец со најмалку денови во годината се запознаваме со нови 28 ретки дијагнози преку аудио,видео и текстуална форма со цел да се запознаеме со предизвиците со кои се соочува оваа категорија луѓе. Зградата на општина Охрид, синоќа блесна...

Continue reading

Иновативно претпријатие на годината

На 12-ти април, петок, во Хотел Лебед во Охрид ќе се одржи Информативен настан за избор на „Иновативно претпријатие на годината”. На 12-ти април, петок, во Хотел Лебед во Охрид ќе се одржи Информативен настан за избор на „Иновативно претпријатие на годината”. Преку награден фонд од вкупно 600.000 денари, обезбеден со поддршка на Град Скопје, наградени ќе бидат 3 компании со 200.000 денари, средства кои компанијата ќе ги искористи за унапредување на конкурентноста на иновацијата и интернационализација на бизнисот. Најдобрата компанија од секоја категорија ќе добие признание за успешност и ќе...

Continue reading

Охридскиот народен театар крајот на годината ќе го одбележи со премиера

Сатиричната претстава „Каде е пиштолот“ работена по делото на еден најпознатите унгарски автори Габор Ѓорѓеј, третира една од најактуелните теми во современото живеење, желбата за власт и како да се дојде до истата. Охридскиот народен театар ја завршува годината со третата и последна планирана тетарска премиера. Стрезо Стаматоски в.д. Директорот на Центарот за култура „Григор прличев“ вели дека станува збор за една своевидна претстава за идеологиите.Стаматоски истакна дека во реализацијата на овој проект покрај тоа што помогнало Министерствоиот за култура, помогнала и Локалната самоуправа. „На...

Continue reading

За ЈП Градски гробишта годината на заминување е повеќе од успешна

За ЈП Градски гробишта  годината на заминување   е повеќе од успешна. Со домаќинско работење вратени стари долгови од пред шест години. Тековната годината ќе ја завршат со добивка од над 4  милиони денари.  ЈП Градски гробишта бележи успешна деловна година. Во соработка со Локалната самоуправа се сработени над 30 проекти во висина од над 6,5 милиони денари , информира Ванчо Костоски директор на ЈП Градски гробишта. Работниците на претријатието биле ангажирани партерно да уредат простори пред разни објекти, плоштади, пешачки патеки и тротоари во градот и селата, како и во туристичките населби. „...

Continue reading

Нина Балабан, спортист на годината

УПРАВНИОТ ОДБОР НА СОЈУЗОТ НА СПОРТОВИ НА ОХРИД, ВО СОРАБОТКА СО СПОРТСКАТА ЈАВНОСТ И СПОРТСКИТЕ НОВИНАРИ, А ВРЗ ОСНОВА НА ДОБИЕНИТЕ АПЛИКАЦИИ, ОД СПОРТСКИ КЛУБОВИ И ПОЕДИНЦИ, ОДЛУЧИ ДА ДОДЕЛИ ПРИЗНАНИЈА ВО СЛЕДНИТЕ КАТЕГОРИИ: УПРАВНИОТ ОДБОР НА СОЈУЗОТ НА СПОРТОВИ НА ОХРИД, ВО СОРАБОТКА СО СПОРТСКАТА ЈАВНОСТ И СПОРТСКИТЕ НОВИНАРИ, А ВРЗ ОСНОВА НА ДОБИЕНИТЕ АПЛИКАЦИИ, ОД СПОРТСКИ КЛУБОВИ И ПОЕДИНЦИ, ОДЛУЧИ ДА ДОДЕЛИ ПРИЗНАНИЈА ВО СЛЕДНИТЕ КАТЕГОРИИ:   АТЛЕТИКА, ЕКИПНИ СПОРТОВИ, ПОСЕБНИ ПРИЗНАНИЈА И ПЕРСПЕКТИВА НА СПОРТОТ ВО ОХРИД.   ЗА НАЈПЕРСПЕКТИВНИ ВО СВОЈАТА ОБЛАСТ ДАВИД КРСТЕСКИ ТЕКВОНДО/ФУДБАЛ-ГОЛМАН ЧОЛЕСКИ...

Continue reading

ОО Црвен крст успешно ја заврши годината на заминување

ОО Црвен крст успешно ја заврши годината на заминување. Охридскиот црвен крст успешно ја заврши 2016 година. Реализацијата на бројни проекти е благодарение на мрежата од над 1000 волонтери во ЦК, вработените, медиумите и граѓаните , подвлекува претседателот  Сашо Точков. „Бројни хуманитарни активности, собирни акции со кои граѓаните  и туристите ја покажаа својата хуманост и придонесоа да се спасат голем број животи. Апелирам секој од нас да го пронајде волонтерот во себе и хуманоста која лежи во секого и секој да  најде начин како да помогне. Ние сме само една од организациите кои помагаат...

Continue reading

Во Охрид од почетокот на годината до август решени над седумдесет претставки од купувачи

Во Охрид од почетокот на годината до август решени над седумдесет претставки од купувачи Неквалитетни мобилни телефони и бела техника и понатака се најчесто пријавувани од купувачите како неисправни. Во помал број купувачите пријавуваат и неквалитетен мебел, чевли и облека. Во изминатите три месеци во ОПМ купувачите барале совет и  за заштита на нивните потрошувачки права прекршени не само од техичка стока , мобилни апарати лаптопи, туку и од  туристичките агенции,  хемиско чистење,кабелски телевизии,  различни услуги од снабдување со струја, вода..  Од ОПМ според кварталните податоци со кои...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad