Tag: ги

Издавачите на педалинки да ги почитуваат прописите

Педалинките како пловни објекти не се регулирани со Законот за внатрешна пловидба. Издавачите мора да ги почитуваат  важечките прописи за висок степен на безбедност на вода на лицата кои ги изнајмуваат. Најчести интервенции на спасителите на вода биле на  давеници  од педалинки. Педалинките како пловни објекти не се регулирани со Законот за внатрешна пловидба. Овие пловни објекти имаат статус како велосипедите на улица. Лицата кои издаваат педалинки мора да ги почитуваат важечките прописи за безбедноста на лицата кои ги изнајмуваат, вели Сашо Точков, претседателот на ОО ЦК во чии рамки функционира...

Continue reading

Плажите кои немаат концесионери ќе ги одржува општина Охрид

 Преку  ЈП Охридски Комуналец редовно ќе се одржува комуналната хигиена.  На плажите се засадени дрвца, а ќе бидат поставени и соблекувални, контејнери, корпи и подвижни тоалети.  На охридските плажи кои немаат концесионери на крајбрежјето одржувањето на комуналната чистота го презема општина Охрид. Обврската за нивно чистење е на ЈП Охридски комуналец по отстранување на нелегалните шанкови и угостителски објекти на крајбрежјето. Постетителите ќе доаѓаат на плажите кои нема да бидат оставени без соодветно одржување на хигиена, информира Томе Џамтоски, портпарол на општина. „За тие плажи ќе се...

Continue reading

„Охридски комуналец“ ги повикува на соработка полицијата и комуналните редари да ги спроведуваат надлежностите од Законот за јавна чистота

Иако, службите на Комуналец работат деноноќно на подигање кабаст, зелен отпад и градежен шут во сите делови на градот, не можат да се справат со хигиената во јавната чистота од несосвесните граѓани и сопственици на викенд станови. До ТВМ секојдневно пристигнуваат слики од кои се гледа граѓанската некултура  и ниската еколошка свест.   Од направениот утрински увид на терен за комуналната хигиена низ градот, екипите на ЈП Охридски комуналец констатирале лоша слика во разни делови од градот. Оставени, покрај контејнерите, каде што не им е место се одложувани кабаст, зелен отпад и градежен шут....

Continue reading

Холандија ги отвора вратите за македонците

Патниците од Македонија, како и од Албанија, Србија, САД, Либан и Тајван, можат да влезат во Холандија од 24 јуни без никакви ограничувања, јавуваат тамошните медиуми. Според информациите, тоа значи дека патниците од овие шест земји, вклучително и туристите, нема да мора да покажат тест негативен ПЦР тест или потврда за вакцинација и нема да мора да одат во карантин. Одлуката ја објави Владата на Холандија, по препорака на Советот на ЕУ да ги додаде споменатите земји на списокот на епидемиолошки безбедни земји од третиот свет, на чии граѓани треба да им биде дозволено да патуваат во ЕУ за...

Continue reading

Општина Струга ги мапира самохраните родители

Општина Струга, почна со мапирање на самохраните родители и еднородителски семејства од нејзината територија. Општина Струга, почна со мапирање на самохраните родители и еднородителски семејства од нејзина територија. Жителите на Струга кои припаѓаат на оваа категорија граѓани ќе може да аплицираат на јавниот оглас кој ќе биде објавен на интернет страната на Општината и на официјалната страна на фејсбук и инстаграм. Оваа социјална активност од сферата на еднакви можности на жените и мажите се одвива во соработка со Здружението за еднакви можности „Една може“ со седиште во Скопје, а е дел...

Continue reading

Највкусните рибни специјалитети во две категории ги подготвија студентите од ФТУ на гастрономскиот фестивал „Палилулско златно грне“ во Ниш

Тие освоија  максимален број на поени во двете  категории бела рибна чорба и рибен паприкаш.  За  подготовката на автентичен охридски начин на рибна чорба  користеле мавровска пастрмка и икра од белвица, а за рибниот паприкаш користеле  охридски крап. Студенти по гастрономија од охридскиот Факултет за туризам и угостителство освоија две први награди на гастрономскиот фестивал „Палилулско златно грне“ во Ниш. Освоија максимален број на поени во две категории за подготовка на бела рибна чорба без запршка со толчена икра и рибен паприкаш. За подготовката на автентичниот охридски начин на рибна...

Continue reading

WizzAir ги враќа летовите од Охрид и Скопје

Почнувајќи од 23-ти мај, нискобуџетната авиокомпанија WizzAir почна со постепено отворање на седум линии до четири дестинации од двата македонски аеродрома, Скопје и Охрид. Нискобуџетната авиокомпанија WizzAir, почнувајќи од 23-ти мај започна со постепено отворање на седум линии до четири дестинации од двата македонски аеродрома, Скопје и Охрид. Земји во кои WizzAir повторно ги отвора летовите се Франција, Германија, Австрија и Шведска, односно Париз Бове, Базел-Мулхаус-Фрајбург, Фридрихшафен, Дортмунд, Виена, Карлсруе/Баден-Баден и Малме. Поради ковид-пандемијата во текот на минатата година...

Continue reading

Охриѓани ги пакуваат патните торби за летување во странство

Најмногу интерес има за искористување на минатогодишните ваучери кои заради пандемијата им останаа неискористени.  Граѓаните ги избираат како летни дестинации за  одмор најчесто летувалиштата покрај оние во Грција и во Турција и Египет. Заживува оптимизмот кај туристичките агенции дека ова лето 2021 ќе биде подобро од претходното кое го одбележа корона кризата. Похрабрите охриѓани веќе ги пакуваат куферите за летување во странство, информира Маја Богојоска  од ТА „Елида турс“. Најповеќе ги има граѓаните со неискористените уплатени средства што им беа уплатени за минатата година. Тие се интересираат...

Continue reading

УНЕСКО: Охридскиот регион ги исполнува критериумите да биде впишан на Листата на УНЕСКО со светски богатства во опасност

Слабостите нотирани од УНЕСКО за односот на државата, институциите, властите на национално и локално ниво кон Охридското Езеро и градот Охрид како природно, односно културно наследство прогласени за светско богатство и несоодветниот одговор на државата и институциите по забелешките нотирани од Светската организација резултираа Охридскиот регион да ги исполни критериумите да биде впишан на Листата на УНЕСКО со светски богатства во опасност. Слабостите нотирани од УНЕСКО за односот на државата, институциите, властите на национално и локално ниво кон Охридското Езеро и градот Охрид како природно,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top