Tag: вредни

Голем грабеж во Загреб, украдени уметнички дела вредни стотици илјади куни

Загребската полиција трага по сторителите кои украдоа вредни уметнички дела од таванот на една зграда во центарот на градот. Непознат сторител го искористил времето помеѓу четвртокот и неделата и влегол во таванот на зградата на улицата Клаичева во Чрномерц. Тој провалил во сладиште во зградата и ги украл уметничките дела. -Сопственик на украдените дела е 72-годишен човек. Уметничките дела вредат неколку стотици илјади куни, објави полицијата во Загреб.

Continue reading

20 вредни икони украдени од струшко, а пронајдени во Албанија, и по 7 години не се вратени во земјава

Тие се чуваат во музeи и одлука на властите  за нивната судбина нема. Во меѓувреме не престанаа кражбите на црковни артефакти во струшко и дебарско. Најголем дел од нив завршуваат на црните пазари во  Европа и Азија. И после седум години, украдените икони од струшко,   пронајдени во Албанија  се`  уште не се вратени во земјава.  20 вредни икони и црковни артефакти  украдени   од црквите во  селата Радожда, Буринец  и Селце албанската полиција  во 2014 година ги пронајде  во Тирана. Станува збор за непроценливо културно историско богатство,  кое  земјава со години  се обидува да го врати дома. ...

Continue reading

МЈП „Поаква“ од Охрид во претстојниот период ќе пристапи кон инфраструктурни зафати вредни повеќе од 23 милиони денари

Ќе се менуваат пумпите кај Метропол, Трпејца и Љубаништа, а треба да се реализира и проект за регулација на протокот и притисокот во водоснабдителниот систем и поставување на контролни шахти на териотријата на Општина Охрид. Преку изработка на проекти МЈП „Проаква“ ќе пристапи кон големи инфраструктурни зафати за регулација на протокот и притисокот во водоснабдителниот систем и поставување на контролни шахти на териотријата на Општина Охрид. Преку посветено, домаќинско и одговорно работење, пред менаџментот на најголемото јавно претпријатие во Охрид, се месеци на посветена работа, вели директорот...

Continue reading

Василевски: 1200 проекти вредни 600 милиони евра за македонските земјоделци

Кандидадтот за пратеник од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата за подобра Македонија, Сашо Василески денес во селото Горно Лакочереј, истакна дека „ВМРО-ДПМНЕ“ во програмата „РЕАЛНО“,  има над 1200 проекти вредни 600 милиони евра,  од областа на земјоделството кои треба да се резлизираат во период од три години, а кои се во интерес на развој на земјоделството и македонските села, додавајќи притоа дека субвенциите остануваат да бидат помошта која им е потребна на замјоделците за одржување на нивниот развој. Кандидадтот за пратеник од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата за подобра Македонија, Сашо Василески денес во...

Continue reading

На фарма нашле скриено богатство

На почеток сопствениците не придавале никакво значење на богатството Богаташот Roger Baillon собирал вредни автомобили од 1950 до 1970 година и сакал да ги реставрира и изложи во музеј,но починал во 2004 година. Неговиот имот во западна Франција со богатата колекција го наследил неговиот син Jacques, кој исто така починал минатата година и сѐ останало на внуците, пишува Daily Mail. Тие не посветувале многу внимание на 60-тина зар’ѓани автомобили кои стоеле под трошната стреа, но еден ден сепак одлучиле да повикаат експерти да видат колку тоа вреди или дали воопшто нешто вреди. Оваа работа ја...

Continue reading

maska

Македонски златни артефакти ќе се излагаат во Германија

Македонски  златни артефакти ќе се излагаат во Германија. Златната маска и пронајдените предмети кај Горна Порта ќе се изложат во Германија.  Покрај овие артефакти Германците ќе видат и други вредни археолошки вредни предмети од Македонија.  Пронајдените предмети   ќе бидат изложени на 24 јули   во германскиот Државен музеј.   Охриѓани и македонците досега немале ваква можност.   Дома артефактите се чуваат во музејските депоа, а златната маска и останатите вредни предмети охриѓани и македонските граѓани ги гледаат само на постери. За да ги видат во живо ќе почекаат до отворањето на Златната...

Continue reading

Слики вредни милиони

Гоген и Бонар виселе во кујна кај работник Две слики, вредни неколку милиони евра, кои се украдени 1970 година во Лондон, се пронајдени по долгогодишна истрага, на Сицилија во куќа на еден пензионер кои ги држел закачени во кујна, соопштила италијанската полиција. Станува збор за слики од историско и уметничко значење, изјавил генералот Мариано Моса челник на полициското одделение задолжено за културно наследство. Тој на денешната прес конференција ја реконструирал истрагата која довела до откривање на платната на Пол Гоген (1848-1903) и Пјер Бонар (1867-1947). Станува збор за делата „Овошје...

Continue reading

Што ќе му се одземе на Санадер

Со одлуката на судот одат во сопственост на државата Голем дел од пишаната пресуда покрај затворската казна, на екс премиерот на Хрватска, се однесува на уметничките дела во негова сопственост и на сумата распоредена на 16 сметки. Од вкупно 26 страници напишана пресуда во случајот Фима Медиа, која ја објавил загрпскиот суд, 10 од нив биле попис на уметнички дела во сопственост на Санадер, а кои по правосилноста на пресудата ќе бидат во рацете на хрватската држава. Од куќата на Санадер во Козаревачка улица се запленети дела вредни најмалку 833.360 евра, а од куќата во Маломлачка улица уметнички...

Continue reading

muzej

Приведени деветмина осомничeни во врска кражбата во Музејот на Македонија

Полицијата утрово почна акција за приведување на осомничени во врска со исчезнувањето на вредни предмети со културно историско значење од Музејот на Македонија, соопштија за МИА од МВР. Полицијата утрово почна акција за приведување на осомничени во врска со исчезнувањето на вредни предмети со културно историско значење од Музејот на Македонија, соопштија за МИА од МВР. Според првичните информации, приведени се актуелниот и еден од поранешните директори на Музејот на Македонија. Во истрагата беше констатирано дека недостасуваат 166 вредни предмети од културно историски значење. Истрагата покажа...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top