Categories
Охрид

Поставена е модуларната болница во кругот на охридската болница

Moдуларната болницатќе се опреми  со целокупна медицинска опрема. Паралелно со поставувањето на монтажниот објект се работи и на изградба на базна станица за снабдување на течен кислород на овој оддел и на интерно. 

Categories
Охрид

Поставена модуларната болница за третман и лекување на пациентите со КОВИД 19 во Охрид

Деновиве пристигнаа модулите за монтажната болница за третирање на пациенти заболени од ковид 19 во Охрид. Веднаш се пристапи на нивно монтирање, па така до крајот на денешниот ден болничкиот објект веќе го доби својот лик.

Categories
Охрид

Охридската општа болница ќе се подновува со современа медицинска апаратура

Во тек е тендер за набавка на апарат за ласерско кршење на камења во бубрезите. Овој апарат  се набавува за прв пат, а пациентите досега за  оваа медицинска  услуга беа принудени да одат на лекување во приватни болници или на скопската Универзитетска клиника.

Categories
Охрид

При крај активностите за поставување на модуларната болница во Струга

Во соработка со Министерството за Здравство, Општата болница во Струга постави модуларен Ковид центар.

Categories
Охрид

Не работи компјутерскиот томограф во Општа болница Охрид

Прегорел резервен дел поради големата преоптовареност на одделот за рендген дијагностика. Станува збор за скап резервен дел кој не се знае кога ќе биде набавен, а во меѓувреме итните пациенти ќе бидат носени на снимање на томографот во Струшката општа болница.

Categories
Охрид

Од охридската општа болница стравуваат од притисок врз здравствениот систем по претстојните празници

Повикуваат граѓаните да ги почитуваат мерките за заштита од ковид 19. Досега искуството покажа дека секое несовесно однесување на граѓаните кон заразната болест завршува со болничко лекување.

Categories
Охрид

Охридската болница најавува изградба на систем за снабдување со течен кислород за сите одделенија

Во стариот дел од болничката зграда нема централен довод на кислород за Интернистичкиот и Инфективниот оддел. Во моментов на овие оддели се користат тешки кислородни боци за лекување на болните од ковид 19.

Categories
Охрид

СЕ ИНТЕНЗИВИРАА ПОДГОТВИТЕЛНИТЕ АКТИВНОСТИ ЗА ПОСТАВУВАЊЕ НА МОДУЛАРНАТА БОЛНИЦА ВО СКЛОПОТ НА ОХРИДСКАТА БОЛНИЦА

Општина Охрид ги започна градежните активности за подготовка на просторот во болничкиот комплекс каде што ќе биде поставена Модуларната болница за третман и лекување на пациентите со КОВИД 19.

Categories
Охрид

Охриѓани да помогнат со почитување на мерките апелира медицинскиот кадар од Општа болница

95 пациенти се болнички згрижени во Општа болница Охрид. Состојбата со болничкото лекување на пациенти позитивни на ковид 19 постојано се менува и во моментов има слободни болнички кревети.  Директорот на охридската болница  упатува апел до сограѓаните да ги почитуваат пропишаните мерки. 

Categories
Охрид

Во моментов 111 пациенти се болнички згрижени од ковид 19 во охридската општа болница


Од нив 20 тина се со потешка клиничка слика. На кислородна поддршка се 40 пациенти, а дневно се трошат и по 50 боци кислород.