Tag: активности

Од денес продолжуваат градежните активности на патот преку Галичица

Јавната установа Национален парк „Галичица“ и изведувачот на работите за реконструкција на патниот правец преку Галичица ја информираат јавноста дека од понеделник, 9-ти август 2021 година до петок 13-ти август 2021 ќе продолжат градежните активности. За непречено одвивање на активностите на терен, патниот правец ќе биде затворен за сообрајќај од 08:00 до 17:00 часот, секој ден, од превојот Баба во насока на Отешево. Сообрајќајот од Охрид до превојот Баба ќе се одвива непречено. Јавната установа Национален парк Галичица, заради зголемениот број на јавувања од страна на многу граѓани, уште...

Continue reading

Привршуваат теренските активности на ранохристијанската базилика кај Св. Еразмо

Остатоците од архитектурата на градбата и мозаичните подови кои ги краселе презвитериумот, наосот и нартексот на базиликата беа откриени за прв пат по речиси 50 години, со што се овозможија услови за спроведување на конзерваторски истражувања и за изработка на детална документација. Теренските активности ги координираше Анита Танеска, а конзерваторите Ванчо Димоски и Никола Патчев од НУ Завод и Музеј – Охрид ја спроведуваа деликатната акција за отворање на мозаиците. По целосното расчистување на градбата беше извршено геореференцирано фотограметриско снимање од страна на д-р Христијан...

Continue reading

ИНТЕНЗИВНИ ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ НА УЛИЦАТА „ЈАНЕ САНДАНСКИ“

Интензивно се одвиваат градежните работи за реконструкција на улицата „Јане Сандански“ на потегот од крстосницата со булевар „Туристичка“ до крстосницата со улиците „Сирма Војвода“ и „Даме Груев“. Интензивно се одвиваат градежните работи за реконструкција на улицата „Јане Сандански“ на потегот од крстосницата со булевар „Туристичка“ до крстосницата со улиците „Сирма Војвода“ и „Даме Груев“. Во моментот се работи на изведба на нова главна водоводна линија во должина од 700 метри и две секундарни линии од двете страни на улицата со вкупна должина од 1200 метри и паралелно се работи на нови приклучоци...

Continue reading

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ НА „15-ТИ КОРПУС“

Поради изведување на градежни активности на улицата „15-ти Корпус“, денес 29.04.2021 година (четврток) ќе има отежнат тек на сообраќајот, а можни се и повремени застои. Градежните активности ќе започнат во раните утрински часови (4:00 часот) и ќе траат во текот на денот. Поради изведување на градежни активности на улицата „15-ти Корпус“, денес 29.04.2021 година (четврток) ќе има отежнат тек на сообраќајот, а можни се и повремени застои. Градежните активности ќе започнат во раните утрински часови (4:00 часот) и ќе траат во текот на денот. Се молат сите учесници во сообраќајот да се придржуваат...

Continue reading

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ НА УЛИЦА „15-ТИ КОРПУС“

Поради изведување на градежни активности за подготовка на коловозот за асфалтирање, на улицата „15-ти Корпус“, на потегот пред градските гробишта на 01.04.2021 година (четврток) ќе има отежнат тек на целиот сообраќај, а можни се и повремени застои. Поради изведување на градежни активности за подготовка на коловозот за асфалтирање, на улицата „15-ти Корпус“, на потегот пред градските гробишта на 01.04.2021 година (четврток) ќе има отежнат тек на целиот сообраќај, а можни се и повремени застои. Се молат сите учесници во сообраќајот да се придржуваат според соодветната сигнализација со цел да се...

Continue reading

ПОРАДИ ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ СЕ ВОВЕДУВА НОВ СООБРАЌАЕН РЕЖИМ НА УЛИЦА „ЈАНЕ САНДАНСКИ“

Општина Охрид од 20.03.2021 година (сабота) ќе започне со градежни активности за реконструкција на дел од улицата „Јане Сандански“ на потег од кружната крстосница со булевар „Туристичка“ до кружната крстосница со улица „Сирма Војвода /Даме Груев“. Општина Охрид од 20.03.2021 година (сабота) ќе започне со градежни активности за реконструкција на дел од улицата „Јане Сандански“ на потег од кружната крстосница со булевар „Туристичка“ до кружната крстосница со улица „Сирма Војвода /Даме Груев“. За таа цел на овој потег ќе отпочне да важи времен режим на сообраќај по кој мора да се придржуваат учесниците...

Continue reading

ЗАПОЧНУВААТ ПОДГОТВИТЕЛНИ АКТИВНОСТИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛИЦАТА „ЈАНЕ САНДАНСКИ“

Од понеделник 01.03.2021 започнуваат подготвителни работи за уште еден голем инфраструктурен проект, комплетна реконструкција на улицата „Јане Сандански“ од кружниот тек на булевар „Туристичка“ до кружниот тек кај Болничкиот комплекс и промена на водоводната азбестна линија. Од понеделник 01.03.2021 започнуваат подготвителни работи за уште еден голем инфраструктурен проект, комплетна реконструкција на улицата „Јане Сандански“ од кружниот тек на булевар „Туристичка“ до кружниот тек кај Болничкиот комплекс и промена на водоводната азбестна линија. Општина Охрид ја информира јавноста дека ќе се...

Continue reading

Финансирање на мали проекти важни за НП Галичица и локалното население меѓу бројните активности во планот за управување со паркот

На јавна расправа се одобрени активностите предвидени во Планот  за управување  со Национален парк Галичица за перидот 2021 – 2030. Без забелешки поминал и Нацрт Извештајот за Стратегиска оцена за влијанието врз животната средина.  Во  Програмите за управување со паркот се предвидени активности  кои овозможуваат заштита на природниот и културниот  биодиверзитет,  локален развој и  одржлив туризам. За двата документи граѓаните можат да доставуваат забелешки по писмен пат до крајот на месецов. Одржана јавна расправа по Нацрт Планот за управување со Национален парк Галичица 2021 – 2030 и Нацрт...

Continue reading

Продолжуваат градежните активности за реконструкција на детската градинка „Планински цвет”

Градежните активности за реконструкција на детската градинка “Планински цвет” – Вевчани се одвиваат интензиивно. Градежните активности за реконструкција на детската градинка “Планински цвет” – Вевчани се одвиваат интензиивно. Со овој проект предвидено е: спуштање на плафоните со хантер-даглас елементи, поставување на нова внатрешна расвета, набавка на играчки и реквизити, санација на ѕидовите и нивно фарбање, како и изградба на ново игралиште за децата опремено со нови најмодерни реквизити и урбана опрема. Средствата за овој проект се обезбедени преку проектот “Зајакнување на капацитетите на...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top