Tag: цел

Воспоставена соработка меѓу воздухопловниот ВИНГ на АРМ и ПСС од Охрид

Со одобрение на Министерството за Одбрана и Генералштабот на Армијата, Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид започна многу значајна соработка со армискиот воздухопловен ВИНГ, која во иднина ќе се продлабочува, со цел зголемување на ефикасноста и економичноста на спасителните операции. Со одобрение на Министерството за Одбрана и Генералштабот на Армијата, Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид започна многу значајна соработка со армискиот воздухопловен ВИНГ, која во иднина ќе се продлабочува, со цел зголемување на ефикасноста и економичноста на спасителните операции. Соработката...

Continue reading

Бидете дел од неделата на солидарноста

Од 19-ти до 25-ти април се одбележува Неделата на солидарност, под мотото „Вашиот прилог – значајна помош“, со цел подигање на нивото на свест на населението за потребната помош и поддршка на ранливото население, информираат од охридскиот Црвен крст. Од 19-ти до 25-ти април се одбележува Неделата на солидарност, под мотото „Вашиот прилог – значајна помош“, со цел подигање на нивото на свест на населението за потребната помош и поддршка на ранливото население, информираат од охридскиот Црвен крст. Граѓаните може да ја покажат својата солидарност со донирање прехранбени производи и средства за...

Continue reading

Се изготвува оперативен план за спроведување на најстроги рестриктивни мерки со цел спречување, внесување и ширење на коронавирусот COVID – 19

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ги усвои следниве заклучоци: Владата на Република Северна Македонија на последната седница ги усвои следниве заклучоци: 1. Се задолжува Комисија за заразни болести при Министерството за здравство, да подготви детален писмен предлог со мерки и препораки за воведување на најстроги рестриктивни мерки во врска со спречување, внесување и ширење на коронавирус COVID-19 (забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија за време на ден и во ноќ, организирање на јавниот превоз, сменско работење, опфатени категории...

Continue reading

Влада: Oпштините Дебрца, Охрид и Струга да ги интензивираат процесите и активностите со цел исполнување на препораките на УНЕСКО

Владата на Република Северна Македонија последната седница ја разгледа и усвои Информацијата за степенот на реализација на препораките на Реактивната мисија на УНЕСКО од 2017-та година, одлуките на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО (Краков, 2017 и Баку, 2019), и релевантните заклучоци на Владата на Република Северна Македонија за состојбата со природното и културното наследство во Охридскиот регион и ја реафирмираше определбата да се зачува статусот на УНЕСКО за Светско културно и природно наследство на Охридскиот регион, во насока на подобрување на квалитетот на живот на граѓаните во...

Continue reading

„Рециклирај и донирај“- собирање отпадно масло со еколошка и хуманитарна цел

Над 250 тони отпадно масло од хотелите, рестораните и домаќинствата во охридско струшкиот регион наместо да завршат на депонија или во канализација, се третираат и извезуваат во странство каде се преработуваат во еко гориво. Најголем дел  од отпадното масло се собира од големите потрошувачи но компанијата СУНИЛЕНС, која од 2009та година е присутна во Охрид, она што го започна како пилот проект со локалната самоуправа го продолжува како сопствена иницијатива за создавање на еколошка навика кај домаќинствата. И на сето тоа додава и хумаитарен аспект. Над 4.000 тони отпадно масло за јадење од хотели,...

Continue reading

klupi

Пешачката рекреативна патека од мостот до Горица прва повторно цел на вандали

Искршени и искорнати канделабри, уништени клупи, оштетен плочник е сликата од пешачката рекреативна патека од мостот до Горица прва. Од кога патеката е направена, постојано се уништува. Лоакалната ги санира штетите, но тоа не е решение. Пешачката рекреативна патека од мостот до Горица прва повторно цел на вандали. Искршени и искорнати канделабри, уништени клупи, оштетен плочник е сликата поради која изминативе денови поголем број на граѓани реагира споделувајќи слики и видеа на социјалните мрежи. Од локалната самоуправа велат дека навистина се запрепастени од несовесноста на некои граѓани. Од...

Continue reading

Николовски: Измена на риболовната основа за Охридското Езеро со цел заштита на охридската пастрмка и белвица

Изловот на ендемските видови, пастрмката и белвицата се контролира и од двете страни на Охридското Езеро и од македонската и албанската. Министерството за земјоделие шумарство и водостопанство подготвува измена на риболовната основа со цел зачувување на овие два вида риби. Измена на риболовната основа за Охридското Езеро со цел заштита на охридската пастрмка и белвица, најави Љупчо Николовски, министерот за земјоделие шумарство и водостопанство. Тој кажа дека во моментов се работи ревизија на риболовните основи, како и тоа дека во тек се постапките на изработувачите односно научните институции. „Ние...

Continue reading

Мена: Моја главна цел унапредување на квалитетот на здравствените услуги

Микробиолошката лабораторија во центарот за нефрологија Струга, пофалена од голем број корисници на услуги од охридско струшкиот регион. Менаџерскиот тим на установата вели дека добро е кога се слуша позитивна критика. Тоа им дава дополнителен стимул за работа кон остварување на нивните цели, насочени кон унапредување на квалитетот на здравствените услуги. Микробиолошката лабораторија која што функционира во струшкиот Завод за нефрологија, работи по најсовремените медицински методи. Микробиолозите од оваа лабораторија континуирано ги надградуваат своите стручни знаења за извршување на високостручна...

Continue reading

Основното училиште „Ванчо Николески“ од Лескоец цел на вандали

Искршени клупи, рипстолите и другите реквизити кои се наоѓале во дворот на основното училиште „Ванчо Николески“ од Лескоец. Ова не е прв пат училиштето да биде цел на вандалски испади. Директорката бара Локалната да преземе мерки и да ангажира чуварска служба или да постави видео надзор. Основното училиште „Ванчо Николески“ од Лескоец цел на вандали. Искршени се клупите во дворот, рипстолите и другите реквизити кои учениците ги користат за рекреација кога се на одмор или пак на часовите по физичко воспитување. Директорката вели дека проблем е што училишниот двор не е заштитен па несовесни граѓани...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top