Tag: Цаноски

Христијан Петрески и Јорде Цаноски најсреќни во Лакочереј и Пештани

Христијан Петрески го фати крстот за годинешното чествување на празникот Водици во селото Лакочереј. Христијан Петрески го фати крстот за годинешното чествување на празникот Водици во селото Лакочереј. Голем број на скокачи и годинава учествуваа во манифестацијата која се одржа во ова село. Жителите на селото, според традицијата, го даруваа среќниот фаќач на крстот. Тие наполнаа од осветената вода на реката, каде се изведе чинот на фрлање на Светиот крст. Јорде Цаноски пак по трет пат беше најсреќниот и излезе со крстот во раката од водите на Охридското Езеро во Пештани. Со тоа продолжува древната...

Continue reading

EMUC

Со кариерен центар, ќе се откриваат афинитетите на средношколците од ЕМУЦ

Целта е правилно насочување во  професионалната определба на учениците. Формиран е и тим кој ќе работи со учениците, а во моментот се подготвува и опремува просторијата посебно одредена за овој кариерен центар. Средношколците од ЕМУЦ „Св.Наум Охридски“ ќе добијат помош во бирањето на нивната професионална определба. Ова, нивното средно училиште ќе им го овозможи преку проектот за креирање на кариерен центар кој ќе функционира во рамките на училиштето. Директорот на оваа образовна институција, Јане Цаноски вели дека формиран е тимот кој ќе работи со децата во кариерниот центар, а во моментот...

Continue reading

emuc struki

Роботи што се движат сами, шарени и средени нокти во ЕМУЦ

Сето ова можеа да го видат основците од охридските училишта на отворениот ден во Електромашинскиот училишен центар „Свети Наум Охридски“. Ова, и многу други активности се дел од програмата на ова средно општинско училиште за одбележување на нивниот патронен празник. Интересен робот што сам се движи низ просторот, електрични светилки кои се палат и гасат последователно, 3Д анимации на изработка на машински делови, и декорирање и средување на нокти.Ова шаренило денес можеа да го видат учениците од основните училишта од градов, на отворениот ден во Електромашинскиот училишен центар „Свети Наум...

Continue reading

бродови

Охриѓани и стружани сакаат да се поврзат со бродска линија

Охриѓани и стружани сакаат да се поврзат со бродска линија. Локалната самоуправа од Струга подготвила документација за изградба на пристанишtе. Идејата да се воведе бродска линија Охрид – Струга не е нова ни неостварлива. Капетан Горан Устијаноски од охридската капетанија на пристаништа информира дека е изготвен акционен план за изградба на пристаниште во Струга како задолжение од Владата. Од министерството за транспорт и врски посочуваат дека сега на потег е локалната самоуправа во Струга. Но, градоначалникот Зијадин Села, вели Струга има неколку локации каде што може да доаѓаат и поаѓаат...

Continue reading

abas

Абас Цаноски со автентични записи од минатото

Абас Цаноски со автентични записи  од минатото. Носталгијата по едно минато време влијаела стружанецот Абас Цаноски да ги напише трите нови книги „Сите мои песни“, „Струшката чаршија, еснафите, песната“ и „Низ виорот на животот“. Пишувањето е неговиот живот, а желбата да ги оживее настаните од минатото за да не паднат во заборав,  резултирала со новите изданија. Секоја од трите книги има свое значење и кажување за секое време, вели авторот.„ Се задржав на настаните актуелни во тоа време кое одминало. Еден од настаните е свадбениот обичај кај муслиманите од Октиси кој денес е отпаднат , а бил...

Continue reading

eksterno

Матурантите од Охрид денес беа екстерно тестирани

642 матуранти од охридските средни училишта денес беа екстерно тестирани. Од трите средношколски образовни центри во градов велат дека се изминало во најдобар ред. Матурантите од Охрид денес беа екстерно тестирани. Тие минатите години беа изземени од ваквиот вид тестирање бидејќи  во јуни полагаат матура. Учениците  за денешниот екстерен тест, како и за оној в петок имаа на увид 60 илјади прашања. Бројот на прашања кои се на тестот зависи од тоа колку предметот е застапен неделно во наставата. Двата предмети по кои се тестираат, учениците ги дознаа пред два дена. Во средното училиште Ванчо Питошески...

Continue reading

emuc

ЕМУЦ „Св.Наум Охридски“ утре го одбележува патронатот

ЕМУЦ „Св.Наум Охридски“ утре го одбележува патронатот. Општинското средно училиште, ЕМУЦ „Св Наум Охридски“  утре ќе го одбележи патронатот. Во аулата на училиштето ќе се одржи свечена култруно-забавна  програма подготвена од средношколците и нивните наставници. Директорот на ЕМУЦ, Јане Цаноски е задоволен од применувањето на бројни активности со кои се подобрува работењето на оваа образовна институција. Меѓу активностите ставен е акцент на подбрување на редовноста на учениците и намалување на зачестените изостаноци од настава, напоменува Цаноски.„ Направивме анализа за организирање на одморите...

Continue reading

слики свадба

Исчезнуваат свадбарските обичаи кај муслиманите

Изумираат бројни  ритуали поврзани со свaдбарските обичаи кај муслиманите од  овие простори. Изумираат бројни  ритуали поврзани со свaдбарските обичаи кај муслиманите од  овие простори. Скоро и да ги нема бричењето на зетот, каносувањето на невестата, играта филџан или подарокот накитен овен,  како дел од адетите кај муслиманите во Октиси. Многу од ритуалите кои се практикувале со векови денес  скоро и да не постојат. Глобализацијата и новото време ги збришаа некогашните обреди и кај муслиманите. За да не паднат во заборав некогашните верски обичаи поврзани со свршувачките и свадбите кај муслиманите...

Continue reading

sertifikat

Презентација на проектот „Посвојте парк“

Денес во просториите на Универзитетот ФОН се одржа презентација на проектот „Посвојте парк“. Амбасадорот на САД во Р. Македонија Пол Волерс, на учениците учесници на „Зелената академија“, им додели сертификати. Со доделување на сертификатите на учениците, учесници во „Зелената Академија“ отпчна првата активност на проектот „Посвојте парк“. Станува збор за мошне важен преокт од областа на екологијата, чија што цел е да се развие свеста кај младите за еколошките проблеми со кои се соочува Македонија, како и тоа да се инспирираат сами да преземат активности за да ја подобрат лошата состојба во...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad