Tag: факултетот

Одржани мотивациски предавања за охридските студенти од Факултетот за туризам и угостителство

Студентите имаа можност да слушнат  како да стигнат до успех преку споделување на животните приказни на двајца млади успешни луѓе од  областа на туризмот и угостителството. Тие им  порачаа да ги следат своите амбиции и соништа за да успеат во нивните  професионални цели.  Студенското собрание при охридскиот Факултет за туризам и угостителство организира мотивациско предавање насловено како „Патот до успехот“. Со свои мотивациски предавања учествуваа Дамир Бошњак успешен менаџер на елитни хотели на Блискиот Исток и Бранко Попоски, блогер и готвач. Дамир Бошњак ги сподели неговите искуства во...

Continue reading

На Факултетот за туризам и угостителство во Охрид пријавени 142 кандидати во првиот уписен рок

На охридскиот Факултет за туризам и угостителство во првиот уписен рок се пријавиле вкупно 142 кандидати. За оваа академска година според конкуросот има место за 300 нови бруцоши. На охридскиот Факултет за туризам и угостителство во првиот уписен рок се пријавиле вкупно 142 кандидати. За оваа академска година според конкуросот има место за 300 нови бруцоши. По 50 места има на насоките туризам и царина и шпедиција, 45 за менаџмент во услужен сектор, а по 40 на осигурување, гастрономија и хотелско – ресторански менаџмент. Активни се и студиските програми на англиски јазик, на насоката туризам...

Continue reading

Размена на гастрономски искуства во Факултетот за туризам и угостителсво во Охрид

Професорите по гастрономија Жан Бларет и Кристоф Доверн, од школата за Гастрономија „Џес Де Форест“ од Лил – Франција,  во кујната на факултетот одржаа мастер клас професори, студенти и готвачи од повеќе хотели и ресторани од Охрид. Професорите по гастрономија Жан Бларет и Кристоф Доверн, од школата за Гастрономија „Џес Де Форест“ од Лил – Франција, во кујната на факултетот одржаа мастер клас професори, студенти и готвачи од повеќе хотели и ресторани од Охрид. Нов мастер час на врвни готвачи од Европа на Факултетот за туризам и угостителсво. Професорите по гастрономија Жан Бларет и Кристоф Доверн,...

Continue reading

Свечено отворање на иновативен хаб во рамките на Факултетот за туризам и угостителство- Охрид

Станува збор за презентација на јавниот повик за финансирање на проекти за новоосновани трговски друшта „Старт-ап„ и „Спин-оф“, од југозападниот регион. Станува збор за презентација на јавниот повик за финансирање на проекти за новоосновани трговски друшта „Старт-ап„ и „Спин-оф“, од југозападниот регион. На настанот зборуваа, директорот на ФИТР г.Јован Деспотовски и Проф. д-р Сашо Коруновски, ректор на Универзитетот „Св. Климент Охридски“-Битола. Ова е дел од проектот „Иновативен Еко-Систем во областа на прекуграничната соработка“, финансиран од Европската Комисија, застапувана од Делегацијата...

Continue reading

Се реновира Факултетот за туризам и угостителство

Факултетот за туризам и угостителство се подновува. Извршена е замена на дограмата на еден дел од старата зграда, а моментално се вршат зафати на промена на кровот. Ова се прави со пари од Министерството за образование. За наредната година се очекува да добијат дополнителни средства со кои ќе се смени целокупната дограма и ќе се реновираат предавалните. Се реновира Факултетот за туризам и угостителство. Со пари од Министерството за образование во висина од 3 милиони денари се смена дограмата на еден дел од старата зграда, а моментално се работи на промена на кровната конструкција која била стара...

Continue reading

kariera

Понудата на работа и побарувачката на едно место

Со подобра комуникација помеѓу понудата на работа и побарувачката до зголемување на бројот на вработувања, велат од ФТУ -Охрид. На отворените „ Денови на кариера“ кои од денес се одржуваат во факултетот дипломираните и активни студенти на ФТУ и компаниите од областа на туризмот имаа можност да се сретнат и да ги споделат своите искуства.   Дипломираните и активни студенти на ФТУ и работодавачите на едно место. Компаниите од областа на туризмот, агенциското работење, услужните дејности и шпедицијата денес имаа можност да се сретнат и да поразговараат околу нивните потреби и желбите на оние кои...

Continue reading

ftu

Работодавците и работниците на едно место

Денови на кариера во Факултетот за туризам и угостителство. Идејата за еден ваков настан е од самите компании од областа на туризмот, но и од областа на шпедицијата и осигурувањето. Целта е на едно место да се сретнат оние кои нудат и оние кои бараат работа. Работодавците и работниците на едно место. ФТУ организира денови на кариера  на кои ќе земат учество повеќе компании кои ќе се престават на свои штандови поставени во факултетот и каде ќе ги промовираат работните места кои им се непополнети а се од областа на струките кои  се едуцираат на ФТУ. Идејата е од самите компании и од областа на...

Continue reading

ftu

ФТУ: Државен испит за студентите дури по завршувањето на студиите

Ова е ставот на Наставно-научниот совет на Факултетот за туризам и угостителство од Охрид. За државниот испит досега негативно се произнеле повеќе од дваесетина високообразовни институции од земјава. Било какво тестирање на студентите да се прави дури по завршувањето на нивните студии и истото да не го спречува нивното дипломирање. Ова е ставот кој Наставно-научниот совет на Факултетот за туризам и угостителство го проследи до Универзитетот „Свети Климент Охридски“ под чија капа се наоѓа, а кој истиот треба да го препрати до Министерството за образование. Нивното изјаснување по однос на предлогот...

Continue reading

grcka kujna

Студентите од ФТУ учеа грчки специјалитети

Храната не знае политика, а единствениот македонец Сашо Донев, кои цели 6 години на Тасос на грците им продавал гиро, денес беше гостин на ФТУ . Тој  на охридските студенти им го пренесе своето искуство од Тасос за приготвување гиро и суфлаки. Традиционалната грчка кујна и музика денес беа дел од амбиентот на ФТУ Охрид. Студентите имаа една несекојдневна можност од врвните мајстори на грчката кујна да научат како се подготвуваат дел од грчките јадења, суфлаки, гиро, брускети, реванија. Нашата интенција е да направиме високо профилирани кадри кои ќе излезат на пазарот и ќе бидат конкурентни,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top