Tag: употреба

Веб-страницата www.vakcinacija.mk во употреба

За само неколку часа има повеќе од 8000 регистрирани граѓани. За само неколку часа има повеќе од 8000 регистрирани граѓани. Преку пополнување на апликација искажувате интерес за вакцинација против КОВИД-19. Сите апликации ќе бидат внесени во системот Мој Термин и нема потреба дополнително да го ажурирате податокот или да го барате и информирате својот матичен лекар дека сте се регистрирале. Согласно распоредот предвиден во планот за вакцинација, матичниот лекар ќе ве повика и ќе ве информира за точниот датум и час кога треба да се вакцинирате на пунктот кој ќе го изберете при регистрацијата....

Continue reading

Со измените во Законот за безбедност во сообраќајот се очекува дисциплинирање на возачите

Парични казни и одземање на возилата следуваат за возачи кои ќе пречекорат дозволена брзини на патот или  ако возат под дејство на алкохол. Стапија на сила измените во Законот за безбедност во сообраќајот. Повеќе не важи впишувања на казнени негативни поени за возачите кои ќе направат сообраќаен прекршок. Возачите ќе плаќаат парична казна наместо досегашната можност казната да ја заменат со негативни поени за сообраќен престап и загрозување на сообраќајната безбедност. На сила стапија измени во Законот за безбедност во сообраќајот. Возачите кои ќе ја пречекорат дозволената брзина на патот ќе...

Continue reading

Националната Платформа за on line настава лесна за употреба

 Примената на оваа платформа треба да овозможи  нормален наставен процес и  надминување на слабостите кои се јавија претходно со далечинското учење.  На децата ќе им бидат предавани наставните содржини од страна на наставниците кои ќе бидат во училница.  За тоа се потребни компјутери со соодветна конфугурација и јачина на интернет пристапот во училиштата кои се обврска на општините.   Лесна е за употреба Националната Платформа за он лине настава, тврдат 30 национални обучувачи кои своето знаење го пренесле на сите свои колеги во македонските училишта. Денес школите ги добија корисничките имиња...

Continue reading

Повторно во употреба јавните тоалети кај Т.Ц.АМАМ

Ј.П.„Охридски Комуналец„ ги информира граѓаните дека од 01.06.2020 год. (понеделник) повторно ги става во употреба јавните тоалети лоцирани кај мини-плоштадот во близина на Т.Ц.АМАМ. Ј.П.„Охридски Комуналец„ ги информира граѓаните дека од 01.06.2020 год. (понеделник) повторно ги става во употреба јавните тоалети лоцирани кај мини-плоштадот во близина на Т.Ц.АМАМ. Заради превенција од ширење на заразата предизвикана од вирусот COVID-19, Ј.П.„Охридски Комуналец„ привремено ги стави надвор од употреба јавните тоалети.

Continue reading

Заради COVID-19 јавните тоалети надвор од употреба

Заради превенција од ширење на заразата предизвикана од вирусот COVID-19, Ј.П.„Охридски Комуналец„ привремено ги стави надвор од употреба јавните тоалети во Охрид. Заради превенција од ширење на заразата предизвикана од вирусот COVID-19, Ј.П.„Охридски Комуналец„ привремено ги стави надвор од употреба јавните тоалети во Охрид. Претходно истите темелно се дезинфицирани.

Continue reading

ПУШТЕНО ВО УПОТРЕБА ЗИМСКОТО ЛИЗГАЛИШТЕ

Градоначалникот Константин Георгиески, го пушти во употреба зимското лизгалиште. На површина од 325 метри квадратни, лизгалиштето е поставено на Кејот „Македонија“, каде има и мала бина, на која секојдневно учениците од основните училишта ќе имаат културно – уметничка програма. Градоначалникот Константин Георгиески, го пушти во употреба зимското лизгалиште. На површина од 325 метри квадратни, лизгалиштето е поставено на Кејот „Македонија“, каде има и мала бина, на која секојдневно учениците од основните училишта ќе имаат културно – уметничка програма. Лизгалиштето е донација на Агенцијата за...

Continue reading

Со употреба на нови технологии Охрид се бори против аерозагдувањето

Одделението за заштита и влијание врз животната средина при општина Охрид која како пилот општина согласно проектните активности на „ЕУ INTERREG Balkanmed AIRTHINGS“ проектот или „Ефикасно користење на новите технологии за чист атмосферски воздух“ заврши со поставувањето на 11 сензори на различни локации на јавни институции за следење на еколошки параметри, како и поставување/инсталирање на 15 филтри на оџаците на  домаќинства во населбата Кошишта кои користат цврст енергенс за затоплување на своите домови. Одделението за заштита и влијание врз животната средина при општина Охрид која како пилот...

Continue reading

Во Слатино пуштена во употреба браната која беше реконструирана во рамки на програмата на ЕУ за санација на штети од поплави

Со 1,2 милиони евра ЕУ помогна да се намали потенцијалниот ризик од поплави и да се зголеми отпорот кон идните поплавувања. Таа ги поддржа и услугите за наводнување што браната ги обезбедува за локалното население. Пуштена во употреба браната на Слатинско езеро во Општна Дебрца. Овој хидрографски објект е ренструиран, со средства од ЕУ и е во склоп на Програмата на Европската Унија за санација на штети од поплави. Зоран Ногачески – градоначалник Општина Дебрца, им се заблагодари на претсавниците на делегацијата на ЕУ, бидејќи оваа помош не само што ќе им помогне помогна на граѓани да ги...

Continue reading

Пчеларите апелираат внимателно со употреба на инсектициди

Повикуваат не само овоштарите  да внимваата што употребуваат туку  и земјоделските аптеки да внимаваат какви препарати им продаваат на овоштарите. Најчесто овоштарите не се едуцирани за употребата на хемиски препрати кои се штетни за  пчелите.   Пчелите се помалку ги има во овоштарниците во фаза на цветање и опрашување на дрвата. Одгледувачите на пчели постојано се соочуваат со грижи за опстанокот на пчелите. Сега стравуваат за безбедноста на пчелните семејства по сознанието дека на македонскиот пазар годинава го нема инсектицидот Маврик. Овој хемиски препарат не е штетен за пчелите за разлика...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top