Tag: удар

Мозочниот удар сè уште е прва водечка причина за инвалиднитет и трета причина за смрт во Македонија

Во нашата земја се уште постои значајна разлика и нееднаквост на медицинската организација во однос на рано откривање и третирање на ризик факторите за мозочен удар, како и во третман на мозочниот удар, велат податоците собрани од членовите наорганизацијата „Мозочен Удар“ од Охрид, во склоп на проектот КВАЛИТЕТНО ЗДРАВСТВО. Членовите на организацијата „Мозочен Удар Охрид“ во склоп на проектот КВАЛИТЕТНО ЗДРАВСТВО од март 2019 година до април 2021 година спорведоа истражување на примерок од вкупно 576 испитаници од кои 46% мажи и 54 % жени , и тоа испитаници кои живеат во урбани средини и испитаници...

Continue reading

Трагедија во Хрватска: Детенце почина од топлотен удар во автомобил

Петгодишно дете починало во затворен автомобил во Хрватска. Безживотното тело на несреќното момче било пронајдено на паркинг на улицата Јовичева. Станува збор за петгодишно дете од Книн. Според хрватските медиуми, таткото, мајката и момчето утрово тргнале со автомобилот. Таткото, ја однел мајката на работа, а потоа, пред да замине на работа, морал да го однесе синот во градинка. Момчето сепак не стигнало во градинката. Се претпоставува дека таткото отишол на работа без да сфати дека момчето останало во автомобилот. Температурата во Книн во моментот на несреќата била над 28 целзиусови степени...

Continue reading

Здружението „Мозочен удар“ со свој значаен придонес во борбата против Ковид 19

Здружението „Мозочен удар“ од почетокот на Covid 19 пандемијата, се вклучи во медицинскиот транспорт, со цел да им се помогне на жителите од регионот особено на постарите, онеспособени или социјално загрозени лица побрзо и побезбедно да стигнат до здравствените институции ширум земјава, згрижени во специјализирано амбулантно возило, кое обезбедува услови за спроведување на протоколите во време на пандемија. Здружението „Мозочен удар“ од почетокот на Covid 19 пандемијата, се вклучи во медицинскиот транспорт, со цел да им се помогне на жителите од регионот особено на постарите, онеспособени или...

Continue reading

Здружението „Мозочен удар“ активно во услови на пандемија

Здружението за борба против мозочен удар ,,Мозочен удар,, согласно со препораките на светската организација за мозочен удар во изминативе месеци се вклучи со повеќе активности во мисијата да се подобри статистиката при оваа болест. Пандемијата на Ковид 19 значајно се одразува на здравствената услуга која им се пружа на болните со мозочен удар.  Според светската организација за мозочен удар, која ги мониторира искуствата низ светот,  утврдено е значително  отежнување при пружање на здравствените  услуги поврзани со мозочните  удари,  што значи дека исходот на пациенти кај кои настанал мозочен...

Continue reading

На удар е стандардот на граѓаните по покачувањето на цената на струја

Негативна  рефлексија ќе има  врз кревката економија во земјава во услови на пандемија, сметаат работодавачите. Има компаниите кои работат со загуби , но  да ги зголемуваат  цените на производите туку да ги  намалат трошоците во производствениот процес , повикуваат од Бизнис Конфедерација на работодавачи.  Стандардот на граѓаните е во ризик по последното покачување на цената на електричната енергија од 7,5 посто, вели Миле Бошков, претседател на Бизнис Конфедерација на работодавачи. Во услови на пандемија и кога голем број комапнии работат со загуби, а е намалена потрошувачката , зголеувањето...

Continue reading

Здружението за борба против мозочен удар ,,Мозочен удар“ набави специјализрано медицинско амбулантно возило со средства од IPA фондовите

Здружението за борба против мозочен удар ,,Мозочен удар“ во склоп на проектот Интерегионалниот ИПА проект “„Подобрување на квалитетот и пристапноста на здравствената заштита и социјалните услуги во пограничните региони – Квалитетно Здравство“ набави специјализрано медицинско амбулантно возило.  Здружението за борба против мозочен удар ,,Мозочен удар“ во склоп на проектот Интерегионалниот ИПА проект “„Подобрување на квалитетот и пристапноста на здравствената заштита и социјалните услуги во пограничните региони – Квалитетно Здравство“ набави специјализрано медицинско амбулантно возило. Набавката...

Continue reading

Набавено современо амбуланто возило за потребите на Здруженито „Мозочен удар“

Во итни ситуации сега ќе се стигнува до најоддалечените рурални места. Возилото, понатака ќе се отстапи на некоја од здравствените установи во општина Охрид. Во меѓувреме, од здружението не само што го едуцираат населението како да се превенира од мозочен удар туку собираат и податоци корисни за изготвување на Национална Стратегија во борба против мозочните удари во земјава. Обезбедено е амбулантно возило за потребите на граѓаните и здравствените работници од Здружението „Мозочен удар“. Тие како дел од проектот „Квалитетно здравство“ го набавија амбулантното возило преку ИПА програмите на ЕУ...

Continue reading

Здружението за борба против мозочен удар „Мозочен удар“ го започна спроведувањерто на проектот „КВАЛИТЕТНО ЗДРАВСТВО“

Проектот е кофинансиран од Европската унија и националните фондови на земјите учеснички во програмата, а чија цел е подобрување на здравствената услуга во регионот преку олеснување на пристапот на болните до здравствените услуги како и набавка на медицинска опрема и медицинско возило. Проектот е кофинансиран од Европската унија и националните фондови на земјите учеснички во програмата, а чија цел е подобрување на здравствената услуга во регионот преку олеснување на пристапот на болните до здравствените услуги како и набавка на медицинска опрема и медицинско возило. Проектот се реализира поради...

Continue reading

Расте бројот на пациенти со мозочен удар во Македонија

Секоја година се регистрираат по 250 нови случаи. Во земјава се повеќе се чувствува недостаток од невролози и стручни тимови за рехабилитација на пациентите со мозочен удар. Во земјава има само 4 центри за рехабилитација, а во нашиот регион нема ваков центар.  Здружението за борба против мозочниот удар „ Мозочен удар“  ја предводи едукативната камапања во Југозападниот регион со цел едукација на граѓаните во справување со ризик факторите за оваа болест.  Дуплиран бројот на пациенти со мозочен удар во земјава во изминатава декада. Во Западна Европа  пак двојно се намалил бројот на пациенти од...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top