Tag: страна

Македонија доби „Златна награда за дестинација за патување” од страна на холандските туристи

Првата награда за дестинација за патување и припадна на РС Македонија. “Златна награда за дестинација за патување” (Golden Travel Destination Award) е резултат на гласање спроведено од страна холандските туристи коишто имаа задача да ја оценат нивната посета во странска земја којашто ја посетиле и воедно да потенцираат што е тоа што најмногу им се допаднало. Највисоко е оценета локацијата на државава со 8.2 поени, рестораните со 8.1 и културата со 8 поени од можни 10 поени. Гостомпримството е оценето со 7.9, додека локалитетите со 7.8. Од градовите највисоко котира Охрид (8.1), а веднаш зад...

Continue reading

СДСМ Охрид: Конкурсот го објавивме на партиската фејсбук страна за да стигне до што повеќе млади и невработени луѓе

Срамно е уште не започната операцијата на пописот да се кажува дека попишувачи ќе има само од СДСМ, реагираат од СДСМ Охрид на пресот на ОК на ВМРО ДПМНЕ. Срамно е уште не започната операцијата на пописот да се кажува дека попишувачи ќе има само од СДСМ, реагираат од СДСМ Охрид на пресот на ОК на ВМРО ДПМНЕ. Денеска ВМРО ДПМНЕ не критикува нас од СДСМ и пратеничката Жаклина Лазаревска само поради тоа што го објавивме конкурсот за попишувачи на нашата официјална партиска Фејсбук страница. Што е толку страшно ова? Очигледно само што ќе прочитаат СДСМ луѓето од ВМРО ДПМНЕ во се’ гледаат партизација....

Continue reading

Усвоен е првиот пакет барање на Здружението „Храбро срце“ од страна на ФЗОМ

Денеска, директорот на Фондот, Миле Сугарев го информирал здружението дека на седницата на управниот одбор е усвоен и одобрен првиот здравствен пакет (од вкупно три). Денеска, директорот на Фондот, Миле Сугарев го информирал здружението дека на седницата на управниот одбор е усвоен и одобрен првиот здравствен пакет (од вкупно три) во делот за покривање на трошоците за материјалите за редовните неделни преврски на пациентите да бидат на терет на Фондот. Досега пациентите издвојуваа огромни средства од својот сопствен буџет и постојано се соочува со проблеми за нивно снабдување од странство....

Continue reading

Сериозни обвинувања од наводна порака без да се исконтактира втората страна

Рецензирме вест објавена на порталот In7, на 08.07.2020 под наслов „Ако не дојдете на митингот, ние ќе преземеме мерки “– шефот на Кабинетот на Мерко им се заканува на административците“. Во самиот наслов изнесени се експлицитни обвинувања на адреса на шефот на кабинетот на градоначалалникот на Струга, Дашмир Насуфи, без да се побара став од него. Пишува: Соња Рилковска Рецензирме вест објавена на порталот In7, на 08.07.2020 под наслов „Ако не дојдете на митингот, ние ќе преземеме мерки “– шефот на Кабинетот на Мерко им се заканува на административците“. Во самиот наслов изнесени...

Continue reading

НП Галичица ги промовираше новата веб страна и мобилна апликација за посетителите

Менаџментот на паркот се фокусира кон промена на начинот на обезбедување средства за установата. Во изминатите неколку години со помош на Понд и Ундп паркот се свртуваат кон самофинасирање на активности од туристичка понуда и заштита на природните убавини. Денеска се одбележа годишнина од прогласувањето на националниот парк. НП Галичица ги следи светските примери во управувањето со природните ресурси. Од прогласувањето пред 6 децении до денес националниот парк се трансформира и ги менува активностите во користење на природните ресурси на планината. Денес, во рамките на одбележување на јубилејот...

Continue reading

ЈП Билјанини извори ќе покрене барање за одстранување на хаварисаните пловила од десната страна на каналот

Во соработка со Капетанија и Хидробилошки завод  ќе побараат да се утврдат надлежностите за ставање ред во каналот. Неисправните пловни објекти со години скапуваат во каналот и стануваат потенцијална еколошка опасност.  ЈП Билјанини извори ќе покрене иницијатива за ставање ред со хаосот на пловни објекти на десната страна од каналот Студенчишта. За следната сезона најавуваат покренување барање до Локалната самоуправа и до Капетанија да се среди и другиот дел од брегот, информира Гордана Јованоска, директор на ЈП Билјанини извори. Во моментов никој не е надлежен за пловилата од десната страна...

Continue reading

Дали е можно искористување на природните ресурси од една страна и истовремено зачувување на животната средина?

Денес во Охрид претставници на риболовните организации и ловни федерации од Македонија и Албанија, заедно со претставници на граѓанските организации кои делуваат во областа на екологијата и претсавници на општините, економските чинители и локалното население од двете земји, ги презентираа податоците прибрани од фокус групата задолжена за обезбедување информации за просторно планирање и управување со природните ресурси и наследството на овој прекрасен регион. Во интерес на биосферниот резерват Охрид-Преспа е заштитата на природните реткости, но и промовирање на нови туристички и економски вредности...

Continue reading

Охридско семејство веќе неколку месеци бара правда поради недозволеното поставување на далекувод од страна на ЕВН во нивниот имот

Охридско семејство веќе неколку месеци бара правда поради недозволеното поставување на далекувод од страна на ЕВН во нивниот имот. Сопствениците на парцелата тврдат дека претходно ниту биле информирани ниту консултирани за поставувањето на овој објект и бараат тој да биде отстранет од имотот или да им се плати оштета. Од ЕВН пак тврдат дека далекуводот кој се наоѓа на оваа парцела не е нов и дека само вршеле реконструкција на веќе постоечкиот. Во имотот на семејството Џамтоски од Охрид, кој се наоѓа во селото Лескоец пред неколку месеци, речиси преку ноќ е поставен далекувод од ЕВН Македонија....

Continue reading

Оваа сезона спасители на вода и од албанска страна на езерото

Спасители на вода оваа летна сезона ќе ја покриваат ревиерата на Охридското Езеро и од македонска и албанска страна. ОО на Црвен крст Охрид ќе обучува спасители на вода од албанска страна. Овој проект го реализираат со поддршка на Европската Унија. Албанските општини покажале голем интерес и сериозен пристап за реализација на овој проект. Престојната туристичка сезона спасители на вода ќе делуваат и на албанската страна од Охридското Езеро. ОО на Црвениот Крст од Охрид започнува проект со албанската страна, обука спасители на вода, која ќе ја спроведуваат инструктори од Единицата за вода при...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top