Tag: светски

Сајтовите на најголемите светски медиуми утринава беа недостапни

Голем број интернет страници во светот, меѓу кои и на британската влада и на познати светски медиуми, утринава беа недостапни поради грешка на американски клауд-сервис. Интернет страниците на повеќе светски медиуми, како Њујорк Тајмс, Фајненшл Тајмс, Би Би Си, Блумберг, Си Ен Ен, Ел Монд, Гардијан, платформата Редит, како и сајтовите на британската влада со наставка gov.uk утринава кратко време беа недостапни. Не можело да се пристапи и до интернет сајтот за продажба Амазон. По кратко време сајтовите повторно беа достапни. Клауд-сервис компанијата Фастли од Сан Франциско го обзнани проблемот...

Continue reading

Перу е светски рекордер по смртност од коронавирус

Откако Перу речиси двојно ја коригираше официјалната бројка на починати од коронавирус, стана земја со највисока стапка на смртност од болеста во светот според бројот на жители. Втора на листата е Унгарија. По ревизија на податоците, официјалниот број на починати како последица од коронавирус во Перу се зголеми на преку 180.000, како што потврди и премиерката Виолета Бермудез. Со тоа земјата со 33 милиони жители стана прва во светот по смртност од коронавирус во однос на вкупниот број население.Причина за зголемувањето на бројот на починати во јужноамериканската земја е проширувањето на официјалите...

Continue reading

УНЕСКО: Охридскиот регион ги исполнува критериумите да биде впишан на Листата на УНЕСКО со светски богатства во опасност

Слабостите нотирани од УНЕСКО за односот на државата, институциите, властите на национално и локално ниво кон Охридското Езеро и градот Охрид како природно, односно културно наследство прогласени за светско богатство и несоодветниот одговор на државата и институциите по забелешките нотирани од Светската организација резултираа Охридскиот регион да ги исполни критериумите да биде впишан на Листата на УНЕСКО со светски богатства во опасност. Слабостите нотирани од УНЕСКО за односот на државата, институциите, властите на национално и локално ниво кон Охридското Езеро и градот Охрид како природно,...

Continue reading

Филмот на охридскиот режисер Илија Пиперкоски „Дедо и Внук“ дел од програмата на шест светски фестивали

Buenos Aires International Film Festival, Osaka International Film Festival – OIFF, Stockholm City Film Festival, Dallas Independent Film Festival, Prisma Rome Independent Film Awards и International film Festival – Sweden се последните филмски фестивали кои го селектираа во својата програма играниот филм „Дедо и внук“ на режисерот Илија Пиперкоски. Buenos Aires International Film Festival, Osaka International Film Festival – OIFF, Stockholm City Film Festival, Dallas Independent Film Festival, Prisma Rome Independent Film Awards и International film Festival – Sweden се последните филмски фестивали...

Continue reading

ДЕНЕС Е СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО ?

Во 1948 г. Светската Здравствена Организација (СЗО) го одржала своето Здравствено собрание, на кое е решено 7 април секоја година да се одбележува како ден на здравјето, почнувајќи од 1950 г. Во 1948 г. Светската Здравствена Организација (СЗО) го одржала своето Здравствено собрание, на кое е решено 7 април секоја година да се одбележува како ден на здравјето, почнувајќи од 1950 г. Овој ден е датумот кога е основана СЗО и таа пригода се смета за прилика да се привлече меѓународно внимание на здравствените проблеми со кои се соочува Светот и да се подигне јавната свест за здравствените пробле...

Continue reading

Втори април е Светски ден на литература за деца

На денешен ден е роден светски познатиот дански книжевник и писател на бајки Ханс Кристијан Андерсен. Тој е автор на бајките: „Царевото ново руво“, „Оловниот војник“, „Малата сирена“, „Снежната кралица“, „Принцезата на зрно грашок“, „Девојчето со кибритчињата“ и „Палешка“. Сите тие во себе носат универзални пораки, што се раскажуваат и се паметат со генерации. Неговите приказни се читливи, разбирливи и со децении наназад лесно ги пленат децата, но и возрасните. На денешен ден е роден светски познатиот дански книжевник и писател на бајки Ханс Кристијан Андерсен. Тој е автор на бајките: „Царевото...

Continue reading

11 Март 2021 – СВЕТСКИ ДЕН НА БУБРЕГОТ

Светскиот ден на бубрегот World Kidney Day е најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите. Светскиот ден на бубрегот World Kidney Day е најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите. Светскиот ден на бубрегот се одбележува секоја година во вториот четврток од месец март, во повеќе од 200 земји ширум светот на сите континенти. Македонија преку активностите на Здружението на бубрежно болни граѓани Нефрон уште од 2007 година е приклучена кон светската кампања на меѓународните организации ISN и IFKF World Kidney Day...

Continue reading

Светски ден за едукација за заштита на животната средина

Денес се одбележува Светски ден за едукација за заштита на животната средина. ОД НП „Галичица“ со порака дека еколошката едукација ја создава платформата која ги зголемува знаењето и свеста за животната средина околу нас. Ова е неопходно за заштитата на животната средина, затоа што само знаењето за биодиверзитетот и другите значајни природни карактеристики, ќе обезбедат основа за соодветно однесување за заштита на природата. Само врз ваква основа може да се подигне јавната свест за проблемите поврзани со урбанизацијата, цврстиот отпад, шумските пожари, загадувањето на водата и воздухот, неконтролираното...

Continue reading

ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ ЗА СИТЕ, СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ХИВ СИДА

Пандемијата на КОВИД-19 изнесе на виделина многу предизвици со кои се соочуваат здравствените системи ширум светот во справувањето со нови вирусни или други инфекции. Особено дојдоа до израз недоволните капацитети во областа на јавното здравје и потребата од поголеми инвестиции во здравството воопшто. Пандемијата на КОВИД-19 изнесе на виделина многу предизвици со кои се соочуваат здравствените системи ширум светот во справувањето со нови вирусни или други инфекции. Особено дојдоа до израз недоволните капацитети во областа на јавното здравје и потребата од поголеми инвестиции во здравството воопшто. Од...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top