Tag: патишта

Општина Дебрца набави механизација за чистење на вегетацијата околу општинските и пристапните патишта

Со средства од буџетот на општината набавена е приклучна механизација – мулчер, кој се приклучува на ровокопач и првенствено ќе се користи за чистење на вегетацијата околу општинските и пристапните патишта, со што значително ќе се подобри прегледноста и безбедноста при сообраќајот. Со средства од буџетот на општината набавена е приклучна механизација – мулчер, кој се приклучува на ровокопач и првенствено ќе се користи за чистење на вегетацијата околу општинските и пристапните патишта, со што значително ќе се подобри прегледноста и безбедноста при сообраќајот. Средствата за набавка на мулчерот,...

Continue reading

Реконструкција на локални патишта во Општина Дебрца со финансиска поддршка од Светска Банка

Во рамки на “Проектот за поврзување на локални патишта ”, кој се реализира од Министерството за транспорт и врски, со финансиска поддршка од Светска Банка, а со цел подобрување на локалната патна инфраструктура, општина Дебрца аплицираше со проектот: “Реконструкција на патниот правец село Злести-село Белчишта ( врска со регионален пат ) и изградба на обиколница околу село Злести”, како продолжение на патниот правец село Лешани-село Злести, во вкупна должина од 2121 метри. Во рамки на “Проектот за поврзување на локални патишта ”, кој се реализира од Министерството за транспорт и врски, со финансиска...

Continue reading

За руралните средини нема проекти за реконструкција на локалните патишта

Жителите од очекуваат подобра патна мрежа за селата Куратица, Плаќе, Завој, Свиништа и автокампот Љубаништа.  Благој Бочварски, Министерот за транспорт и врски, ги повика сите 80 општини од земјава да аплицираат со изработени проекти за заем од 70 милиони евра од Светска банка за подобрување на патната инфраструктура. Неодамна од говорницата во градскиот Совет, Гоце Георгиески, советник од редовите на Вмро Дпмне, праша дали има можност за конкретна реализација во нивниот мандат за изградба и реконструкција на локални патишта и улици во руралните средини во Охрид. „Во програмата ставивме за реализација...

Continue reading

Проодни локалните патишта во охридската околина и Дебрцa

По интензивните снежни врнежи и студеното време полека се нормализира движењето и сообраќајот по градските улици и патиштата во регинот. Проодни се локалните патишта  кон  сите населени места во охридската околина и Дебрца. Немало дојави ниту за  помош и интервенции од  Планинската  спасителна служба.  Екипите на ЈП Охридски Комуналец го расчистија снегот по градските и локалните патишта во градот и околината. Директорот на јавното претпријатие Љупчо Грданоски информира дека биле ангажирани 100 тина вработени и расположливата механзиација за расчистување на снегот во крајно екстремни временски...

Continue reading

Усвоена програмата за зимско одржување на улици и патишта

За проодни  сообраќајници во општина Охрид се задолжени  Секторот за комунални дејности, СВР Охрид,  ЈП Охридски Комуналец и Македонија пат секција Охрид.  Според потребите дополнително ќе биде ангажирана фирма со  механизација за расчистување на снежните наноси во зимскиот период.  Донесена е оперативна програма за организирано зимското одржување на улиците и патишта во општина Охрид. Улиците и патиштата ќе бидат поделени во 4 групи за одржување од снежни наноси. Службите ќе делуваат во координација со Комуналниот фонд, Јавните претпријатија и СВР Охрид, информира општинскиот портпарол. „Одржувањето...

Continue reading

10 милиони денари за инвестиции за реконструкција и пробивање на пристапни патишта до земјоделското земјиште

Земјоделците покажуваат голема заинетересирансот за оваа можност. Во тек е Јавниот повик од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, а крајниот рок за доставување на барањата е до 25-ти овој месец. Од програмата за капитални субвенци за развој на 8 -те плански региони во областа на земјоделството и руралниот развој е распишан јавен повик за аплицирање на проекти за таа намена. Целта на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е да ги подобри руралната патна инфраструктура, која е предуслов за развој на земјоделството и руралниот развој. „За 2020 вкупниот...

Continue reading

Јавното претпријатие за Државни патишта го избра изведувачот за реконструкција на ул 15-ти Корпус

 Работите се очекува да отпочнат овој месец.  За следната година во буџетот на општината се планирани средства за изградба и реконструкција на уште две поголеми градски улици како што се Абас Емин и 7-ми Ноември, но и подорбрување и на патната инфраструктура во остантите делови од градот. Северниот влез во Охрид наскоро ќе добие современ изглед. Со претходна одлука на градскиот совет, Локалната самоуправа обезбеди изведување на инфраструктурни проекти за поголема безбедност на пешаците и велосипедистите со изградба на тротоари и велосипедски патеки на 15 ти Корпус. Во меѓувреме и ЈП за Државни...

Continue reading

Се издаваат маркици и дозволи за градење а никој не мисли на пристапни патишта

43 семејства од станбена зграда во центарот на Охрид oд денеска не можат нормално да функционираат затоа што им е блокиран пристапот до нивните домови. На просторот каде што досега поминувале се гради нова зграда а од патот кој е превиден со ДУП 20 години нема ништо затоа што минува низ парцели во приватна сопственост. Во центарот на Охрид , кај старото кино на ул „Даме Груев“, 43 семејства во станбена зграда од денеска не ќе можат нормално да функционираат затоа што им е блокиран пристапот до нивните домови.  На тесниот пролаз до нивната зграда започнаа градежни активности за подигнување нов...

Continue reading

Реконструкција на постојните и изградба на нови регионални и локални патишта во Југозападниот плански регион

Ќе се гради локална патна мрежа во Охрид, Дебрца, Струга. Техничката документација е за некои готова, а за некои е во тек. Се очекува работите да отпочнат на терен. Реконструкција на постојната и изведба на нова патна мрежа, подготовка на техничка документација за локални и регионални патишта за 2019, најавуваат од Центaрот за развој на Југозападниот плански регион. 8 -те одобрени регионални проекти тежат околу 1 милион евра, а се наменети за повеќе општини од планскиот регион, од повеќе извори на финансирање, вели директорот на Центарот Мирјана Лозаноска. Извори за финансирање на одобрените...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top