Tag: заедницата

Решавањето на секој проблем влијае врз квалитетот на живеење во заедницата

Големата дупка на патот Пештани-Охрид за која реагираа граѓани во рубриката „Ти си твојот град“ е санирана. Пред една недела ТВМ ги објави фотографиите од жителка на Охрид која посочи во рубриката ТиСиТвојот Град оштетување на коловозот на патот Пештани Охрид, кое е опасно за безбедноста во сообраќајот на тој потег, но и за возилата. Дупката се наоѓа на излезот од Пештани кога се движиме накај Охрид и е опасна бидејќи е длабока и мора самото возило да се префрли на другата лента за да ја одбегне, што сметам дека е опасно за сообраќајот – напиша граѓанката. ГОЛЕМА ДУПКА ОПАСНА ЗА ВОЗАЧИТЕ НА...

Continue reading

Форуми во заедницата во Oпштина Вевчани

Општина Вевчани во соработка со Центарот за истражување и креирање политики, Лулуди, Рурална Коалиција, Новинари за човекови права и ЕХО-Штип ќе го организира во рамки на Проектот „Низ женски леќи: покревање на политики и буџетски иницијативи, следење на спроведувањето на локалните акциски планови за родова еднаквост“. Општина Вевчани во соработка со Центарот за истражување и креирање политики, Лулуди, Рурална Коалиција, Новинари за човекови права и ЕХО-Штип ќе го организира во рамки на Проектот „Низ женски леќи: покревање на политики и буџетски иницијативи, следење на спроведувањето на локалните...

Continue reading

Mедијаторството бавно се прифаќа од граѓаните и бизнис заедницата

Напредок има, но сеуште сме далеку зад Европските земји во примената на медијацијата при решавање на споровите. Во последните 5 години со посредство на медијација најмногу решени спорови имало во делот на работните односи. Медијаторството како алтернативен начин на мирно решавање на споровите е непознаница за граѓаните и бизнис заедницата. Законот за медијација се применува од 2006 година и кај нас споро се прифаќаат неговите бенефити и сме сеуште далеку зад Еврпските земји во примената на медијацијата, вели д-р Јелисавета Георгиева Јовеска, лиценциран медијатор и потпретседател на Стопанската...

Continue reading

Марија Шиникоска, самохрана мајка со три деца низ солзи бара помош од заедницата

 Со плата која ја зема едвај врзува крај со крај во текот на месецот. Не може на своите деца да им обезбеди минимум услови за живот. Зимата е на прагот, а таа со децата  е сместена во  влажна соба, без струја и греење.    31 годишната Марија Шиникоска е самохрана мајка на три деца. Младата мајка низ солзи и со тешко срце бара помош од заедницата. Таа и нејзините деца живеат во една влажна просторија која прокиснува, а привремено ја добила на користење од нејзина пријателка. Шиникоска се бори во животот со помош на хуманите пријатели бидејќи со платата која ја заработува не може да им обезбеди...

Continue reading

Чеченија со методи на Хитлер против ЛГБТ заедницата

Во Чеченија властите ги прогонуваат хомосексуалците на начин кој не е виден ни во добата на Хитлер. Во Чеченија властите ги прогонуваат хомосексуалците на начин кој не е виден ни во добата на Хитлер. Во Чеченија постои концентрационен логор за хомосексуалци, во кој тие се тепаат до смрт и се мачат со електрошокови. Меѓу уапсените има и познати личности, а мртви се веќе три лица. С е стравува дека црната бројка е многу поголема. Но, доколку го преживеат логорот, ги убива нивното семејство. Членовите од семејството најчесто ги носат на осамени места, таму ги убиваат и закопуваат. За тие несреќни...

Continue reading

Oдбележан денот на заедницата на Балканските египќани во Македонија 24-ти јуни

Единството на заедницата, развојот, еднаквоста и просперитетот се постулатите на овој етникум кој е нераскинлив дел од македонското општество. Вистински предизвик денес е обидот да се излезе од еден затворен круг во кој владеат стереотипите, предрасудите, асимилацијата секојдневното стигматизирање од страна на мнозинските заедници кое доведува до изолација на заедницата од општествените текови. Иако преамбулата на уставот е извор на права, сепак египќаните и некои други помали заедници кои живеат во зермјава не се споменати во неа, па така денес политиките на државата се креирани и наменети...

Continue reading

zem

Египќаните бараат јавно извинување од Мартин Протуѓер

Ги повикуваме Мартин Протуѓер, како и партијата ВМРО-ДПМНЕ,  да јавно им се извини на сите припадници на заедницата на Египќаните во Македонија, за непочитување на етничката посебност и идентитет. Невладините организации кои се грижат за заштита на идентитетот, човечките и малцинските права на заедницата на Балканските Египќани во Македонија, не се изненадени но се згрозени од лицемерието и не-толеранцијата што се приметува кон припадниците на заедницата на Египќаните, од страна напоедини лица од врвот на ВМРО-ДПМНЕ, кои воедно се и најблиски соработници во кабинетот на актуелниот премиер на...

Continue reading

niko nestor

Нов лик на струшката гимназија „Нико Нестор“

Реконструкција на стариот дел од струшката гимназија „Нико Нестор“. Управата на училиштето, заедно со професорите, учениците и бизнис заедницата со меѓусебна соработка успеаа старата училишна зграда да направат да блесне во нов училишен објект. Дел од старата зграда од ОСУ „Нико Нестор“ Струга деновиве за прв пат после неговата изградба во педесеттите години се реновира. Старата зграда со дотраена дограма и уништена фасада доби сосема нов лик. Како што изјави Никола Затуроски првиот човек на гимназијата, дел од средства обезбедиле од споствен буџет, додека пак бизнис заедницата им помогнала...

Continue reading

grafit

Дрвениот мост една од изгубените вредности на Струга

Центарот на Заедницата на Општина Струга организира панел дискусија  на 26 Декември 2014 година (Петок) во 14:00 во Арт Кафе – Струга со тема: „Кај ни е мостот?!“ Центарот на Заедницата на Општина Струга организира панел дискусија  на 26 Декември 2014 година (Петок) во 14:00 во Арт Кафе – Струга со тема: „Кај ни е мостот?!“ Дискусијата ќе се состои од три дела и тоа:Воведен говор и видео презентација со слики од поранешниот дрвен мост во Струга-Споделување на мислење од поканетите панелистиОтворена дискусија со присутните Овој настан ќе претставува можност да го кажете вашето мислење и став...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top