Tag: езеро

Охридско езеро сликано од Куба Либре

Едно од најсликаните места во Охрид е Охридското езеро. Во склоп на рубриката „Ти си твојот град“, Емилија Сајческа ни испрати слики од нашето убаво езеро, кои се направени од познатата плажа Куба Либре. Еве го и нејзиниот коментар: Убавата чиста и бистра вода во Охридсконо езеро. Сликано од плажата Куба Либре. Многу убавини на едно место.    

Continue reading

Охридско Езеро – извор на питка вода од кој може да зависиме во иднина

До средината на овој век пристапот до вода за пиење ќе биде сериозен предизвик за голем дел од светската популација. Водата како ограничен ресурс ќе станува подрагоцена од нафтата. Неопходно е постојано истражување, следење и заштита на изворите на вода и нивна правилна експлоатација. За охридскиот регион, впечатокот кај граѓаните е дека лежи на вода и никогаш не може да се соочи со недостаток.  Како изворишта на вода се користат: Билјанини Извори, подземна вода од Беј Бунар, Летнички И звори од Рамне, извор Св.Илија од Велгошти, подземна вода во близина на Коселска Река кај Орман, извори кај...

Continue reading

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА НАЦРТ СТУДИЈАТА ЗА РЕВАЛОРИЗАЦИЈА НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

Студијата се изработува од страна на Меѓународната Унија за Заштита на Природа IUCN ECARO како дел од активностите за донесување на Законот за ре-прoгласување на Охридско Езеро како Споменик на природата. На состанокот покрај претставниците на Меѓународната унија за заштита на природа (IUCN ECARO), Програмата на ООН за животна средина (UNEP), Министерството за животна средина и просторно планирање беа присутни и градоначалникот на општина Охрид, Константин Георгиески, градоначаникот на Општина Струга, Размиз Мерко и градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески. На состанокот се дискутираше...

Continue reading

Излеана штетна течност по Охридското Езеро

Непозната течност формира маслена дамка во Охридското Езеро на градскиот кеј на потегот пред Ројал вју кон Милениум. Екологистите бараат расветлување на случајот и да се отстранат пловните објекти кои го загадуваат езерото. Охрид на црна листа на УНЕСКО, а езерото станува претесно за пловните објекти кои загадуваат, алармираат екологистите. Маслена дамка во езерото на градскиот кеј на потегот пред Ројал вју кон Милениум беше забележана викендов од страна на граѓанин. Михајло Наумоски, кој секојдневно го користи езерото за рекреација вели дека е револтиран бидејќи досега не забележал такво нешто,...

Continue reading

Лебеди на брегот на Охридското езеро

Прекрасна глетка на брегот на Охридското езеро. Охридска фамилија лебеди, симбол за раскошна убавина и љубов. Лебедите се симбол за раскошна убавина и симбол за љубов. Наш сограѓанин ни испрати фотографија од охридска фамилија лебеди кои се украс на Охридското езеро. Мајка и татко лебеди со нивните малечки уживаат во водите за езерото. Погледнете ги само колку се прекрасни !    

Continue reading

Георгиески, Мерко и Џаколи во Поградец го одбележаа Денот на Охридското езеро

Планот за управување со Охридскиот регион, дивоградбите, еколошките проблеми и туризмот беа главни теми на кои дискутираат челниците на Охрид, Струга и Поградец. Планот за управување со Охридскиот регион, дивоградбите и еколошките проблеми беше една од темите на која тројцата градоначалници на општините Охрид, Струга и Поградец денес разговараа во рмамките на одбележувањето на Денот на Охридското езеро. На средбата, која годинава се одржа  во Поградец се разговараше и за тековната соработка, но и   заеднички туристички пакет „Две земји, три градови една турисстичка дестинација“. Според охридскиот...

Continue reading

„САКАЈ ГО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО- ЕДИНСТВЕНО Е ВО СВЕТОТ“ ПРОЕКТ ЗА ЧИСТИ ЕКОЛОШКИ ПЛАЖИ

Во рамките на проектот „Сакај го Охридското Eзеро-единствено е во светот“ имплементиран од невладината организација „Нова Порта“ во рамки на Годишната програма за заштита на животната средина и природата на Општина Охрид, изминативе два месеци беа реализирани бројни активности за подигнување на еколошката свест. Во рамките на проектот „Сакај го Охридското Eзеро-единствено е во светот“ имплементиран од невладината организација „Нова Порта“ во рамки на Годишната програма за заштита на животната средина и природата на Општина Охрид, изминативе два месеци беа реализирани бројни активности за подигнување...

Continue reading

21-ви јуни е ден на Охридското езеро

21-ви јуни се прославува како ден на Охридското езеро. Охридското езеро е најголемо и најзначајно природно езеро во Македонија, најстаро во Европа и од биолошки аспект, најзначајниот стагнантен воден екосистем на континентот. Се карактеризира со богата историја, културa, археолошки наоѓалишта и природна убавина, и го делат две држави: Македонија и Албанија. Благодарение на ваквите особености, во 1980 година Охридското Езеро и градот Охрид се прогласени за Светско културно наследство,  под заштита на УНЕСКО. Светската важност на езерото се потврдува во 2010 г. кога НАСА и Меѓународниот астрономски...

Continue reading

Полицијата од албанскиот град Поградец спречила шверц на марихуана од Албанија во Македонија преку Охридско Езеро

Упасени се две лица за кои постоеле основи на сомнение дека оваа „дејност” ја извршувале повеќепати. Упасени се две лица за кои постоеле основи на сомнение дека оваа „дејност” ја извршувале повеќепати. Запленета е дрога во помала колична, упасен е А. П. (35) од селото Худениш, а се трага по неговиот брат Ф. П. (29). -Истражните дејствија покажаа дека двајцата браќа, во соработка, вршеле илегална активност на трговија со дрога од Албанија, кон Македонија, преку водите на Охридско Езеро. Благодарение на добро организираната акција, спречен е шверц на помала количина марихуана. Како...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad