Tag: договор

Првата турска актерка-робот потпиша договор за улога во филм

Првата турска актерка-робот, Ајпера потпиша договор за улога во филм со продуцентот и сценарист Бирол Гувен. Според изјавата на „MinT Production“, Aјпера ќе глуми во неговиот нов филм насловен „Дигитален човек“, а снимањето се очекува да започне во септември, 2022 година.Забележувајќи дека во денешно време сè се менува премногу брзо, продуцентот уверува дека роботите ќе станат неизбежен дел од филмскиот сет. Тој изјави дека нивна цел е да станат пионери на оваа промена во филмската индустрија, додавајќи дека производителите на роботика и сценарија ќе ги здружат силите во овој сектор и во иднина.Актерката-робот,...

Continue reading

Плажите да се стопанисуваат без договор и оваа сезона, бараат дел од поранешните концесионери

Велат дека исполнување на протоколи за  заштита од вирусот на плажите ќе создадат доволно финансиски терет и без тоа што нема да плаќаат во општинската каса за закуп. Градоначалникот потсетува дека со години немаат договор за закуп и додава дека проблемот со плажите не може да го реши општината без помош од државата. Концесионерите на плажите бараат  да не им се наплатува концесија и ова лето.  Велат ќе работат со намалени капацитети , двојно помалку гости  заради растојанието кое  ќе треба да се запази помеѓу лежалките.  Услови за социјална дистанца има, но ќе има и поголеми трошоци за  дезинфекција...

Continue reading

Потпишан нов договор за грант меѓу ЈУ Национален Парк Галичица и Фонд за природа Преспа – Охрид (ПОНТ)

Минатогодишната соработка меѓу Јавната установа Национален парк Галичица и Фондот за природа Преспа-Охрид (ПОНТ) продолжува. Минатогодишната соработка меѓу Јавната установа Национален парк Галичица и Фондот за природа Преспа-Охрид (ПОНТ) продолжува. Имено, во согласност со мисијата и визијата на Фондот, а и со аплицирањето од страна на ЈУНП Галичица на повикот за финансиска поддршка, на 16 декември 2019 година беше потпишан Договор со кој Фондот ќе финансира дел од трошоците за тековното работење на ЈУНП Галичица, во висина од 178.000,00 евра за 2020 година. Ова претставува иновативен пристап...

Continue reading

ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ОУТУ „ВАНЧО ПИТОШЕСКИ“ И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЈА ПО ТУРИЗАМ ОД ВЕЛИКО ТРНОВО

На покана од Татјана Данчева – директор на  Професионалната гимназија по туризам „Д-р Васил Берон“  во Велико Трново – Република Бугарија присуствуваа директорот на ОУТУ „Ванчо Питошески“-Охрид – Марјан Радески и Секретарот Душко Јаковчески. На покана од Татјана Данчева – директор на Професионалната гимназија по туризам „Д-р Васил Берон“ во Велико Трново – Република Бугарија присуствуваа директорот на ОУТУ „Ванчо Питошески“-Охрид – Марјан Радески и Секретарот Душко Јаковчески. Директорите Данчева и Радески потпишаа Договор за соработка помеѓу двете училишта. Соработката ќе се состои од: Меѓусебна...

Continue reading

Постигнат договор за брегзит

Договорот за брегзит конечно е постигнат денес во Брисел, јавуваат странските медиуми. Договорот за брегзит конечно е постигнат денес во Брисел, јавуваат странските медиуми.Велика Британија и ЕУ се согласија околу новиот договор за брегзит, кој ќе биде пред европските лидери денес. Веста беше потврдена од премиерот на Велика Британија Борис Џонсон и претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер.

Continue reading

Судбината на затворениот градски пазар ќе се решава со анекс договор

Пробиен е рокот за изградбата на затворениот гратски пазар. Нема ниту банкарска гаранција па со тоа се доведува во прашање понатамошната судбина на овој капитален објект кој сеуште е во изградба. Пробиен е рокот за изградбата на затворениот гратски пазар. Нема ниту банкарска гаранција па со тоа се доведува во прашање понатамошната судбина на овој капитален објект кој сеуште е во изградба. „ Точно е дека рокот за изведување на изградбата на пазарот е пробиен, точно е и дека кога јас дојдов за Градоначалник немаше банкарска гаранција па немаше што да активирам. Но ние во меѓувреме започнавме...

Continue reading

Потпишан договор за финансирање помеѓу НУ НП „ Галичица“ и Фондот за природа Преспа – Охрид

Поддршката на Понт е резултат на досегашната стратегија и позитивно работење на паркот да управува со заштитеното подрачје. Ова е за прв пат заштитено подрачје во земјава да се приближи до управувањето на парковите во светот. Потпишан договор за финансирање помеѓу НУ НП „ Галичица“ и Фондот за природа Преспа – Охрид. Договорот во висина од 147.000 евра ќе се однесува на финансирање на тековното работење на НП Галичица при управувањето со заштитеното подрачје. Соработката со Понт е резултат на позитивно работење на установата, стратегијата и визијата според кои се раководеше НП Галичица , напомена...

Continue reading

Потпишување на Договор за грант меѓу ЈУ Национален Парк Галичица и Фонд за природа Преспа – Охрид (ПОНТ)

После неколку месечните преговори и аплицирањето од страна на ЈУНП Галичица на повикот за финансиска поддршка објавен од Фондот за природа Преспа – Охрид (ПОНТ), во четврток на 24.01.2019, ќе биде потпишан Договор со кој Фондот ќе финансира дел од трошоците за тековното работење на ЈУНП Галичица, во висина од 150.000,00 евра за 2019 година. После неколку месечните преговори и аплицирањето од страна на ЈУНП Галичица на повикот за финансиска поддршка објавен од Фондот за природа Преспа – Охрид (ПОНТ), во четврток на 24.01.2019, ќе биде потпишан Договор со кој Фондот ќе финансира дел од трошоците...

Continue reading

Потпишан Договор за пријателство и соработка меѓу Охрид и Мостар

 Потпишан Договор за пријателство и соработка меѓу Охрид и Мостар. Договорени се повеќе области за соработка со кои ќе се  јакне пријателството, културата, спортот , туристичките и други општествени врски. Меѓу нив се заедничкиот пристап до европските фондови за  проекти за енергетска ефикасност. Градоначалникот Јован Стојаноски и Рада Комадина ,главниот соработник на градскиот совет на Мостар, ставија потпис на Договор за пријателство и соработка меѓу двата градови. По долгогодишни заеднички дружења, средби, разговори и соработки меѓу двете држави БиХ и Македонија, и на двата градови, пристапивме...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top