Tag: дека

Мерко негира дека нелегално гради 5 викендици во Ливадиште

Алијанса на Албанците го обвинува градоначалникот Рамиз Мерко за нелегална градба на 5 викендички во автокампот Ливадиште во струшко Радожда. Мерко негира, негираат и од компанијата Елем турс, која стопанисува со автокампот. Алијанса на Албанците обвинува за изградба на пет викендички во авто кампот Ливадиште, во струшкото село Радожда. Од партијата тврдат дека објектите се градат од страна на градоначалникот на Струга и неговите блиски, на земјиште во сопственост на Електрани на Северна Македонија (ЕСМ).  -Овој нов криминал во урбанизмот и животната средина се случува само после една недела...

Continue reading

Национален парк Галичица констатирал узурпации на државно земјиште

ОД НП Галичица бараат охридскиот Државен правобранител да се вклучи во проверка при узурпација на државно земјиште на кое се градат нелегални градби во рамките на паркот.  Од Државниот правобранител уверуваат дека постапуваат по сите пријави кои пристигнуваат до нив ОД НП Галичица бараат и охридскиот Државен правобранител да провери дали се узурпира државно земјиште на кое се градат нелегални градби во рамките на паркот. Само ова година во Трпејца констатирале по една бесправна градба и една узурпација на државно земјиште во Националниот парк Галичица. Од националниот парк досега разгледале...

Continue reading

АКО ВЛАДАТА НЕ САКА И НЕ МОЖЕ ТОА НЕ ЗНАЧИ ДЕКА НЕМА НАЧИН КАКО НИЕ СИТЕ ЗАЕДНО ДА ПОМОГНЕМЕ ВО ОПСТАНОКОТ НА ВАШИТЕ ОМИЛЕНИ УГОСТИТЕЛИ

„Денес македонскиот угостителски бизнис оставен на времето и сам на себе, навреден и деградиран, игнориран од државата и мерките за финансиска помош и поддршка од Владата, полека но сигурно ја губи битката со Ковид-19. Се повеќе угостители поради несоодветните и рестриктивни мерки на Владата за ограничување на работното време и посебните услови и протоколи за работа донесени по предлог на Комисија за заразни болести последните месеци не остваруваат доволно приходи, поради што генерираат енормни загуби и веќе не ја гледаат својата иднина во овој бизнис.“ „Денес македонскиот угостителски бизнис...

Continue reading

ezero

Охридски станоиздавачи реагираат дека не добиле исплата на средства за дадените услуги за ваучерите за летување

На доцнење на исплатите се жалат и некои поголеми објекти.  Хотелите имаат добиено околу  40 проценти од дадените услуги, велат од Хотам. Од министерството, пак  информираат искористените ваучери се исплатени за месец  jули.  Охридските станоиздавачи од мал обем ги чекаат исплатите на средства од искористените ваучери за летување од граѓаните кои ги користеле нивните сместувачки капацитети. Реагираат дека досега од министерството за економија немаат добиено исплата на средства до 5-ти во тековниот месец за искористените ваучери во предходниот. Некои од поголемите сместувачки капацитети, исто...

Continue reading

Хронично болните до 23-ти септември да посетат специјалист за да добијат потврда дека не може да се вратат на работа

Повеќе Македонски здруженија на пациенти одржаа средба со Венко Филипче, министерот за здравство. Се дискутирало за враќањето на работа на хронично болните граѓани. Македонските здруженија на пациенти денеска на средба со министерот за здравство, Венко Филипче ги изнесоа своите предлози за доследно спроведувањ на одлуката на Владата по препорака на Комисијата за заразни болести, хронично болните да се вратат на работа, а притоа да не се прават злоупотреби на системот. Заеднички е ставот дека пациентите со хронични болести кои се со најголем ризик на смртност од КОВИД 19 и влошена здравствена...

Continue reading

Последните анализи покажуваат дека има нарушување на квалитетот на површинските води на Охридското Езеро

На мерните места каде што претходно водата била од прва класа сега е од втора. Оваа состојба е очекувана заради големиот наплив на туристи во градот и крајбрежјето. Некои од нив се несовесни и одлагаат се и сешто во канализациониот систем, со што се зачепува колекторскиот систем и има излевање на секундарната мрежа. Анализи од ЦЈЗ направени на површинските води на Охридското Езеро покажуваат дека во некои делови има нарушување на квалитетот на езерските води. На мерните места каде што претходно се испитувал квалитетот на водата примероците покажувале дека водата е од прва класа, а сега се од...

Continue reading

Жителите на Абас Емин се жалат дека реконструкцијата на улицата се одвива пребавно

Жителите на Абас Емин и сопствениците на бизниси на таа улица реагираат на според нив бавното темпо со кое се одвиваат градежните зафати за реконструкција на оваа значајна и прометна сообраќајница. Тие доставија петиција до општината со која бараат интензивирање на работите и да се  преземе нешто  во поглед на возилата кои транзитираат и паркираат и покрај тоа што улицата е раскопана.   Жителите и сопствениците на стопански објекти на улицата „Абас Емин“ до Општина Охрид и градскиот совет доставија петиција за бавното одвивање на градежните зафати на улицата.Тие посочуваат дека се задоволни...

Continue reading

Владата досега нема одземено ингеренции на ниедна општина во областа на управувањето со отпадот

Владата на Република Северна Македонија информира дека досега не ги одземала ингеренциите за управување со отпадот на ниту една општина во земјата. Владата на Република Северна Македонија информира дека досега не ги одземала ингеренциите за управување со отпадот на ниту една општина во земјата. Надлежноста и обврските за собирање, селектирање, транспорт и депонирање на комуналниот отпад, како и одржување на нестандардните локации за отстранување на отпадот се на единиците на локалната самоуправа, односно општините. Законот за управување со отпадот ја дава единствено можноста Владата на Република...

Continue reading

Лажна е веста дека Ден Дончев е уапсен

Лажна е веста дека екс директорот на Фондот за здравствено осигурување Ден Дончев е приведен или уапсен како што објави Лидер. Со бомбастичен наслов „ЕКСКЛУЗИВНО Приведен Ден Дончев на распит во полиција“ лажно се тврди дека Дончев бил уапсен и тоа од секторот за организиран криминал. Пишува Мирослава Бурнс Лажна е веста дека екс директорот на Фондот за здравствено осигурување Ден Дончев е приведен или уапсен како што објави Лидер. Со бомбастичен наслов „ЕКСКЛУЗИВНО Приведен Ден Дончев на распит во полиција“ лажно се тврди дека Дончев бил уапсен и тоа од секторот за организиран криминал. Како...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top