Tag: година

Започна меѓународниот натпревар на млади музичари „Охридски бисери“ 2021 година

Меѓународниот натпревар „Охридски бисери“ се одржува 20-ти пат во Охрид. Годинава пријавени се 90 учесници од 15 земји од светот. Меѓународниот натпревар „Охридски бисери“ се одржува во Охрид од 15-19ти јуни. Станува збор за јубилејно 20-то издание. Со оглед на фактот дека јубилејот се случува во време на пандемија претседателот на натпреварот Ѓорге Улишев вели дека е пријатно изненаден што натпреварот предизвикал внимание да се пријават учесници од 15 земји. „Имаме некаде околу 90 пријавени учесници, од кои селекцијата ја поминаа 74 учесници и кандидати од 15 држави. Бројка која за сега...

Continue reading

Заврши учебната година која мина во знак на Ковид пандемијата

Министерката за образование и наука Мила Царовска со видео обраќање се заблагодари на наставниците, учениците и родителите за успешно завршената учебна година во вонредни услови поради пандемијата. Министерката за образование и наука Мила Царовска со видео обраќање се заблагодари на наставниците, учениците и родителите за успешно завршената учебна година во вонредни услови поради пандемијата. Учебната 2020/2021 претставуваше предизвик на кој заеднички успеавме да одговориме. Учениците добија квалитетна настава и непрекинат воспитно-образовен процес, а нивното здравје, безбедност и благосостојба...

Continue reading

Дури во 2023 година бројот на патници во авионите ќе биде ист како пред пандемијата

Бројот на авионските патници во светот дури во 2023 година ќе се врати на нивото од 2019 година, пред пандемијата на ковид-19, што доведе до пад на сообраќајот, процени во средата Меѓународната асоцијација за воздушен превоз (ИАТА). Во 2023 година ќе се врати бројот на патници во авионите во светот на нивото од 2019 година односно како пред пандемијата со Ковид-19, што доведе до колапс на воздушниот сообраќај, соопшти Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (ИАТА). Се очекува годинава бројот на превезени патници ширум светот да биде 52 отсто од пред кризата, а следната година да се искачи...

Continue reading

„Зајакнување на локалното младинско учество и застапеноста на младинските прашања, во програмите на политичките партии за локалните избори во 2021 година”

Здружението за мултикултурна интеграција “Инклузија” Охрид, виекндовја спроведе jавната расправа на тема: „Зајакнување на локалното младинско учество и застапеноста на младинските прашања, во програмите на политичките партии за локалните избори во 2021 година”, организирана во рамките на проектот „Поддршка на изборните реформи“ на Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), кој го спроведуваат Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС) во партнерство со Националниот младински совет на Македонија (НМСМ), а кој цели кон поинклузивни и подемократски изборни процеси...

Continue reading

Објавен е конкурс за стипендии за ученици со попреченост запишани во прво одделение во учебната 2021/2022 година

Објавен е конкурс за стипендии за ученици со попреченост запишани во прво одделение во учебната 2021/2022 година во рамки на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, кој го реализира Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ заедно со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хандимак“, во соработка со Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието и со финансиска поддршка од Европската Унија. Објавен е конкурс за стипендии за ученици со попреченост...

Continue reading

ООУ „Григор Прличев“ го објави огласот за упис на првачиња во учебната 2021/2022 година

ООУ „Григор Прличев“ од Охрид објавува оглас за упис на деца во прво одделение во учебната 2021/2022 година. ООУ „Григор Прличев“ од Охрид објавува оглас за упис на деца во прво одделение во учебната 2021/2022 година. Родителите дополнителни информации можат да добијат на телефонот 075/312-931.

Continue reading

Основно училиште „Св. Климент Охридски“ – Охрид врши пријавување за упис во прво одделение за учебната 2021/2022 година

Во прво одделение ќе се запишуваат деца родени од 1.1.2015 до 31.12.2015 година. Во прво одделение можат да бидат запишани и деца родени заклучно со 31.1.2016 год. по претходно писмено барање од родителот, односно старателот и добиено позитивно мислење од педагогот и психологот во училиштето. Во прво одделение ќе се запишуваат деца родени од 1.1.2015 до 31.12.2015 година. Во прво одделение можат да бидат запишани и деца родени заклучно со 31.1.2016 год. по претходно писмено барање од родителот, односно старателот и добиено позитивно мислење од педагогот и психологот во училиштето .         За...

Continue reading

Триесет случаи на мобинг минатата година, два за сексуално вознемирување

Триесет случаи на мобинг од кои 20 во приватниот и 10 во јавниот сектор регистрирал Сојузот на синдикати на Македонија минатата година. Најголем дел од пријавите се од мажи, а речиси тројно помалку од жени или изразено во бројки 19 пријави биле од мажи, а само пет од жени. Две од пријавите се за сексуално вознемирување. Триесет случаи на мобинг од кои 20 во приватниот и 10 во јавниот сектор регистрирал Сојузот на синдикати на Македонија минатата година. Најголем дел од пријавите се од мажи, а речиси тројно помалку од жени или изразено во бројки 19 пријави биле од мажи, а само пет од жени. Две...

Continue reading

Конкурс за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2021/2022 година во Република Северна Македонија

Објавен конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2021/2022 година во Република Северна Македонија. Објавен конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2021/2022 година во Република Северна Македонија. ОПШТИНСКО СРЕДНО УЧИЛИШТЕ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ Во прва година ќе се запишат 272 ученици во 8 паралелки со настава на македонски јазик според наставнипланови и програми за: Гимназиско образование -272 ученици, 8 паралелки, 60 поени минимуммак 272 уч. 8 пар. СРЕДНО ОПШТИНСКО СТРУЧНО УЧИЛИШТЕ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ Во прва година ќе се запишат...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top