Tag: глуви

Здружението на глуви и наглуви лица од Охрид ја одбележа својата 60 годишнина

Здружението на глуви и наглуви лица од Охрид ја одбележа својата 60 годишнина. Тие се задоволни од грижата на државата и локалната во подобрувањето на квалитетот на нивниот живот. Годинава што изминува ќе ја паметат по тоа што го остварија правото на глувост, а тоа им е мотив за да продолжат со борба и во наредната година за остварување на своите права. Лицата со оштетен слух и глувите лица во годинава што изминува после долгогодишна борба успеаја да се изборат  за остварување на правото на глувост. Секое лице кое има оштетување на слухот над 80 децибели доби право на паричен надомест од 4000...

Continue reading

sovetuvanje

Глувите лица и важноста на оралното здравје

Неодамна во просториите од здружението на глуви и наглуви лица од Охрид беше одржано советување на тема ВАЖНОСТА НА ОРАЛНОТО ЗДРАВЈЕ. Неодамна во просториите од здружението на глуви и наглуви лица од Охрид беше одржано советување на тема ВАЖНОСТА НА ОРАЛНОТО ЗДРАВЈЕ. Советувањето го одржа Др. Кристина Стојаноска Алоска -стоматолог, а на гестовен јазик преведуваше г-гја Славица Стефаноска секретар на ова здружение. “Советување на ваква тема за прв пат до сега е одржано пред нашите членови. Интересот за корисните совети за  оралното здравје го докажавме со посетеноста на членовите”...

Continue reading

apteka

Осум фармацевти од Охрид ќе можат да комуницираат со лицата со оштетен слух

Охридските фармацефти успешно ја завршија обуката за комуникација со глуви и наглуви лица. Бенефитот од овие обуки е обостран затоа што фармацевтите ќе можат да остварат вистинска комуникација со овие лица, а пациентите добиваат можност да ја остварат својата комуникација на квалитетен начин.   Осум фармацевти од Охрид ќе можат да комуницираат со лицата со оштетен слух. Тие успешно ја завршија обуката за комуникација со глуви и наглуви лица која ја спроведе националниот сојуз на глуви и наглуви лица на Македонија во соработка со Министерството за труд и социјална политика. Обуката била многу...

Continue reading

zena domakjinka

Манифестацијата „Жена домаќинка 2014“ ја отвори сезоната во хотел Даљан

Традиционално и оваа година, во хотел Даљан Охрид, денес се подготвуваа модерни, македонски јадења. Здруженијата на глуви и наглуви лица од целата земја и годинава со своите кулинарски способности добро се покажаа на натпреварот „Жена домаќинка 2014“.  Денес во хотел Даљан Охрид, домаќинките, членки на здруженијата за глуви и наглуви лица имаа можност да ги покажат своите кулинарски способности, како и да ги изразат своите вештини за креирање, декорирање и создавање на дела од храна кои потсетуваат на вистинска уметност. Благо, солено, месено, сукано, од се по нешто можеше да се забележи на...

Continue reading

раце

Поднесени 1000 барања за оставрување на „Право на глувост“

Министерот за труд и спцијална политика Диме Спасов денеска оствари средба со раководството на Националниот Сојуз на глуви и наглуви на Македонија, на која разговараа за тековните и актуелни проекти што Министерството и Владата ги реалзираат во насока на подобрување на животот на овие лица. Министерот за труд и спцијална политика Диме Спасов денеска оствари средба со раководството на Националниот Сојуз на глуви и наглуви на Македонија, на која разговараа за тековните и актуелни проекти што Министерството и Владата ги реалзираат во насока на подобрување на животот на овие лица. „На почетокот...

Continue reading

planinarski dom

Oд руина до планинарски дом за глувите лица од Скопје, но до кога?

Дали единствениот планинарски дом во Европа со кој стопанисуваат глувонеми лица, а кој повеќе од 50 години е нивно свратилиште, ќе ги смени сопствениците? Дали единствениот планинарски дом во Европа со кој стопанисуваат глувонеми лица, а кој повеќе од 50 години е нивно свратилиште, ќе ги смени сопствениците? Од „Планинарскиот клуб на глувите лица „Скопје 63“,  апелираат  да не се распишува тендер или барем и самите да имаат право да учестуваат со одредени повластици и предност, бидејќи не сакаат да изгубат објект кој е дел од нивните животи. Никола Огненов претседател на здружението на глуви...

Continue reading

igri

Светскиот ден на глувите лица традиционално одбележан со спортски игри

Со спортски игри одбележан светскиот ден на глувите лица. По петти пат денес во Охрид 12 општини од Македонија се натпреваруваа во пет дисциплини.  Учесниците од Здружението на глуви и наглуви лица од Македонија велат дека не е важно натпреварувањето туку дружбата и нивната социјализација. 28ми септември, светскиот ден на глувите лица, здружението на глуви и наглуви лица од Македонија, традиционално го одбележа со спортски игри. По петти пат 12 општини од Македонија се натпреваруваа во пет дисциплини и тоа баскет, фудбал, одбојка на песок, куглање и фрлање ѓуле. Во натпреварите учествуваа 60...

Continue reading

torta

Глувите и наглуви лица ги покажаа своите кулинарски вештини

Натпреварот „Жена домаќинка 2013“ понуди многу јадења, различни мириси и вкусови, но пред се многу дружба. Жените од здруженијата на глуви и наглуви лица од републикава, денес ја покажаа својата магија во кујната. Натпреварот „Жена домаќинка“ кој веќе стана традиционален натпревар во готвење, понуди многу различни јадења, вкусови и мириси кои ги почувствуваме веднаш штом стигнавме до кујната на хотелот Далјан кој е домаќин на оваа манифестација. А богами имаше и што да се види. „Оваа манифестација се одржува години наназад и веќе премина во традиционален. Општинските здруженија кои учествуваат...

Continue reading

ribolov natprevar

Глувите и наглуви лица од земјава, ловеа риба во каналот Студенчишта

Од Националниот сојуз на глуви и наглуви лица велат дека овој риболовен натпревар е само една од бројните активности кои тие ги организираат во текот на годината. 12 здруженија на глуви и наглуви лица од целата држава, денес ловеа риба во Стденчишкиот канал. Претставници од Охрид, Скопје, Гевгелија, Битола, Кавадарци, Прилеп, Гостивар се натпреваруваа кој ќе улови повеќе риба. Овој државен натпревар се одржува веќе втора година по ред. Риболовците се натпреваруваат поединечно и екипно, а ќе добијат медали и пехари. Претседателот на Националниот сојуз на глуви и наглуви лица, Васко Марков, изрази...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top