Tag: галерија

Охрид нема ниту национална ниту градска галерија

Охрид нема ниту национална ниту градска галерија. Галеристите потенцираат дека потребата за тоа навистина е голема бидејќи нема каде да се излагаат делата на современата уметност. И туристите сакаат да видат кои сликари се најпознати во Македонија и Охрид. Охридските галеристи бараат да се реализираат ветувањата за отварање галериски простор каде уметниците ќе можат да ги излагаат своите дела. Малубројните галерии во градов се претесни за во нив да можат да се претстават барем поголемиот дел од сликарите, било локални, било национални. Потребата од национална и градска галерија се наметнува...

Continue reading

Охридскиот Завод и музеј Денот на музеите ќе го одбележи со изложба во реновирана галерија

Охридскиот  Завод и музеј Денот на музеите ќе го одбележи со изложба во реновирана галерија. Завод и музеј ќе го одбележи денот на музеите со традиционална изложба. По 27 пат ќе бидат изложени современи уметнички дела на уметници од земјава и странство кои оставиле свои дела во музејската збирка, напоменува музејскиот кустос Сашо Блажески. „Претежно станува збор за македонски уметници, млади творци. Има професионалци и од декоративната уметност, накит.Застапени се сите техники , масло на платно , скулптура“, информира Блажески. Со оваа изложба започнува и изложбениот период од Програмата за...

Continue reading

Во црквата „Успение на Пресвета Богородица Каменско“ е отворена нова галерија на икони

Во црквата „Успение на Пресвета Богородица  Каменско“ е отворена нова галерија на икони во која е изложена постојана поставка на автохтони иконописни дела. Таа се повеќе е посетувана од мештаните, но и од гостите кои доаѓаат во градов. Во галеријата има повеќе дела од познатиот Дичо Зограф. Пред очите на охридската и пошироката јавност е ставено непроценливо богатство. Во црквата „Успение на Пресвета Богородица – Каменско“ е отворена нова галерија на икони во која е изложена постојана поставка на автохтони иконописни дела. Презентирани се 40 икони, како и неколку црковни и богослужбени...

Continue reading

Охрид нема ликовна градска галерија

Дела од врвни ликовни уметници стојат во депоата во градов, далеку од очите на јавноста. Охрид нема простор во кој постојано би се поставиле овие дела. Уметниците сметаат дека со ликовна градска галерија би се зголемила ликовната култура, а во исто време би се привлекле и повеќе гости. Од локалната размислуваат кој е најдобриот простор за една ваква галерија.   Охрид нема ликовна градска галерија. Пред дваесеттина години градов имал ваков простор во кој биле изложени дела на врвни македонски и светски уметници, а тоа била зградата каде сега се наоѓа ОМУ „Методиј Патчев“, но му бил одземен и...

Continue reading

Зграда „Бело Дрво“

Зграда стебло Француските и јапонските архитекти планираат да направат „Бело Дрво“ насред Монпеље во Франција, а се работи за станбена зграда на која терасите и тендите ќе излегуваат од ѕидовите како гранки од дрво. На врвот од зградата ќе има penthouse бар со прекрасен видик на морето и планините околу, уметничка галерија и ресторан. На граѓаните ќе им бидат понудени 120 различни станови. Следната година е рокот кога овој француски град ќе го краси зградата Бело Дрво.

Continue reading

galerija

Штрајк на британските музеи

Вработените во музеите и во галериите во Британија, вклучително и во најголемите туристички атракции какви што се Британскиот музеј и Националната галерија, ќе штрајкуваат поради намалени плати, пензии и укинување на работните места. Вработените во музеите и во галериите во Британија, вклучително и во најголемите туристички атракции какви што се Британскиот музеј и Националната галерија, ќе штрајкуваат поради намалени плати, пензии и укинување на работните места. Лондонската Национална галерија, според AP, најавила дека некои од нејзините галерии денеска ќе бидат затворени, а некои настани откажани. Синдикат...

Continue reading

kamensko

Пред очите на охридската и пошироката јавност е ставено непроценливо богатство

Охрид и охридските цркви се неисцрпна ризница на културно наследство. Дел од него е ставено пред очите на јавноста, а дел е скриено. Во црквата „Успение на Пресвета Богородица – Каменско“ е отворена нова галерија на икони од 18 и 19 век.   Пред очите на охридската и пошироката јавност е ставено непроценливо богатство. Во црквата „Успение на Пресвета Богородица – Каменско“ е отворена нова галерија на икони во која е изложена постојана поставка на автохтони иконописни дела.  Презентирани се 48 икони, како и неколку црковни и богослужбени книги. Поставката содржи неколку икони од 18...

Continue reading

krazba

Кражба на деценијата, украдени слики од Пикасо, Моне, Матис

Од Уметничката галерија во Ротердам вчера биле украдени седум слики на Пабло Пикасо, Анри Матис, Клод Моне, Пол Гоген, Лусијен Фројд и Мејер де Хан. Од Уметничката галерија во Ротердам вчера биле украдени седум слики на Пабло Пикасо, Анри Матис, Клод Моне, Пол Гоген, Лусијен Фројд и Мејер де Хан. Ова е една од најголемите уметнички кражби во последните неколку години во Холандија, а вредноста на делата се проценува на повеќе стотици милиони долари. Холандската полиција соопштила дека сликите биле украдени во вторникот околу 3 часот по полноќ. Тие биле изложени како дел од прославата на 20-годишнината...

Continue reading

profil lazen

Летонец на Facebook се претставува како Тоше Проески

На Фејсбук профилот на Al Gustuz Mahmoud можат да се најдат цела галерија со фотографии од концерти, средби со фанови и приватни фотографии на нашиот трагично починат пејач Тоше Проески. На Фејсбук профилот на Al Gustuz Mahmoud можат да се најдат цела галерија со фотографии од концерти, средби со фанови и приватни фотографии на нашиот трагично починат пејач Тоше Проески. Al Gustuz Mahmoud кој на Фејсбук има повеќе од 1.000 пријатели лажно се претставува како Тоше користејќи цела галерија негови фотографии. На својот Фејсбук профил вели дека живее во Оукленд, Нов Зеланд, а доаѓа од Летонија....

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top