Tag: агенцијата

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот најавува втор дел од кампањата „Дома си е дома“

Ветуваат промоции и на странските пазари. Во туристичката сезона 2021 година се очекува сепак поголем процент домашни гости да летуваат на охридското крајбрежје. Од 15 март ќе стартува промотивна кампања за Лето 2021. Според стратешкиот план на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот се планира отворањето на Македонскиот туристички сектор во три дела, информира Љупчо Јанески, директорoт на Агенцијата. Продолжува вториот дел од кампањата „Дома си е дома“,а ќе има промоции во повеќе земји, каде што имаме можност да патуваме и да ни дојдат гости, вели Јанески. Тоа се земјите од регионот...

Continue reading

Агенцијата за млади и спорт ќе се зафати со решавање на проблемите во спортот

Приоритет ќе им е формирање на една Пливачка Федерација и средување на хоатичната ситуација во овој спорт. Ќе се залагаат сите професионални спористи да добијат здравствено и пензиско осигурување. Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсоски информира дека работат на решавање на проблемите во спортот. Покрај тоа што создаваат услови за тренирање и постигнување резултати на спортистите, ќе ги решаваат наталожените децениски проблеми. Во престојниов период приоритет им е средување на состојбите во Пливачката Федерација. Во моментов, напоменува дека таму е хаотична ситуацијата која...

Continue reading

Во агенцијата за вработување пораснал бројот на охриѓани кои се пријавиле како активни баратели на работа

Се пријавиле баратели на работа кои останале без работа како последица на економската криза од пандемијата , но се пријавиле и лица за да остварат некоја од економскиот сет мерки државна помош на лицата кои останале без работа или се на евиденција за вработување. Од почетокто на пандемијатa досега пораснал бројот на охриѓани кои се пријавиле како активни баратели на работа, информираат од охридската Агенцијата за вработување. Во моментов, во евиденцијата на активни баратели на работа се регистрирани лица кои останале без работа како последица на економската криза од пандемијата , но се пријавиле...

Continue reading

Агенцијата за филм за прв пат остварува соработка со престижната професионална програма „Мидпоинт“

Прва соработка на Агенцијата за филм на Македонија со престижната професионална програма „Мидпоинт“, која важи за една од водечките европски програми за развој на филмски проекти. Дваесет и тројца млади сценаристи, продуценти и режисери од повеќе земји се дел од работилницата што во рамки на професионалната Програма за развој на филмски проекти „Мидпоинт“ за прв пат се одржува на Академијата за филм во Охрид. Агенцијата за филм за прв пат остварува соработка со престижната професионална програма „Мидпоинт“, која што е една од водечките програми за развој на филмски проекти. Директорката на Агенцијата...

Continue reading

Охриѓани имаа можност да се сретнат со инспекторите од Агенцијата за храна и ветеринарство

Охриѓани имаа можност да се сретнат со инспекторите од Агенцијата за храна и ветеринарство. Охриѓани на отворениот ден се сретнаа со инспектори од Агенцијата за храна и  ветеринарство. На средбата присуствуваа прозиводители на храна, на мед, преработувачи на месо и млечни производи, хотелиери. Секој од својот домен на работа  ги изнесуваа проблемите  и бараа начини како да се олеснат  работите во производството на храна.  Беа изнесени проблемите од немање  на кланица и локални прозиводители на месо и раиба, со третирањето на свежото месо во хотелите и рестораните. Посочен беше и проблемот кој...

Continue reading

agencija

Агенцијата за вработување со поддршка нa ЕУ претстави твининг пилот проект во Охрид

Агенцијата  за вработување со поддршка нa ЕУ  претстави  твининг пилот проект во Охрид. Во охридската подрачна Агенција за вработување со одржа презентација со која Европската унија дава покрај финансиска и консултанска помош. Денес беа споделени искуства од твининг проект за развивање на административниот капцитет на земјата, истакна постојаниот твининг советник  Аксел Биргер.   „Проектот се состои од најразлични делови.Еден од тие делови е зајакнувањето на социјалниот дијалог кој постои во државата, а за тоа стана збор на денешниот настан. Поканети се социјалните партнери со кои ќе се дискутира...

Continue reading

pazar

Охриѓани свесни за квалитетот на храната која ја конзумираат

Охриѓани свесни за квалитетот на  храната која  ја конзумираат. Цревните инфекции, салмонелозата, инфекциите предизвикани од E.coli бележат тренд на пораст во државава. Од Институтот за јавно здравје велат дека тоа се должи на неодамна воведената законска обврска за пријавување на случаите. Во текот на 2014 година за прв пат имавме и епидемија на листериоза, предизвикана со контаминирана храна, која беше проследена со висока стапка на смртност од 50%. Граѓаните од друга страна секојдневно се  бомбардирани со кампањи кои препорачуваат здрава храна. Се обидовме да дознаеме како  охриѓани размислуваат...

Continue reading

Семејствата на настраданите во падот на авионот на Germanwings ќе добијат 300 милиони долари

Конзорциумот на осигурителни компании го предводи Allianz Осигурителните компании резервирале 300 милиони долари за падот на германскиот Germanwings во француските Алпи, во кој настрадаа 150 лица, известила германската авио компанија Lufthansa. Износот опфаќа финансиски надоместок за семејствата на загинатите и трошоци за срушениот авион Airbus 320 во сопственост на дисконтниот превозник Germanwings, рекла за агенцијата AFP портпаролката на групацијата Lufthansa. Со тоа таа го потврдила известувањето на германскиот дневник Handelsblatt. Актуелната каталошка цена на тој тип на авион изнесува...

Continue reading

agencija

Отворени денови и во Охрид

Граѓаните прашуваа, а директорот на Агенцијата за вработување одговараше. Денес охриѓани имаа можност да се дел од отворените деновои кои ги организира Агенцијата и да се информираат за активните мерки за вработување. Покрај своите маки ги кажаа и своите идеи за подобрување на состојбата со невработеноста во државава. Охриѓани денес имаа можност да се информираат за активните мерки за вработување. Во подрачната единица на Агенцијата за вработување се одржа отворена средба помеѓу граѓаните и  директорот на Агенцијата за вработување, Влатко Поповски. Таа е дел од отворените денови кои ги спроведува...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top