Дек 31, 2008

Стружани интензивно ги привршуваат подготовките за дочек на Новата Година

За празнувањето да не премине во трагедија, одбегнувајте употреба на пиротехнички средства и огнено оружје. Оваа е новогодишната поораката на здружението на жени  „Езерка“ од Струга.    Во Струга се зголемува еуфоријата за највеселата ноќ во годината. Граѓаните забрзано ги привршуваат подготовките за вечерната прослава. Бутиците и  маркетите,  се преполни со луѓе, нагло се трошат пари за подготовките околу дочекот на Нова Година. Граѓаните веќе одлучија која-каде ќе слават вечерва. Од спроведената анкета повеќето од граѓаните рекоа дека ќе слават во домашен амбиент.Иако повеќето се изјасниј…

Дек 30, 2008

Струшката СДСМ ја објави листата со кандидати за советници

Празен простор е оставен за предлогот за кандидат за прв човек на Струга. Општинскиот комитет на СДСМ од Струга ги обелодени потенцијалните кандидати за советници од оваа партија. На конференцијата на оваа партија јавно пред 71 делегат беа презентирани имињата на 27-те евентуални советници. ТВМ ви презентира само десет од нив. Носител на листата е претсетдателот на огранокот, Александар Попоски, покрај него за кандидати се предложен: Илија Мацески, Наташа Пинтоска, Даме Ложанкоски, Ромил Санџакоски, Вида Дукоска, Борче Мижимакоски, Богоја Пејоски, Александар Нестороски како и Богоја Клечкар…

Дек 29, 2008

Струшкиот совет заседаваше за последен пат за оваа година

Во празнично расположение го одобрија предлог буџетот за 2009 година и избраа командир на полициската станица во Струга.Струшките советници денес заседаваа за последен пат во оваа година. Во празничен амбиент советниците ги изгласаа речиси сите предлог одлуки. Градоначалникот на Струга Рамиз Мерко пред советот го презентира предлог буџетот за 2009-та година и истит едногласно беше прифатен. Како што веќе ТВМ информираше, општина Струга за следната година има предвидено буџет во висина на 725.467.969 ден. „Овој буџет беше на јавна расправа и истиот беше добро прифатен,  но можеше поарно да с…

Дек 26, 2008

Рамиз Мерко конечно задоволен од соработката со централната власт

Откако неговите сопартијци се дел од составот, Мерко вели се чувствува дека работите тргнаа во нагорна линија. Централната власт застана на страна на струшкиот градоначалник.  Откако ДУИ  стана дел од новиот состава на Владата автоматски престанаа обструкциите кон градоначалникот на Струга,  Рамиз Мерко. Очигледно беше дека во последниов период само во рок од еден месец општината ја посетија повеќе министри.„Скоро сите министри речиси секој ден не прашуваат што и недостига на општината и во што треба да помогнат“-вели Рамиз Мерко,градоначалник на о.Струга.Соработката со централната власт во…

Дек 25, 2008

Графитите неибзежен дел од Дом на култура во Струга

Граѓаните велат- нека има графити ама да не наликуваат на урбан вандализам и истите да се на одреден простор а не по целиот град. Графитите белег на  Струга. Нема стамбен објект или друга градба која не е исцртана со графити. Во овој град мета на,  за дел од граѓаните „уметничко изразување„ а за дел „урбани вандали“ е домот на Кулрура „Браќа Миладиновци“. На овој објект речиси и да нема бел простор кој не е исцртан со графити. Граѓаните се со поделени ставови, дали ги оправдуваат цртањата на графитите. Велат доколку истите се со пристојна содржина тогаш ги оправдуваме но и доколку се цртаат…

Дек 24, 2008

Предлог буџетот на Општина Струга за 2009-та година под лупа

Истиот денес беше  на јавна расправа. Не се дискутираше многу околу распределените средства. Предлог буџетот на општина Струга за следнава година ќе изнесува 729.467.696 денари. Од него, основниот буџет изнесува 317.760.000 денари,  со самофинансирачки активности предвидено е да се обезбедат 9.831.000 додека буџетот од дотации да изнесуваа 397.876.969 денари. Од овие средства колку и за кои активности ќе троши општината, надлежните образложија на денешната јавна расправа по предлог буџетот за 2009 година.„Планираме да го изготвиме проектотза патеката Струга-Ташмаруништа, како и проектот за …

Дек 23, 2008

Започна предновогодишната декорација на Струга

 Граѓаните речиси и не ги забележаа поставените елементи. Од општина Струга велат, скромно, но убаво за очите.Започна новогодишното украсување на Струга. Веќе неколку дена интензивно се поставуваат новогодишните реквизити. Како што беше најавено декорација се прави исклучиво во центарот на градот. Граѓаните речиси и да не забележаа дека се превземаат некакви предновогодишни ангажмани.Од спроведената анкета по градот мозинството од граѓаните рекоа дека очекувале не забележеле оти градот е украсен.Иако речиси декорацијата е при крај и новогодишни украси се поставени на предвидените места сепа…
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top