Tag: студенти

Студенти, професори од 15 земји во Охрид го изучуваат македонскиот јазик

Македонскиот јазик се изучува на сите меридијани. Почнувајќи од Канада, преку Кина и Кореја па се`до Холандија, Русија и Турција. Четириесеттина студенти, научни работници, универзитетски професори од 15 земји ширум три континенти деновиве во Охрид интензивно го учат македонскиот јазик и култура во рамките на традиционалната 54 та Меѓународна летна школа. Културната дипломатија е најдобрата стратегија во напорите на помалубројните народи за нивно етаблирање во меѓународната заедница, рече претседателот Пендаровски, кој најави отворање на нови славистички катедри. Во следниот период очекувам...

Continue reading

Субвенциониран оброк за редовните студенти од државните и приватните универзитети

Министерството за образование и наука информира дека право на користење на финансиската поддршка за субвенциониран студентски оброк во месечен износ од 2.400 денари ќе имаат сите редовни студенти на додипломски студии на државните и приватните високообразовни установи. Министерството за образование и наука информира дека право на користење на финансиската поддршка за субвенциониран студентски оброк во месечен износ од 2.400 денари ќе имаат сите редовни студенти на додипломски студии на државните и приватните високообразовни установи. Оваа финансиска поддршка ќе стартува од октомври годинава,...

Continue reading

Одржани мотивациски предавања за охридските студенти од Факултетот за туризам и угостителство

Студентите имаа можност да слушнат  како да стигнат до успех преку споделување на животните приказни на двајца млади успешни луѓе од  областа на туризмот и угостителството. Тие им  порачаа да ги следат своите амбиции и соништа за да успеат во нивните  професионални цели.  Студенското собрание при охридскиот Факултет за туризам и угостителство организира мотивациско предавање насловено како „Патот до успехот“. Со свои мотивациски предавања учествуваа Дамир Бошњак успешен менаџер на елитни хотели на Блискиот Исток и Бранко Попоски, блогер и готвач. Дамир Бошњак ги сподели неговите искуства во...

Continue reading

Општина Охрид додели стипендии на ученици и студенти

Општина Охрид ја објави конечната листа на ученици од основните и средни училишта кои се добитници на стипендии, како и листата и на ученици кои не исполнуваат услови за доделување на стипендија. Општина Охрид ја објави конечната листа на ученици од основните и средни училишта кои се добитници на стипендии, како и листата и на ученици кои не исполнуваат услови за доделување на стипендија. Потпишувањето на договорите за доделените стипендии ќе се врши 04.02.2021 до 10.02.2021 година во Општина Охрид. За добитниците (малолетни лица) на стипендии задолжително е присуство на родител. – информира...

Continue reading

Се отвараат двата охридски домови за сместување на студенти и средношколци

Сместувањето ќе биде со редуциран број станари во собите според протоколите за работа. Има услови за работа и слободни места и во двата објекти, студенскиот дом Никола Карев и во ученичкиот интернат Ванчо Питошески.   Се отвараат двата охридски домови за сместување на студенти и средношколци. Според протоколите може да се сместат редуциран број станари во собите на двата сметувачки објекти. Охридскиот студенски дом „Никола Карев“ има услови за да го спроведе протоколот за сместување на студентите, информира Жарко Куциноски директор на домот. Сите соби во студенскиот дом се со 3 и 4 кревети и...

Continue reading

Општина Охрид издвои средства за стипендирање на талентирани ученици и студенти од градот

Општина Охрид повторно издвои средства од буџетот за стипендирање на талентирани ученици и студенти од градот, за учебната 2019/2020 година. Општина Охрид повторно издвои средства од буџетот за стипендирање на талентирани ученици и студенти од градот, за учебната 2019/2020 година. Согласно Конкурсот за основци и средношколци за стипендии може да аплицираат талентирани ученициод VII, VIII и IХ одделение од општинските основни училишта, за ученици кои живеат во потешки социјални услови од VI, VII, VIII и IX одделение (предметна настава), за талентирани ученициод I, II, III и IV година во општинските...

Continue reading

КОНКУРСИ ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ СТИПЕНДИИ ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ

Општина Охрид  и оваа година објавува Конкурси  за доделување стипендии на ученици од основните  и средни училишта  на подрачјето на општина Охрид за учебната 2018/19 година. Општина Охрид  и оваа година објавува Конкурси  за доделување стипендии на ученици од основните  и средни училишта  на подрачјето на општина Охрид за учебната 2018/19 година. Општина Охрид  и оваа година објавува Конкурси  за доделување стипендии на ученици од основните  и средни училишта  на подрачјето на општина Охрид за учебната 2018/19 година  и за редовни  студенти  од општина Охрид запишани на додипломски студии ...

Continue reading

Помал број запишани студенти на туризам

Во првиот уписен рок на ФТУ се запишале помал број на  студенти на  студиската група туризам.  Иако бизнис секторот има потреба од ваков кадар, а платите растат, интересот за студирање за услужниот сектор од година во година опаѓа. Потребна е сериозна анализа за причините,  велат од ФТУ,  каде што денес се одржа 14-тата меѓународна конференција на тема токму за  услужниот сектор. Уписите на студенти за студиската програма за туризам на ФТУ во Охрид од година во година имаат тренд на опаѓање, исто како и на другите факултети, вели Цветко Андреески декан на Факултетот. Тенденциите на намален интерес...

Continue reading

Студенти од CIFE одржуваат летна универзитетска школа во Охрид

На Факултетот за туризам и угостителство  се одржува дводневна летна универзитетска школа на Меѓународниот центар за Европска едукација. Странски и домашни студенти разговараат на различни теми. Една од дискусиите се однесува на влијанието на околината врз туризмот. На ФТУ се одржува дводневна летна универзитетска школа на Меѓународниот центар за Европска едукација. Станува збор за приватна, високо образовна институција од Франција со долга традиција која Мастер програмите ги одржува во повеќе европски земји. Во Охрид за прва пат се одржува ваква академска програма која пак е практика на Меѓународниот...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top