Tag: српската

ЧЕСТИТКА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ГЕОРГИЕСКИ ДО СРПСКАТА ЗАЕДНИЦА ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ СВ.САВА

Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески упати честитка до српската заедница и до останатите припадници од православна вероисповед што го празнуваат големиот христијански празник Св. Сава. Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески упати честитка до српската заедница и до останатите припадници од православна вероисповед што го празнуваат големиот христијански празник Св. Сава. -Дозволете ми, на сите припадници на српската заедница во Охрид и во Република Северна Македонија да им го честитам празникот посветен на големиот просветител, Св. Сава. Посакувам овој ден да ви помине во добро...

Continue reading

Во среда се одбележува Свети Сава и е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 27 јануари 2021 година (среда), Свети Сава е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Северна Македонија. Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 27 јануари 2021 година (среда), Свети Сава е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Северна Македонија. Истовремено, Министерството за труд и социјална политика...

Continue reading

Српската заедница во Охрид го одбележа празникот Св. Сава

Заедно по 17 пат во српското друштво Коштана се собраа припадници од оваа етничка заедница со роднините и пријатеите да го одбелажат празникот. Велат се радуваат на заедничкиот собир, но немаат точен број колку Срби живеат во Охрид. Стојмир Барач е еден од припадниците на српската заедница во Охрид и член на друштвото Коштана. Барач раскажува дека во Охрид е преку 5 децении, тука завршил училиште, се вработил, се оженил, создал семејство. Денес, празникот Св. Сава го одбележаа заедно со своите роднини, соседи пријатели со богата трпеза и музика. Раскажаува како Србите живеат во Охрид. „Српската...

Continue reading

ЧЕСТИТКА НА В.Д. ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕСКИ ДО ПРИПАДНИЦИТЕ НА СРПСКАТА ЗАЕДНИЦА ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ СВЕТИ САВА

Вршителот на должност градоначалник, Константин Георгиески, по повод празникот Свети Сава, упати честитка до припадниците на српската заедница. Вршителот на должност градоначалник, Константин Георгиески, по повод празникот Свети Сава, упати честитка до припадниците на српската заедница. – Во името на сите жители на општина Охрид и во мое лично име Ви упатувам искрени честитки и посакувам овој празник да го поминете во мир, семејна среќа, благосостојба и добра мисла. Денот на првиот српски архиепископ, е можност да потенцираме дека српската заедница како нераскинлив дел од градот заедно...

Continue reading

Свети Сава неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ, 27 јануари 2019 година (недела), Свети Сава е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Македонија. Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ, 27 јануари 2019 година (недела), Свети Сава е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Македонија. Истовремено, Министерството за труд и социјална политика на граѓаните припадници на српската заедница во Република Македонија им го честита...

Continue reading

Градоначалникот Јован Стојаноски на средба со српската амбасадорка Душанка Дивјак Томиќ

Градоначалникот Јован Стојаноски, денеска имаше средба со амбасадорката на Република Србија во Република Македонија, Душанка Дивјак Томиќ. Градоначалникот Јован Стојаноски, денеска имаше средба со амбасадорката на Република Србија во Република Македонија, Душанка Дивјак Томиќ.На средбата се разговараше за соработката на Охрид со збратимените и пријателски градови од Србија и можностите за нејзино продлабочување особено во туризмот, културата и бизнис секторот. Заеднички беше оценето дека со формирањето на  здружението за деловна соработка СИДИС, ќе се овозможи поблиска комуникација на македонските...

Continue reading

Петок, неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ, 27 јануари 2017 година (петок), Свети Сава е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Македонија. Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ, 27 јануари 2017 година (петок), Свети Сава е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Македонија. Истовремено, Министерството за труд и социјална политика на граѓаните припадници на српската заедница во Република Македонија им го честита...

Continue reading

срби

Српската заедница во Охрид го одбележа празникот Св. Сава

Српската заедница во Охрид го одбележа празникот Св. Сава. По 9-ти пат членвите на српско- македоското друштво Коштана од Охрид го прославија парзникот Св Сава. За српката заедница во Охрид парзникот Св Сава има посебно значење, напоменува Сречко Стојановиќ претседател на српско – македонското друштво Коштана. „ Св. Сава се издвојува од другите светители како еден од поважните во нашата историја. Тој е прв дипломат кој успеал од Византија да ја издвои Печката патријаршија како самостојна  српска православна црква  “ подвлекува   Стојановиќ. Во Коштана има околу 320 членови кои заеднички...

Continue reading

sv.sava

Утре нерботен ден за припадниците на српската заедница во РМ

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија, среда 27-ми јануари 2016 година, се одбележува православниот празник „Свети Сава“. Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија, среда 27-ми јануари 2016 година, се одбележува православниот празник „Свети Сава“. Овој празник е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Македонија.

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top